Postup: Celý baklažán popicháme vidličkou po celom obvode a dáme zapiecť do rúry na 200 stupňov na cca. pol hodiny, kým nie je celý popraskaný a mäkký. Po vychlanutí baklažán prekrojíme na dve polovice a dužinu vydlabeme do mixéra, pridáme zvyšné ingrediencie (okrem petržlenovej vňate) a poriadne rozmixujeme na hladkú kašu. Servírujeme tak, že pomazánku lyžičkou upravíme na tanieri, do stredu nalejeme olivový olej a okraje dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s arabským chlebom pita a olivami, poprípade s najemno nasekanou šalotkou.
BABA GANOUSH (Baklažánová pomazánka)
Suroviny:
1 baklažán
3 ČL sezamu
1 PL pretlačený cesnak
1/2 ČL soľ
5 PL olivový olej
1 ČL citrónovej šťavy
petržlenová vňať
Postup:
Celý baklažán popicháme vidličkou po celom obvode a dáme zapiecť do rúry na 200 stupňov na cca. pol hodiny, kým nie je celý popraskaný a mäkký. Po vychlanutí baklažán prekrojíme na dve polovice a dužinu vydlabeme do mixéra, pridáme zvyšné ingrediencie (okrem petržlenovej vňate) a poriadne rozmixujeme na hladkú kašu.
Servírujeme tak, že pomazánku lyžičkou upravíme na tanieri, do stredu nalejeme olivový olej a okraje dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s arabským chlebom pita a olivami, poprípade s najemno nasekanou šalotkou.