94 / 109
    Brokolicová frittata pomaly pečená v rúre

    Čo potrebujeme (4 porcie):

    10 väčších vajec
    2 1/2 polievkových lyžíc postrúhaného parmezánu (parmezán použijeme iba v prípade laktózového palea)
    1 čajová lyžička soli
    mleté čierne korenie (cca 40 otočiek na mlynčeku alebo podľa chuti)
    7 polievkových lyžíc kvalitného olivového oleja
    1 ks brokolice
    1/2 červenej cibule
    1 vrchovatá polievková lyžica na jemno nasekaného cesnaku
    1/8 čajovej lyžičky drvenej či mletej chilli sušenej papričky alebo mletého kajenského korenia
    citrónová šťava
    optimálne panvica, ktorá sa dá použiť aj v rúre príp. zapekacia misa vhodná na použitie na plameni aj do rúry (uvádzam ale aj postup, kedy nádobu použiteľnú zároveň na variči a aj v rúre nemáme)

    Príprava:

    Vyhrejeme rúru na 200 st. Celzia.

    Vajíčka vymiešame dôkladne s parmezánom (vynecháme v prípade, že nekonzumujete mliečne výrobky), čajovou lyžičkou soli a mletým čiernym korením.

    Brokolicu rozdelíme na jednotlivé ružičky, ktoré v prípade potreby ešte prekrojíme pozdĺžne.

    Na panvici o priemere 25-28 cm (panvica vhodná na pečenie v rúre) rozohrejeme 4 polievkové lyžice olivového oleja a restujeme brokolicu do hnedkasta. Osolíme. (Ak nemáme panvicu vhodnú do rúry, presuňte restovanú brokolicu do pekáča alebo zapekacej misky).

    Panvicu/pekáč s restovanou brokolicou vložíme do rúry a pečieme 10 -15 minút.

    Medzičasom si na panvici rozohrejeme 2 polievkové lyžice olivového oleja a restujeme cibuľu (pokrájanú buď na jemno alebo ako v originál recepte na tenké polkolieska), ktorú sme jemne osolili. Restujeme na stredne silnom plameni, až kým nezačne cibuľa zľahka hnednúť. Odstavíme z plameňa.

    Brokolicu, ak je už mäkká, vyberieme z rúry a znížime teplotu rúry na 150 st. Celzia.

    Brokolicu primiešame k cibuli, pridáme lyžicu olivového oleja, chilli a cesnak. Krátku chvíľu restujeme, kým sa cesnak nerozvonia. Ale pozor, aby cesnak nezhorkol.

    Ak máme zmes cibuľa/brokolica/cesnak/chilli v panvici, ktorá je vhodná do rúry, prilejeme vajíčka rovno do panvice a necháme 30 sekúnd na silnom plameni piecť. Panvicu potom ihneď vložíme do rúry a pečieme v rúre ďalších 25 minút alebo dokiaľ nie sú vajíčka tuhé. Zbytočne frittatu neprepekáme, je potom suchá.

    (Pokiaľ nemáme vhodnú nádobu pre použitie aj na plameni aj v rúre, vynecháme krok pečenia frittaty na plameni. Zmes brokolica/cibuľa/cesnak/chilli premiestnime z panvice do vhodnej okrúhlej zapekacej misy/klasickej tortovej formy (25-28 cm), ktorú sme vytreli olivovým olejom. Zalejeme vajíčkami a pečieme už od začiatku v rúre, pri 150 st. Celzia).

    Frittatu servírujeme pokvapkanú olivovým olejom, citrónovou šťavou, jemne posypanou parmezánom

    1. máj 2015