58 / 109
    Mleté mäso zapečené pod zemiakovou kašou na spôsob pastierskeho koláča

    Mleté mäso zapečené pod zemiakovou kašou na spôsob pastierskeho koláča: Pastiersky kolac sa robi z mleteho jahnacieho, kus jahnaciny sice v mraznicke mam, ale to nie je vhodne na tento recept…a setrim si to jahnacie na Velku Noc. Takze som to spancovala a urobila som pastiersky kolac do ktoreho som pouzila mlete bravcove maso.

    Cas pripravy Čas prípravy:
    Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 2 porcie

    Suroviny:

    300 g mlete bravcove
    1 mrkva
    take iste mnozstvo kolke je mrkvy…kvaka (alebo korenovy zeler)
    velka hrst mrazeny hrasok
    1 cibula
    1 paliva papricka
    2 cesnakove struciky
    2 PL olej
    sol, cerstvo mlete korenie, kyticka mladeho tymianu
    maslo + hruba muka na vymazanie zapekacej misy
    4 vacsie zemiaky
    1 orech masla
    mlieko na doslahanie (cca 100 ml)

    Postup

    Kvaku a mrkvu ocistime a narezeme na male kocky, obidve kopky by mali byt priblizne rovnako velke.
    Cibulu cesnak nasekame, papricku pokrajame
    Na rozohriatom oleji poprazime cibulu, zaklad posolime a pridame cesnak a papricku.
    Premiesame, pridame maso a restujeme, kym sa nam nerozpada.
    Vsetko znovu posolime, posypeme cerstvo mletym koreni, pridame mrkvu a kvaku. Podlejeme horucou vodou , privedieme k varu. Znizime zdroj tepla, prikryjeme pokrievkou a dusime nejaku polhodinu.
    Po pol hodine by malo byt maso, uz na najlepsej ceste, aby sa dorobilo.
    Pridame pasirovane paradajky a dodusime.
    Ked je maso uz hotove, vhodime este mrazeny hrasok a ten nechame zmaknut.
    Hotove ragu, je dostatocne huste, ale nie suche, ak pocas dusenia treba tak podlievajte, ale s mierou.
    Kym sa dusi maso, uvarime v slanej vode zemiaky.
    Do hotovych dame orech masla a prikryjeme ich na 15 minut.
    Zemiaky popucime a zapracujeme do nich dokladne roztopene maslo. Nakoniec s pomocou mlieka vymiesame zemiakovu kasu.
    Pekacik vytrieme maslom a vysypeme hrubou mukou, alebo struhankou.
    Toto je velmi dolezite, aby sa Vam kolac dobre serviroval…..a ulahci to aj pracu pri umyvani.:D

    Do pekacika presunieme ragu, uhladime ho .
    Na ragu rozotrieme zemiakovu kasu a povrch nacechrame vidlickou.

    pastier maso pastier zemiaky





    Dame do rozohriatej rury a zapekame….ja som zapekala asi tak 25 minut…kym sa mi nacechrane konceky kase, nezacali hnednut.
    pastier po zapeceni
    Kolac nechame postat, aby spevnel.
    Pri servirovani mozeme posypat bylinkami a pofrkat roztopenym maslom.

    28. apr 2015