Med 1 PL Pridať do chladničky Olej - olivový 5 PL Pridať do chladničky Citrónová šťava 5 PL Pridať do chladničky Sol´ hrubozrnná, 1 lyžička Pridať do chladničky Cibuľa červená 1/2 Pridať do chladničky Kukurica 3 klasy Pridať do chladničky Paprika - červená 1 ks Pridať do chladničky Olej - olivový Pridať do chladničky Rasca rímska Pridať do chladničky Omáčka - čili Pridať do chladničky Korenie - čierne - mleté Pridať do chladničky
1. Všetky prísady na marinádu rozšľaháme v stredne veľkej mise. 3 lyžice marinády na šalátovú zálievku dáme do inej väčšej misy. Obe misy postavíme stranou. 2. Z hrebenatiek odstránime malý tvrdý postranný sval, ak sa na mušliach ešte nachádza. Mušle až do grilovania dáme do chladničky. 3. Gril pripravíme na priamy, stredne silný žiar. Cibuľu, kukuricu a papriku trochu potrieme alebo postriekame olejom a rovnomerne ich osolíme a okoreníme. Grilovací rošt očistíme kefou. Zeleninu grilujeme na priamom, stredne silnom žiare pod poklopom: cibuľu, kým nezmäkne a nezmení tvar, kukuričné klasy, kým jemne nezhnednú a na niekoľkých miestach nesčernejú, papriku, kým šupka nesčernie a nevytvoria sa na nej pľuzgiere. Podľa potreby obrátime. Cibuľa potrebuje zhruba 4 minúty, kukurica 6 až 8 minút, paprika 10 až 12 minút. Papriku vložíme do misy, prikryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť. 4. Keď sa zelenina dostatočne ochladí, dieliky cibule nasekáme na kocky a z klasov skrojíme kukuričné zrnká. Z papriky stiahneme pripálenú šupku a odstránime stopku, jadrovník, vnútorné deliace blany a semienka. Papriku potom nakrájame na stredne veľké kocky, vytekajúcu šťavu pritom zachytíme. Cibuľu, kukuricu a papriku spolu s rímskou rascou a chilli omáčkou pridáme k odloženej marináde a všetko zmiešame. 5. Vo vode namočenú cédrovú dosku položíme nad priamy, stredne silný žiar a zavrieme poklop. Dosku obrátime po 5 až 10 minútach, keď sa z dreva začne dymiť. Mušle namáčame v marináde, aby boli dobre pokryté tekutinou a rozložíme ich vedľa seba na dosku. Hrebenatky grilujeme pod poklopom 8 až 10 minút, kým na povrchu nie sú trochu pevnejšie a vnútri nestratia sklovitý lesk. Podávame teplé s kukuričným šalátom
Ingrediencie na prípravu (6 porcií):
Med 1 PL Pridať do chladničky
Olej - olivový 5 PL Pridať do chladničky
Citrónová šťava 5 PL Pridať do chladničky
Sol´ hrubozrnná, 1 lyžička Pridať do chladničky
Cibuľa červená 1/2 Pridať do chladničky
Kukurica 3 klasy Pridať do chladničky
Paprika - červená 1 ks Pridať do chladničky
Olej - olivový Pridať do chladničky
Rasca rímska Pridať do chladničky
Omáčka - čili Pridať do chladničky
Korenie - čierne - mleté Pridať do chladničky
1. Všetky prísady na marinádu rozšľaháme v stredne veľkej mise. 3 lyžice marinády na šalátovú zálievku dáme do inej väčšej misy. Obe misy postavíme stranou. 2. Z hrebenatiek odstránime malý tvrdý postranný sval, ak sa na mušliach ešte nachádza. Mušle až do grilovania dáme do chladničky. 3. Gril pripravíme na priamy, stredne silný žiar. Cibuľu, kukuricu a papriku trochu potrieme alebo postriekame olejom a rovnomerne ich osolíme a okoreníme. Grilovací rošt očistíme kefou. Zeleninu grilujeme na priamom, stredne silnom žiare pod poklopom: cibuľu, kým nezmäkne a nezmení tvar, kukuričné klasy, kým jemne nezhnednú a na niekoľkých miestach nesčernejú, papriku, kým šupka nesčernie a nevytvoria sa na nej pľuzgiere. Podľa potreby obrátime. Cibuľa potrebuje zhruba 4 minúty, kukurica 6 až 8 minút, paprika 10 až 12 minút. Papriku vložíme do misy, prikryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť. 4. Keď sa zelenina dostatočne ochladí, dieliky cibule nasekáme na kocky a z klasov skrojíme kukuričné zrnká. Z papriky stiahneme pripálenú šupku a odstránime stopku, jadrovník, vnútorné deliace blany a semienka. Papriku potom nakrájame na stredne veľké kocky, vytekajúcu šťavu pritom zachytíme. Cibuľu, kukuricu a papriku spolu s rímskou rascou a chilli omáčkou pridáme k odloženej marináde a všetko zmiešame. 5. Vo vode namočenú cédrovú dosku položíme nad priamy, stredne silný žiar a zavrieme poklop. Dosku obrátime po 5 až 10 minútach, keď sa z dreva začne dymiť. Mušle namáčame v marináde, aby boli dobre pokryté tekutinou a rozložíme ich vedľa seba na dosku. Hrebenatky grilujeme pod poklopom 8 až 10 minút, kým na povrchu nie sú trochu pevnejšie a vnútri nestratia sklovitý lesk. Podávame teplé s kukuričným šalátom