1 kg kuracích stehien (vrchné, spodné alebo celé), bez kože, zbavené prebytočného tuku 2 čajové lyžičky chilli papriky (kajenského korenia), ak preferujeme menej pikantné, zmiešame v pomere 1:1 sladkú mletú papriku a chilli 2 ½ čajovej lyžičky zázvoru, na jemno nastrúhaného 2 ½ čajovej lyžičky cesnaku, na jemno nastrúhaného 1 polievková lyžica citrónovej šťavy 250 ml hustého 10% jogurtu (najlepšie zbaveného vody, tzn. jogurt nechať odkvapkať na sitku s plátnom, stačí cca hodina, funguje ale aj s klasickým jogurtom) 3/4 čajovej lyžičky korenia garam masala 2 polievkové lyžice olivového oleja soľ ghee príp. maslo
Príprava:
Kuracie stehná nakrojíme nožíkom. Ak máme celé stehná, nakrojíme ich priečne trikrát vo vrchnej časti, dvakrát pozdĺžne v spodnej časti a navyše ich ešte prerežeme v oblasti kĺbov (v strede a na dolnom konci).
Do misy vložíme pripravené stehná. Pridáme k nim jednu čajovú lyžičku chilli papriky (prípadne zmesi sladká paprika/ chilli), jednu čajovú lyžičku strúhaného zázvoru, jednu čajovú lyžičku strúhaného cesnaku a citrónovú šťavu. Jemne posolíme a dôkladne vmasírujeme do mäsa. Necháme 30 minút odležať na stole.
Medzičasom vymiešame jogurt so zvyškom korenín (vrátane garam masaly). Pridáme jednu čajovú lyžičku soli a olej. Opäť dôkladne premiešame.
Kurča po 30 minútach marinovania v suchých koreninách vložíme do jogurtovej marinády, poriadne rukami vtrieme do mäsa a necháme stáť ďalších 30 minút.
Rúru vyhrejeme na 220 °C.
Stehná vytiahneme z marinády a odkvapkané prenesieme do pekáča. Vložíme do rúry a pečieme 25 – 30 minút. Mäso obrátime a pečieme ďalších 10-15 minút. Opäť otočíme a pečieme ďalších 20-30 minút. 5 -10 minút pred koncom položíme na mäso kúsky ghee (masla) a dopečieme do chrumkava. Teplotu môžeme zvýšiť na maximum. Horné stehná sa piekli 60 minút a mäso zostalo krásne šťavnaté a mäkučké.
Podávame so šalátom. Perfektne sa hodí uhorkovo-paradajkový ochutený petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou, olivovým olejom, čiernym korením a soľou.
TIP: Tandoori kurča môžete na tanieri dochutiť a ozdobiť zároveň zmesou korenia v malom mlynčeku od Jamieho Olivera. Chilli, údená paprika, koriander, rímska rasca, soľ. (Samoška River Par
Čo potrebujeme:
1 kg kuracích stehien (vrchné, spodné alebo celé), bez kože, zbavené prebytočného tuku
2 čajové lyžičky chilli papriky (kajenského korenia), ak preferujeme menej pikantné, zmiešame v pomere 1:1 sladkú mletú papriku a chilli
2 ½ čajovej lyžičky zázvoru, na jemno nastrúhaného
2 ½ čajovej lyžičky cesnaku, na jemno nastrúhaného
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
250 ml hustého 10% jogurtu (najlepšie zbaveného vody, tzn. jogurt nechať odkvapkať na sitku s plátnom, stačí cca hodina, funguje ale aj s klasickým jogurtom)
3/4 čajovej lyžičky korenia garam masala
2 polievkové lyžice olivového oleja
soľ
ghee príp. maslo
Príprava:
Kuracie stehná nakrojíme nožíkom. Ak máme celé stehná, nakrojíme ich priečne trikrát vo vrchnej časti, dvakrát pozdĺžne v spodnej časti a navyše ich ešte prerežeme v oblasti kĺbov (v strede a na dolnom konci).
Do misy vložíme pripravené stehná. Pridáme k nim jednu čajovú lyžičku chilli papriky (prípadne zmesi sladká paprika/ chilli), jednu čajovú lyžičku strúhaného zázvoru, jednu čajovú lyžičku strúhaného cesnaku a citrónovú šťavu. Jemne posolíme a dôkladne vmasírujeme do mäsa. Necháme 30 minút odležať na stole.
Medzičasom vymiešame jogurt so zvyškom korenín (vrátane garam masaly). Pridáme jednu čajovú lyžičku soli a olej. Opäť dôkladne premiešame.
Kurča po 30 minútach marinovania v suchých koreninách vložíme do jogurtovej marinády, poriadne rukami vtrieme do mäsa a necháme stáť ďalších 30 minút.
Rúru vyhrejeme na 220 °C.
Stehná vytiahneme z marinády a odkvapkané prenesieme do pekáča. Vložíme do rúry a pečieme 25 – 30 minút. Mäso obrátime a pečieme ďalších 10-15 minút. Opäť otočíme a pečieme ďalších 20-30 minút. 5 -10 minút pred koncom položíme na mäso kúsky ghee (masla) a dopečieme do chrumkava. Teplotu môžeme zvýšiť na maximum. Horné stehná sa piekli 60 minút a mäso zostalo krásne šťavnaté a mäkučké.
Podávame so šalátom. Perfektne sa hodí uhorkovo-paradajkový ochutený petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou, olivovým olejom, čiernym korením a soľou.
TIP: Tandoori kurča môžete na tanieri dochutiť a ozdobiť zároveň zmesou korenia v malom mlynčeku od Jamieho Olivera. Chilli, údená paprika, koriander, rímska rasca, soľ. (Samoška River Par