50 / 109

    Jablčník (bez lepku, mlieka, sóje a vaječných bielok)

    Priprava 45 minVarenie - pecenie 25 min




    Aj s rôznymi obmedzeniami môžete maškrtiť. Jablčník je bezlepkový, neobsahuje mlieko, sóju a vaječný bielok.

    Potrebujeme:

    450 g múky ( kukuričná hladká + APROMIX alebo PROMIX PK špeciál v rovnakom pomere)
    150 g práškového cukru bezlepkového
    2 žĺtka
    120 g palmového tuku alebo tuku ALSAN-S
    1 prášok do pečiva Dr.Oetker
    8-10 PL ryžového mlieka

    Plnka:
    postrúhané jablká
    cukor
    škorica
    posekané orechy :
    Postup
    autor: Bezlepková kuchárka




    Z múky, cukru, žĺtok, tuku a prášku do pečiva vypracujeme tuhé cesto. Ryžové mlieko pridávame
    podľa potreby po lyžiciach, aby bolo cesto vláčne a dalo sa dobre vyvaľkať. Necháme ho asi pol
    hodiny postáť, potom rozdelíme na dve rovnaké časti.
    Pripravíme si dva kusy papiera na pečenie rovnakej veľkosti ako je plech. Na jeden papier
    vyvaľkáme časť cesta a aj s papierom ho položíme na plech. Poukladáme jablká, posypeme cukrom, škoricou, prípadne posekanými orechami.
    Druhú časť cesta vyvaľkáme na druhý papier, potom preložíme na plech na jablká tak, aby cesto
    smerovalo nadol. Papier opatrne stiahneme a cesto na okrajoch zatlačíme. Popicháme vidličkou a
    upečieme. Upečené posypeme práškovým cukrom.
    Ak je problém s alergiou na vaječný bielok, treba bielok opatrne oddeliť tak, aby sa žĺtok nepraskol,
    pod jemným prúdom vody žĺtok umyť, chytiť medzi prsty jednej ruky, opatrne ho nožíkom prepichnúť
    a žĺtok vytlačiť. Obal potom zahodiť.
    Je totiž v priamom kontakte s bielkom, to znamená, že je zdrojom alergénu!

    29. apr 2015