Mleté mäso zapečené pod zemiakovou kašou na spôsob pastierskeho koláča: Pastiersky kolac sa robi z mleteho jahnacieho, kus jahnaciny sice v mraznicke mam, ale to nie je vhodne na tento recept…a setrim si to jahnacie na Velku Noc. Takze som to spancovala a urobila som pastiersky kolac do ktoreho som pouzila mlete bravcove maso.
Cas pripravy Čas prípravy: Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 2 porcie
Suroviny:
300 g mlete bravcove 1 mrkva take iste mnozstvo kolke je mrkvy…kvaka (alebo korenovy zeler) velka hrst mrazeny hrasok 1 cibula 1 paliva papricka 2 cesnakove struciky 2 PL olej sol, cerstvo mlete korenie, kyticka mladeho tymianu maslo + hruba muka na vymazanie zapekacej misy 4 vacsie zemiaky 1 orech masla mlieko na doslahanie (cca 100 ml)
Postup
Kvaku a mrkvu ocistime a narezeme na male kocky, obidve kopky by mali byt priblizne rovnako velke. Cibulu cesnak nasekame, papricku pokrajame Na rozohriatom oleji poprazime cibulu, zaklad posolime a pridame cesnak a papricku. Premiesame, pridame maso a restujeme, kym sa nam nerozpada. Vsetko znovu posolime, posypeme cerstvo mletym koreni, pridame mrkvu a kvaku. Podlejeme horucou vodou , privedieme k varu. Znizime zdroj tepla, prikryjeme pokrievkou a dusime nejaku polhodinu. Po pol hodine by malo byt maso, uz na najlepsej ceste, aby sa dorobilo. Pridame pasirovane paradajky a dodusime. Ked je maso uz hotove, vhodime este mrazeny hrasok a ten nechame zmaknut. Hotove ragu, je dostatocne huste, ale nie suche, ak pocas dusenia treba tak podlievajte, ale s mierou. Kym sa dusi maso, uvarime v slanej vode zemiaky. Do hotovych dame orech masla a prikryjeme ich na 15 minut. Zemiaky popucime a zapracujeme do nich dokladne roztopene maslo. Nakoniec s pomocou mlieka vymiesame zemiakovu kasu. Pekacik vytrieme maslom a vysypeme hrubou mukou, alebo struhankou. Toto je velmi dolezite, aby sa Vam kolac dobre serviroval…..a ulahci to aj pracu pri umyvani.:D
Do pekacika presunieme ragu, uhladime ho . Na ragu rozotrieme zemiakovu kasu a povrch nacechrame vidlickou.
pastier maso pastier zemiaky
Dame do rozohriatej rury a zapekame….ja som zapekala asi tak 25 minut…kym sa mi nacechrane konceky kase, nezacali hnednut. pastier po zapeceni Kolac nechame postat, aby spevnel. Pri servirovani mozeme posypat bylinkami a pofrkat roztopenym maslom.
Mleté mäso zapečené pod zemiakovou kašou na spôsob pastierskeho koláča: Pastiersky kolac sa robi z mleteho jahnacieho, kus jahnaciny sice v mraznicke mam, ale to nie je vhodne na tento recept…a setrim si to jahnacie na Velku Noc. Takze som to spancovala a urobila som pastiersky kolac do ktoreho som pouzila mlete bravcove maso.
Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 2 porcie
Suroviny:
300 g mlete bravcove
1 mrkva
take iste mnozstvo kolke je mrkvy…kvaka (alebo korenovy zeler)
velka hrst mrazeny hrasok
1 cibula
1 paliva papricka
2 cesnakove struciky
2 PL olej
sol, cerstvo mlete korenie, kyticka mladeho tymianu
maslo + hruba muka na vymazanie zapekacej misy
4 vacsie zemiaky
1 orech masla
mlieko na doslahanie (cca 100 ml)
Postup
Kvaku a mrkvu ocistime a narezeme na male kocky, obidve kopky by mali byt priblizne rovnako velke.
Cibulu cesnak nasekame, papricku pokrajame
Na rozohriatom oleji poprazime cibulu, zaklad posolime a pridame cesnak a papricku.
Premiesame, pridame maso a restujeme, kym sa nam nerozpada.
Vsetko znovu posolime, posypeme cerstvo mletym koreni, pridame mrkvu a kvaku. Podlejeme horucou vodou , privedieme k varu. Znizime zdroj tepla, prikryjeme pokrievkou a dusime nejaku polhodinu.
Po pol hodine by malo byt maso, uz na najlepsej ceste, aby sa dorobilo.
Pridame pasirovane paradajky a dodusime.
Ked je maso uz hotove, vhodime este mrazeny hrasok a ten nechame zmaknut.
Hotove ragu, je dostatocne huste, ale nie suche, ak pocas dusenia treba tak podlievajte, ale s mierou.
Kym sa dusi maso, uvarime v slanej vode zemiaky.
Do hotovych dame orech masla a prikryjeme ich na 15 minut.
Zemiaky popucime a zapracujeme do nich dokladne roztopene maslo. Nakoniec s pomocou mlieka vymiesame zemiakovu kasu.
Pekacik vytrieme maslom a vysypeme hrubou mukou, alebo struhankou.
Toto je velmi dolezite, aby sa Vam kolac dobre serviroval…..a ulahci to aj pracu pri umyvani.:D
Do pekacika presunieme ragu, uhladime ho .
Na ragu rozotrieme zemiakovu kasu a povrch nacechrame vidlickou.
pastier maso pastier zemiaky
Dame do rozohriatej rury a zapekame….ja som zapekala asi tak 25 minut…kym sa mi nacechrane konceky kase, nezacali hnednut.
pastier po zapeceni
Kolac nechame postat, aby spevnel.
Pri servirovani mozeme posypat bylinkami a pofrkat roztopenym maslom.