95 / 109
    Moqueca – brazílske rybacie stew

    Čo potrebujeme:

    500 g čerstvého filetu tresky (Metro) alebo inej bielej ryby podobného typu (ak neradi dávate pozor na kosti, voľte napríklad zubáča)
    ½ veľkej cibule
    2 polievkové lyžice olivového oleja
    ½ žltej kápie
    ½ červenej kápie
    4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
    3 väčšie strúčiky cesnaku
    1 a 1/2 čajovej lyžičky kajenského korenia
    ½ čajovej lyžičky mletého koriandra
    1 čajová lyžička rímskej rasce
    1 plechovka krájaných paradajok
    400 ml kokosového mlieka
    soľ
    mleté čierne korenie

    Príprava:
    Filet ryby umyjeme.

    Strúčiky cesnaku pretlačíme, zmiešame s citrónovou šťavou a zmes vmasírujeme do ryby. Posolíme a okoreníme. Necháme chvíľu odstáť v chladničke (cca 30 minút).

    Medzičasom si pokrájame na jemno cibuľu a na menšie kocky kápiu.

    Na olivovom oleji restujeme cibuľu do mäkka. Pridáme papriku a restujeme, kým paprika nezačne mäknúť. Pridáme kajenské korenie, mletý koriander a rímsku rascu. Osolíme a okoreníme čiernym mletým korením. Premiešame a krátko restujeme. Vmiešame krájané paradajky a restujeme za stáleho miešania, kým sa skoro celá šťava z paradajok neodparí. Vmiešame kokosové mlieko a nakoniec ponoríme do polievky rybu. Varíme na miernom plameni prikryté cca 15 minút.

    Uvarenú rybu vyberieme, naporcujeme na menšie kusy, pričom odstránime aj prípadné kosti. Stew môžeme dochutiť soľou, čiernym korením, chilli papričkami, citrónovou šťavou príp. pokrájaným čerstvým koriandrom. Rybu vložíme opatrne spať do polievky a podávame.

    1. máj 2015