10 väčších vajec 2 1/2 polievkových lyžíc postrúhaného parmezánu (parmezán použijeme iba v prípade laktózového palea) 1 čajová lyžička soli mleté čierne korenie (cca 40 otočiek na mlynčeku alebo podľa chuti) 7 polievkových lyžíc kvalitného olivového oleja 1 ks brokolice 1/2 červenej cibule 1 vrchovatá polievková lyžica na jemno nasekaného cesnaku 1/8 čajovej lyžičky drvenej či mletej chilli sušenej papričky alebo mletého kajenského korenia citrónová šťava optimálne panvica, ktorá sa dá použiť aj v rúre príp. zapekacia misa vhodná na použitie na plameni aj do rúry (uvádzam ale aj postup, kedy nádobu použiteľnú zároveň na variči a aj v rúre nemáme)
Príprava:
Vyhrejeme rúru na 200 st. Celzia.
Vajíčka vymiešame dôkladne s parmezánom (vynecháme v prípade, že nekonzumujete mliečne výrobky), čajovou lyžičkou soli a mletým čiernym korením.
Brokolicu rozdelíme na jednotlivé ružičky, ktoré v prípade potreby ešte prekrojíme pozdĺžne.
Na panvici o priemere 25-28 cm (panvica vhodná na pečenie v rúre) rozohrejeme 4 polievkové lyžice olivového oleja a restujeme brokolicu do hnedkasta. Osolíme. (Ak nemáme panvicu vhodnú do rúry, presuňte restovanú brokolicu do pekáča alebo zapekacej misky).
Panvicu/pekáč s restovanou brokolicou vložíme do rúry a pečieme 10 -15 minút.
Medzičasom si na panvici rozohrejeme 2 polievkové lyžice olivového oleja a restujeme cibuľu (pokrájanú buď na jemno alebo ako v originál recepte na tenké polkolieska), ktorú sme jemne osolili. Restujeme na stredne silnom plameni, až kým nezačne cibuľa zľahka hnednúť. Odstavíme z plameňa.
Brokolicu, ak je už mäkká, vyberieme z rúry a znížime teplotu rúry na 150 st. Celzia.
Brokolicu primiešame k cibuli, pridáme lyžicu olivového oleja, chilli a cesnak. Krátku chvíľu restujeme, kým sa cesnak nerozvonia. Ale pozor, aby cesnak nezhorkol.
Ak máme zmes cibuľa/brokolica/cesnak/chilli v panvici, ktorá je vhodná do rúry, prilejeme vajíčka rovno do panvice a necháme 30 sekúnd na silnom plameni piecť. Panvicu potom ihneď vložíme do rúry a pečieme v rúre ďalších 25 minút alebo dokiaľ nie sú vajíčka tuhé. Zbytočne frittatu neprepekáme, je potom suchá.
(Pokiaľ nemáme vhodnú nádobu pre použitie aj na plameni aj v rúre, vynecháme krok pečenia frittaty na plameni. Zmes brokolica/cibuľa/cesnak/chilli premiestnime z panvice do vhodnej okrúhlej zapekacej misy/klasickej tortovej formy (25-28 cm), ktorú sme vytreli olivovým olejom. Zalejeme vajíčkami a pečieme už od začiatku v rúre, pri 150 st. Celzia).
Čo potrebujeme (4 porcie):
10 väčších vajec
2 1/2 polievkových lyžíc postrúhaného parmezánu (parmezán použijeme iba v prípade laktózového palea)
1 čajová lyžička soli
mleté čierne korenie (cca 40 otočiek na mlynčeku alebo podľa chuti)
7 polievkových lyžíc kvalitného olivového oleja
1 ks brokolice
1/2 červenej cibule
1 vrchovatá polievková lyžica na jemno nasekaného cesnaku
1/8 čajovej lyžičky drvenej či mletej chilli sušenej papričky alebo mletého kajenského korenia
citrónová šťava
optimálne panvica, ktorá sa dá použiť aj v rúre príp. zapekacia misa vhodná na použitie na plameni aj do rúry (uvádzam ale aj postup, kedy nádobu použiteľnú zároveň na variči a aj v rúre nemáme)
Príprava:
Vyhrejeme rúru na 200 st. Celzia.
Vajíčka vymiešame dôkladne s parmezánom (vynecháme v prípade, že nekonzumujete mliečne výrobky), čajovou lyžičkou soli a mletým čiernym korením.
Brokolicu rozdelíme na jednotlivé ružičky, ktoré v prípade potreby ešte prekrojíme pozdĺžne.
Na panvici o priemere 25-28 cm (panvica vhodná na pečenie v rúre) rozohrejeme 4 polievkové lyžice olivového oleja a restujeme brokolicu do hnedkasta. Osolíme. (Ak nemáme panvicu vhodnú do rúry, presuňte restovanú brokolicu do pekáča alebo zapekacej misky).
Panvicu/pekáč s restovanou brokolicou vložíme do rúry a pečieme 10 -15 minút.
Medzičasom si na panvici rozohrejeme 2 polievkové lyžice olivového oleja a restujeme cibuľu (pokrájanú buď na jemno alebo ako v originál recepte na tenké polkolieska), ktorú sme jemne osolili. Restujeme na stredne silnom plameni, až kým nezačne cibuľa zľahka hnednúť. Odstavíme z plameňa.
Brokolicu, ak je už mäkká, vyberieme z rúry a znížime teplotu rúry na 150 st. Celzia.
Brokolicu primiešame k cibuli, pridáme lyžicu olivového oleja, chilli a cesnak. Krátku chvíľu restujeme, kým sa cesnak nerozvonia. Ale pozor, aby cesnak nezhorkol.
Ak máme zmes cibuľa/brokolica/cesnak/chilli v panvici, ktorá je vhodná do rúry, prilejeme vajíčka rovno do panvice a necháme 30 sekúnd na silnom plameni piecť. Panvicu potom ihneď vložíme do rúry a pečieme v rúre ďalších 25 minút alebo dokiaľ nie sú vajíčka tuhé. Zbytočne frittatu neprepekáme, je potom suchá.
(Pokiaľ nemáme vhodnú nádobu pre použitie aj na plameni aj v rúre, vynecháme krok pečenia frittaty na plameni. Zmes brokolica/cibuľa/cesnak/chilli premiestnime z panvice do vhodnej okrúhlej zapekacej misy/klasickej tortovej formy (25-28 cm), ktorú sme vytreli olivovým olejom. Zalejeme vajíčkami a pečieme už od začiatku v rúre, pri 150 st. Celzia).
Frittatu servírujeme pokvapkanú olivovým olejom, citrónovou šťavou, jemne posypanou parmezánom