98 / 109
    Fantastický “slow and low” pečený bôčik s kosťou (s domácou barbecue omáčkou)

    Čo potrebujeme:

    800 g bôčik s kosťou/porcovaný na tri kusy (výborný sa dá kúpiť aj v Billa, Rakúsko, 6,99 eur/kg)
    soľ
    olivový olej
    barbecue omáčka

    Barbecue omáčka

    2 ks cibuľa (cca 200g), nakrájaná na drobno
    1 a 1/2 polievkovej lyžice ghee
    3 veľké strúčiky cesnaku, nasekaný na jemno
    2 polievkové lyžice hustej paradajkovej pasty
    1 čajová lyžička kajénského korenia
    1 čajová lyžička mletej červenej papriky (ak máte radi pikantnejšie nahraďte kajenským korením alebo chilli paprikou)
    2 polievkové lyžice vinného octu
    3 čajové lyžičky dijónskej horčice
    1 konzerva krájaných paradajok vo vlastnej šťave
    2 čajové lyžičky soli
    mleté čierne korenie
    3 polievkové lyžice TAMARI sójovej omáčky
    250 ml hovädzieho vývaru

    Príprava:

    Rúru vyhrejeme na 120 st. Celzia.

    Bôčik umyjeme, vysušíme a dôkladne osolíme. Vmasírujeme do neho olivový olej. Vložíme do pekáča a pečieme odkryté pri 120-130 st. Celzia dve hodiny. Medzičasom si pripravíme barbecue omáčku.

    Príprava barbecue omáčky

    V hrnci rozohrejeme ghee a restujeme cibuľu na miernom plameni dokiaľ cibuľa nezačne hnednúť. Môže to trvať aj vyše 15 minút.

    Pridáme cesnak, krátko premiešame. Pridáme paradajkovú pastu a necháme minútku restovať spolu s cibuľou a cesnakom.

    Vmiešame mleté kajenské korenie, mletú papriku prípadne chilli papriku. Kratučko restujeme, paprika nesmie zhorknúť.

    Pridáme vinný ocot, premiešame a následne vmiešame horčicu. Dôkladne premiešame a podlejeme vývarom. Pridáme paradajky z konzervy, premiešame a varíme mierne poodkryté približne hodinu. Ak sa nám zdá omáčka veľmi hustá, pridáme ešte vývar. Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a sójovou omáčkou.

    Necháme vychladnúť.

    Rebrá

    Po dvoch hodinách rebrá potrieme barbecue omáčkou a pokračujeme v pečení ďalšiu pol hodinu. Rebrá otočíme, opäť potrieme omáčkou a opäť pečieme 30 minút. Takto postupujeme, až kým nie je mäso úplne mäkké. Pečenie môže trvať aj 4-5 hodín. Ale byť trpezlivý sa vyplatí.

    Na záver potrieme opäť omáčkou (výdatne), posunieme mriežku v rúre bližšie k špirále, zvýšime teplotu na 220 st. Celzia, na rúre nastavíme grilovanie alebo pečenie zvrchu a opečieme do tmavohnedooranžova (pár minút). Mäso obrátime a opäť grilujeme, až kým mäso nemá tu správnu farbu.

    Ihneď podávame s barbecue omáčkou a zeleninovým šalátom.

    1. máj 2015