800 g bôčik s kosťou/porcovaný na tri kusy (výborný sa dá kúpiť aj v Billa, Rakúsko, 6,99 eur/kg) soľ olivový olej barbecue omáčka
Barbecue omáčka
2 ks cibuľa (cca 200g), nakrájaná na drobno 1 a 1/2 polievkovej lyžice ghee 3 veľké strúčiky cesnaku, nasekaný na jemno 2 polievkové lyžice hustej paradajkovej pasty 1 čajová lyžička kajénského korenia 1 čajová lyžička mletej červenej papriky (ak máte radi pikantnejšie nahraďte kajenským korením alebo chilli paprikou) 2 polievkové lyžice vinného octu 3 čajové lyžičky dijónskej horčice 1 konzerva krájaných paradajok vo vlastnej šťave 2 čajové lyžičky soli mleté čierne korenie 3 polievkové lyžice TAMARI sójovej omáčky 250 ml hovädzieho vývaru
Príprava:
Rúru vyhrejeme na 120 st. Celzia.
Bôčik umyjeme, vysušíme a dôkladne osolíme. Vmasírujeme do neho olivový olej. Vložíme do pekáča a pečieme odkryté pri 120-130 st. Celzia dve hodiny. Medzičasom si pripravíme barbecue omáčku.
Príprava barbecue omáčky
V hrnci rozohrejeme ghee a restujeme cibuľu na miernom plameni dokiaľ cibuľa nezačne hnednúť. Môže to trvať aj vyše 15 minút.
Pridáme cesnak, krátko premiešame. Pridáme paradajkovú pastu a necháme minútku restovať spolu s cibuľou a cesnakom.
Pridáme vinný ocot, premiešame a následne vmiešame horčicu. Dôkladne premiešame a podlejeme vývarom. Pridáme paradajky z konzervy, premiešame a varíme mierne poodkryté približne hodinu. Ak sa nám zdá omáčka veľmi hustá, pridáme ešte vývar. Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a sójovou omáčkou.
Necháme vychladnúť.
Rebrá
Po dvoch hodinách rebrá potrieme barbecue omáčkou a pokračujeme v pečení ďalšiu pol hodinu. Rebrá otočíme, opäť potrieme omáčkou a opäť pečieme 30 minút. Takto postupujeme, až kým nie je mäso úplne mäkké. Pečenie môže trvať aj 4-5 hodín. Ale byť trpezlivý sa vyplatí.
Na záver potrieme opäť omáčkou (výdatne), posunieme mriežku v rúre bližšie k špirále, zvýšime teplotu na 220 st. Celzia, na rúre nastavíme grilovanie alebo pečenie zvrchu a opečieme do tmavohnedooranžova (pár minút). Mäso obrátime a opäť grilujeme, až kým mäso nemá tu správnu farbu.
Ihneď podávame s barbecue omáčkou a zeleninovým šalátom.
Čo potrebujeme:
800 g bôčik s kosťou/porcovaný na tri kusy (výborný sa dá kúpiť aj v Billa, Rakúsko, 6,99 eur/kg)
soľ
olivový olej
barbecue omáčka
Barbecue omáčka
2 ks cibuľa (cca 200g), nakrájaná na drobno
1 a 1/2 polievkovej lyžice ghee
3 veľké strúčiky cesnaku, nasekaný na jemno
2 polievkové lyžice hustej paradajkovej pasty
1 čajová lyžička kajénského korenia
1 čajová lyžička mletej červenej papriky (ak máte radi pikantnejšie nahraďte kajenským korením alebo chilli paprikou)
2 polievkové lyžice vinného octu
3 čajové lyžičky dijónskej horčice
1 konzerva krájaných paradajok vo vlastnej šťave
2 čajové lyžičky soli
mleté čierne korenie
3 polievkové lyžice TAMARI sójovej omáčky
250 ml hovädzieho vývaru
Príprava:
Rúru vyhrejeme na 120 st. Celzia.
Bôčik umyjeme, vysušíme a dôkladne osolíme. Vmasírujeme do neho olivový olej. Vložíme do pekáča a pečieme odkryté pri 120-130 st. Celzia dve hodiny. Medzičasom si pripravíme barbecue omáčku.
Príprava barbecue omáčky
V hrnci rozohrejeme ghee a restujeme cibuľu na miernom plameni dokiaľ cibuľa nezačne hnednúť. Môže to trvať aj vyše 15 minút.
Pridáme cesnak, krátko premiešame. Pridáme paradajkovú pastu a necháme minútku restovať spolu s cibuľou a cesnakom.
Vmiešame mleté kajenské korenie, mletú papriku prípadne chilli papriku. Kratučko restujeme, paprika nesmie zhorknúť.
Pridáme vinný ocot, premiešame a následne vmiešame horčicu. Dôkladne premiešame a podlejeme vývarom. Pridáme paradajky z konzervy, premiešame a varíme mierne poodkryté približne hodinu. Ak sa nám zdá omáčka veľmi hustá, pridáme ešte vývar. Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a sójovou omáčkou.
Necháme vychladnúť.
Rebrá
Po dvoch hodinách rebrá potrieme barbecue omáčkou a pokračujeme v pečení ďalšiu pol hodinu. Rebrá otočíme, opäť potrieme omáčkou a opäť pečieme 30 minút. Takto postupujeme, až kým nie je mäso úplne mäkké. Pečenie môže trvať aj 4-5 hodín. Ale byť trpezlivý sa vyplatí.
Na záver potrieme opäť omáčkou (výdatne), posunieme mriežku v rúre bližšie k špirále, zvýšime teplotu na 220 st. Celzia, na rúre nastavíme grilovanie alebo pečenie zvrchu a opečieme do tmavohnedooranžova (pár minút). Mäso obrátime a opäť grilujeme, až kým mäso nemá tu správnu farbu.
Ihneď podávame s barbecue omáčkou a zeleninovým šalátom.