Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    mirka_goga
    6. nov 2017    Čítané 369x

    Usmialo sa na mňa šťastie, testovala som tri druhy mäsa od Slovenskej farmy z BILLA

    Na monitore sa mi objavilo info, ide sa testovať mäso od Slovenskej farmy z BILLA.

    Sprvoti som tomu nedala na váhe, zavrela počítač a fungovala vo svojom každodennom kolotoči okolo detí, varenia a "udržiavania" domácnosti.

    Zrazu mi bliklo, však to je celkom zaujímavá myšlienka, daj tomu šancu. Otváram počítač, posielam o sebe info, pridávam fotky receptov a hneď si dávam predsavzatie, že ak ma vyberú, vyskúšam konečne upiecť bravčové mäso s feniklom a ďalšie mäsové recepty, ktoré nevarím bežne.

    O pár dní dostávam správu, že som jedna z desiatich, ktorú si vybrali na testovanie. Juchuuu, moc sa teším 🙂 Následne na to príde balíček z BILLA poukážkami a moja radosť je ešte väčšia.

    Napíšem si nákupný zoznam a idem veselo do BILLA, mám v pláne začať s kuracími prsiami a hovädzím staekom. Bol to však môj optimistický plán, realita bola úplne iná. V BILLA Pezinok nenachádzam ani kuracie prsia, ani hovädzinu. Improvizácia ma dohnala k zakúpeniu kuracích horných stehien a k "oprášeniu" receptu, ktorý som naposledy kuchtila pred viac ako desiatimi rokmi. 

    Otváram balenie kuracích horných stehien, mäsko ma príjemne prekvapilo ako vzhľadom tak aj vôňou, vytešujem sa pri varení a neviem sa dočkať večere. Zhodou okolností nám v  ten večer vyšla romantická večera (ktorá je skôr rarita). Dávno sme si tak nepochutnali na jedle a to ticho, ktoré sprevádzalo našu gurmánsku večeru...

    Podávali sa kuracie stehná na mede so škoricou a pečenými jablkami. Mojím najväčším prekvapením bolo, že porcia, na ktorej sme si naozaj pochutnali a rozvoňala celý byt, nevyšla ani 1 euro 🙂. 

    Pečené kuracie stehná na mede so škoricou a jablkami

    Ingrediencie:

    • kuracie horné stehná od Slovenskej farmy (cca 600 g)
    • jablká (2 ks)
    • celá škorica (4 ks)
    • mletá škorica (1 ČL)
    • med (1 PL)
    • olivový olej (2 PL)
    • morská soľ
    • dlhozrnná ryža

    Postup:

    • Ryžu uvaríme podľa návodu.
    • Kuracie mäso umyjeme, osolíme a položíme na pekáč/zapekaciu misku.
    • Nožíkom si vytvoríme otvor, do ktorého vsunieme kúsok škorice v celku.
    • Jablká očistíme a nakrájame na hrubšie plátky.
    • V miske zmiešame olivový olej, med, mletú škoricu a zmesou potrieme kuracie mäsá a jablká.
    • Zakryjeme alobalom a pečieme v rúre na 200 stupňov cca 40 minút. 
    • Alobal na záver odstránime a pečieme na 180 stupovňov do zlatista cca 20 minút.
    • Pečené kuracie mäsko so škoricou podávame s pečenými jablkami, dlhozrnnou ryžou a šalátom.

    Keďže v BILLA Pezinok som nepochodila s bravčovým a hovädzím mäsom, vybrala som sa do BILLA Senec. Môj plán bolo opäť kúpiť  kuracie prsia a hovädzinu. Kuracie prsia úspešne nachádzam v regále a o hovädzine ani chýru ani slychu. Pre mňa veľké sklamanie :(. Po konzultácií s personálom sa presúvam k chladiacej vani  (keďže v regále som nenašla bravčovinu) a nachádzam v nej posledné a jediné bravčové mäso. Mám pocit ako keby som mala v ruke diamant. Dokúpim zeleninu a vytešená s úlovkom idem domov.

