103 / 109
    Baklažánová polievka po taliansky

    Čo potrebujeme:

    2 veľké baklažány
    4 polievkové lyžice olivového oleja
    1 cibuľa
    1-2 strúčiky cesnaku, podľa chuti
    čerstvá bazalka
    800 ml zeleninový, príp. hovädzí vývar
    350 g šúpané paradajky v konzerve alebo domácu paradajkovú omáčku
    soľ
    čerstvo mleté čierne korenie
    strúhaný parmezán na prípadné ochutenie

    Príprava:

    Rúru vyhrejeme na 220 st. Celzia.

    Baklažán umyjeme a na viacerých miestach ho prepichneme nožom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 45 minút, kým nezmäkne. Necháme vychladnúť, potom ho ošúpeme a necháme odkvapkať. Nakrájame na menšie kúsky.

    V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do mäkka. Pridáme nakrájaný cesnak a ešte chvíľu miešame. Pridáme dužinu z baklažánov, nakrájané paradajky, bazalku, zalejeme vývarom a varíme na miernom plameni asi 30 minút.

    Hotovú polievku rozmixujeme do hladka, necháme prejsť varom a osolíme, okoreníme podľa chuti.

    Polievku môžeme podávať so strúhaným parmezánom a lístkami čerstvej bazalky.

    1. máj 2015