Jablčník (bez lepku, mlieka, sóje a vaječných bielok)
Priprava 45 minVarenie - pecenie 25 min
Aj s rôznymi obmedzeniami môžete maškrtiť. Jablčník je bezlepkový, neobsahuje mlieko, sóju a vaječný bielok.
Potrebujeme:
450 g múky ( kukuričná hladká + APROMIX alebo PROMIX PK špeciál v rovnakom pomere) 150 g práškového cukru bezlepkového 2 žĺtka 120 g palmového tuku alebo tuku ALSAN-S 1 prášok do pečiva Dr.Oetker 8-10 PL ryžového mlieka
Z múky, cukru, žĺtok, tuku a prášku do pečiva vypracujeme tuhé cesto. Ryžové mlieko pridávame podľa potreby po lyžiciach, aby bolo cesto vláčne a dalo sa dobre vyvaľkať. Necháme ho asi pol hodiny postáť, potom rozdelíme na dve rovnaké časti. Pripravíme si dva kusy papiera na pečenie rovnakej veľkosti ako je plech. Na jeden papier vyvaľkáme časť cesta a aj s papierom ho položíme na plech. Poukladáme jablká, posypeme cukrom, škoricou, prípadne posekanými orechami. Druhú časť cesta vyvaľkáme na druhý papier, potom preložíme na plech na jablká tak, aby cesto smerovalo nadol. Papier opatrne stiahneme a cesto na okrajoch zatlačíme. Popicháme vidličkou a upečieme. Upečené posypeme práškovým cukrom. Ak je problém s alergiou na vaječný bielok, treba bielok opatrne oddeliť tak, aby sa žĺtok nepraskol, pod jemným prúdom vody žĺtok umyť, chytiť medzi prsty jednej ruky, opatrne ho nožíkom prepichnúť a žĺtok vytlačiť. Obal potom zahodiť. Je totiž v priamom kontakte s bielkom, to znamená, že je zdrojom alergénu!
Jablčník (bez lepku, mlieka, sóje a vaječných bielok)
Priprava 45 minVarenie - pecenie 25 min
Aj s rôznymi obmedzeniami môžete maškrtiť. Jablčník je bezlepkový, neobsahuje mlieko, sóju a vaječný bielok.
Potrebujeme:
450 g múky ( kukuričná hladká + APROMIX alebo PROMIX PK špeciál v rovnakom pomere)
150 g práškového cukru bezlepkového
2 žĺtka
120 g palmového tuku alebo tuku ALSAN-S
1 prášok do pečiva Dr.Oetker
8-10 PL ryžového mlieka
Plnka:
postrúhané jablká
cukor
škorica
posekané orechy :
Postup
autor: Bezlepková kuchárka
Z múky, cukru, žĺtok, tuku a prášku do pečiva vypracujeme tuhé cesto. Ryžové mlieko pridávame
podľa potreby po lyžiciach, aby bolo cesto vláčne a dalo sa dobre vyvaľkať. Necháme ho asi pol
hodiny postáť, potom rozdelíme na dve rovnaké časti.
Pripravíme si dva kusy papiera na pečenie rovnakej veľkosti ako je plech. Na jeden papier
vyvaľkáme časť cesta a aj s papierom ho položíme na plech. Poukladáme jablká, posypeme cukrom, škoricou, prípadne posekanými orechami.
Druhú časť cesta vyvaľkáme na druhý papier, potom preložíme na plech na jablká tak, aby cesto
smerovalo nadol. Papier opatrne stiahneme a cesto na okrajoch zatlačíme. Popicháme vidličkou a
upečieme. Upečené posypeme práškovým cukrom.
Ak je problém s alergiou na vaječný bielok, treba bielok opatrne oddeliť tak, aby sa žĺtok nepraskol,
pod jemným prúdom vody žĺtok umyť, chytiť medzi prsty jednej ruky, opatrne ho nožíkom prepichnúť
a žĺtok vytlačiť. Obal potom zahodiť.
Je totiž v priamom kontakte s bielkom, to znamená, že je zdrojom alergénu!