    Doma som vyhrnula rukávy a púšťam sa v premiére do kuracích roliek v parmezánovej omáčke a mojej výzvy bravčové karé s feniklom.

    Kuracie mäsko pekne vonia... Vynikajúco sa s ním pracuje, žiadna mastnota... Vyklepem, zatočím spolu so šunkou a syrom, zalejem parmezánovou omáčkou a šup do rúry. 

    Kuracie rolky so šunkou a syrom v parmezánovej omáčke

    Ingrediencie: 

    • kuracie prsia (3 ks)
    • eidam nakrájaný na plátky (6 ks)
    • šunka nakrájaná na plátky (6 ks)
    • maslo
    • zemiakové vločky - na zahustenie (2 PL) / alebo celozrnná špaldová múka
    • parmezán (3 PL) + (3 PL) na posypanie
    • dijónska horčica (1 ČL)
    • mlieko (2 šálky)
    • morská soľ
    • mleté čierne korenie
    • petržlenová vňať

    Postup:

    • Kuracie mäso narežeme v hrubšej časti, vložíme do papiera na pečenie a rovnomerne vyklepeme.
    • Na vyklepané mäso položíme vedľa seba 2 plátky syra, 2 plátky šunky a zrolujeme.
    • Hotové rolky vložíme do zapekacej misky.
    • Na panvici roztopíme maslo, pridáme zemiakové vločky/celozrnnú múku, vlejeme mlieko, horčicu, parmezán. Omáčku zamiešame metličkou. 
    • Dochutíme soľou, čiernym korením a varíme do zhustnutia.
    • Omáčkou zalejme kuracie rolky.
    • Vrch posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a parzmezánom.
    • Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, 40 minút.
    • Kuracie rolky podávame so zeleninovým šalátom.

    Otváram balenie s bravčovým karé je peknej konzistencie, žiadne mastné časti, príjemná vôňa. Krásne rovnomerné plátky.

    Pečené bravčové karé s feniklom

    Ingrediencie:

    • bravčové karé (500 g)
    • čerstvý fenikel (1 ks)
    • citrón
    • červená cibuľa (1 ks)
    • cesnak (3 strúčiky)
    • pór (100 g)
    • cherry paradajky (100 g)
    • suché biele víno (100 ml)
    • vývar/voda
    • morská soľ
    • čierne mleté korenie
    • kari korenie (2 ČL)
    • olivový olej

    Postup:

    • Fenikel a pór nakrájame na drobné kúsky a cherry paradajky na štvrtinky.
    • Do zapekacej misy vložíme nakrájanú zeleninu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a 1 lyžicou kari korenia.
    • Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a trošku citrónovej šťavy a zľahka premiešame.
    • Na panvici necháme roztopiť kúsok masla, pridáme nakrájanú červenú cibuľu a bravčové karé nakrájané na kocky.
    • Mäso dochutíme soľou, čiernym korením a kari korením.
    • Keď sa mäso zatiahne, podlejeme ho suchým bielym vínom a za stáleho miešania krátko povaríme.
    • Takto pripravené mäso preložíme do zapekacej misy a zmiešame spolu so zeleninou.
    • Podlejeme vodou alebo vývarom.
    • Zapekaciu misu prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na teplote 180 °C cca 60 minút.
    • Po hodine mäso odokryjeme a dopekáme cca 15 minút domäkka.
    • Podávame s celozrnným kuskusom a čerstvou pažítkou.

    Opäť idem s nádejou kúpiť hovädzie mäso do BILLA Pezinok (druhýkrát), od mojej poslednej návštevy prešiel týždeň... Na predajni žiadna hovädzina.

