96 / 109
    Hospodský guláš

    Čo potrebujeme:

    1 kg hovädzieho mäsa na guláš, očistené a pokrájané na kocky
    1 kg cibule, pokrájaná na drobno
    4 vrchovaté lyžice bravčovej masti
    1 lyžica hustej paradajkovej pasty/pretlaku
    3 polievkové lyžice kvalitnej mletej červenej papriky
    1,5 litrov hovädzieho vývaru
    4 ks nového celého korenia
    10 ks celého čierneho korenia
    1 polievková lyžica drvenej rasce
    1 lyžica majoránky
    chilli sušené alebo čerstvé na dochutenie
    soľ

    Príprava:

    V hrnci rozohrejeme masť a na miernom plameni restujeme pomaly cibuľu, až kým bude cibuľa tmavohnedozlatá. Príprava cibule vyžaduje trpezlivosť a pravidelné miešanie. Celý proces trvá minimálne pol hodinu. Ale môže sa pretiahnuť až k hodine. Pozor, na konci sa cibuľa restuje rýchlejšie, tak treba dať pozor aby sa nespálila. (Na fotkách nie je cibuľa ešte dobre dorestovaná, treba to dotiahnuť až do času, kedy začne cibuľa ako keby “chrastiť”).

    Keď je cibuľa hotová, mierne zosilníme plameň a pridáme mäso, ktoré zatiahneme. Cibuľa sa pod mäsom nesmie pripaľovať. K mäsu pridáme paradajkový pretlak a necháme ho minútku karamelizovať za stáleho premiešavania. Pridáme mletú papriku, premiešame a opäť chvíľu restujeme (nerestujeme dlho, len pár sekúnd, aby nám paprika nezhorkla). Pridáme korenia, soľ a zalejeme vývarom, tak aby bolo mäso skoro pod hladinou. Ďalší vývar môžete priliať neskôr. Dusíme pod pokrievkou 1,5-2 hodiny za občasného premiešania. Výsledný guláš by mal byť pekne hustý. Ak sa nám zdá hustý príliš, prilejeme vývar, ak je príliš hustý, necháme ešte dusiť bez pokrievky.

    Nakoniec guláš dochutíme majoránkou a prípadne soľou a chilli. Servírujeme.

    Ak vám nevyhovuje sladšia chuť gulášu, skúste ho pripraviť z polovičného množstva cibule.

    1. máj 2015