    O dva dni na to si naplánujem cestu do Bratislavy, po ceste sa zastavím v BILLA Korzo a smelo idem s mojou mladšou dcérou kúpiť hovädzinu. Môj štvrtý pokus nevyšiel, na predajni opäť žiadna hovädzina od Slovenskej farmy. Už som to skoro vzdala, ale cez víkend som mala školenie v Bratislave a po skončení, som to rovno namierila do centrály BILLA Bajkalská. Hľadám, radím sa s peronálom a hurááá, hlavný mäsiar má vedie k hovädzine... A neverím, že na piaty pokus sa ušiel kúsok hovädzieho mäska aj mne 🙂. 

    Hovädzina... Bola šťavnatá, žiaden tuk, opäť, krásne rovnomerné plátky.

    Vybrala som si recept hovädzí stroganov so šampiňónmi. Mojim nemilým prekvapením bolo, že hovädzinu som varila vyše 2 hodiny a bola stále tvrdá. Asi mi nebola súdená. 

    Hovädzí stroganov so šampiňónmi  a  cícerovo-cviklový hummus

    Ingrediencie:

    • hovädzie mäso (500 g)
    • cibuľa (2 ks)
    • dijonská horčica (1 PL)
    • šampiňóny (200 g)
    • smotana na vernie (2 PL)
    • špaldová múka (1 PL)
    • slnečnicový olej (1 ČL)
    • korenie
    • soľ

    Cícerový hummus:

    • cícer (150 g)
    • uvarená cvikla (150 g)
    • cesnak (3 strúčiky)
    • olivový olej (3 PL)
    • šťava z citróna (1/2)
    • pasta tahin (2 PL)
    • morská soľ
    • korenie

    Postup:

    • Mäso nakrájame na dlhšie rezance, cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kúsky a šampiňóny  nakrájame na tenké plátky.
    • Na horúcej panvici si dozlatista osmažíme cibuľku, pridáme šampiňóny a chvíľu restujeme.
    • Vo wok panvici osmažíme mäso a za stáleho miešania pridáme múku, vodu a dusíme pod pokrievkou cca 1 hodinu. (vodu priebežne dolievame)
    • K cibuli a šampiňónom nalejeme vodu, smotanu, horčicu, soľ a korenie. Po 1 hodine pridáme k mäsu a varíme ďalšiu 1 hodinu.
    • Kel vložíme do vriacej vody a varíme cca 10 minút.

    Cícerový humus pripravíme nasledovne: 

    • Cícer necháme na noc vo vode a varíme cca 40 minút (podľa potreby). Ak nemáte varený, môžete použíť aj z konzervy.
    • Cviklu varíme cca 15 minút.
    • Uvarený cícer a cviklu rozmixujeme s cesnakom, olivovým olejom, šťavou z citróna a pastou tahin.
    • Ak je potrebné, zriedime so šťavou s cíceru alebo vodou.
    • Hovädzí stroganov podávame s cícerovým hummusom a vareným kelom.

    Ďakujem BILLA/Modrému koníkovi za možnosť testovania mäsa od Slovenskej farmy. Kuracie mäso bolo vynikajúce v oboch verziách. Varila som z kuracích prś aj z kuracích horných stehien. Bravčové mäso ma taktiež milo prekvapilo ako konzistenciu, tak aj chuťou a vzhľadom. Na distribúcií hovädzieho mäsa treba popracovať, nozaj som nečakala, že ho kúpim až počas 5-tej návštevy obchodu (na jednej prevádzke som bola 2x), čo bolo nemilý prekvapením, aj po  2 hodinách bolo mäso tvrdšie. Farba aj vzhľad hovädzieho mäsa bola v poriadku, vyzeralo lákavo. 

    Som vďačná, že ste mi dali šancu otestovať tri druhy mäsa. Naozaj bolo pre mňa potešením a zároveň prínosom byť súčasťou testovačky BILLA/Slovenská farma.

    Verím, že naďalej budete pre nás spotrebiteľov pripravovať čo najviac  produktov od lokálnych Slovenských producentov 🙂

    ĎAKUJEM

    Mirka

    Ako spravím číru cesakovú polievku? Mám kurací vývar.
    Ďakujem za osvečený recept 🙂