Panna Cotta - varená smotana, je taliansky dezert z oblasti Piemontu. Je to vlastne smotana uvarená so želatinou, mliekom a cukrom. Horúci krém se potom vleje do formiček, nechá stuhnúť a podává sa s lesným ovocím, karamelom a s čokoládovou či ovocnou polevou.
Toto som sa dočítala na internete, keď Modrý koník dal avízo článkom, že sa môžeme zúčastniť na testovaní a veľmi ma to zaujalo, preto som sa aj zapojila do výzvy. A bola som vybraná na testovanie. Balíček od MK úspešne dorazil.
A hneď som sa aj pustila do testovania. Návod na prípravu znel jednoducho - dať do hrnca, ohriať nie variť, dať do nádobky, ochladiť a dať stuhnúť. A naozaj to tak aj bolo 😉👍. Dezert je na prípravu naozaj jednoduchý, zvládne ho aj začiatočník.
Ale poďme poporiadku:
Keď som otvorila krabičku objavilo sa tam niečo rôsolovité:
Šupla som to rovno do hrnca:
Po chvíľke sa hmota začala rozpúšťať:
Vznikla krásna krémová hmota s ešte krajšou vôňou:
Toto som hneď podľa návodu vyliala do formičiek:
Naplnené formičky necháme odstáť podľa návodu 10-20 min a šup s nimi do chladničky:
A teraz už len čakať 😉. Dezert som nechala odstáť cez noc a ráno som sa nevedela dočkať až ho vyklopím z formičiek a či sa mi to vôbec podarí... A ono sa to podarilo, takže na raňajky bol netradične dezert 😁
Celý sme si ho preliali levanduľovym medom a bola to naozaj mňamka. Deti si na ňom zgustli. Neskôr som vyskúšala postup varenia ešte viackrát a tak isto s rovnakým výsledkom. Dezert po vychladnutí bol naozaj super a mal lahodnú chuť.
Vyskúšala som ho dať aj do silikónových formičiek, pretože pre deti to bola akurátna porcia. Najviac im chutil čistý, bez ovocia alebo iných vylepšení. Mladší syn pil Panna Cotta rovno teplé z hrnčeka 😂 , takže niekedy netreba ani nechať stuhnúť a deti aj tak majú dezert 😉.
Neskôr som v obchode objavila aj Panna Cotta v prášku, ale inej značky. A chcela som porovnať rozdiel a či vôbec nejaký ten rozdiel v polotovare a v prášku je! Príprava práškovej Panna Cotta je o trocha zložitejšia - treba aj nakúpiť suroviny ako smotana a mlieko, takže o starosť viac.
A pustili sme sa do chutoveho porovnávania... A na moje prekvapenie tento dezert z prášku bol menej chutný ako ten od Raja z polotovaru.V dezerte bola cítiť jemná chuť po prášku, čo mi potvrdil aj manžel. Takže, ak chcete vyskúšať určite odporúčam Rajo Panna Cotta.
Klady dezertu:
- jednoduchá príprava
- zrozumiteľný návod
- na prípravu potrebujeme len hrniec a varešku
- lahodná chuť
- nádherná vanilková vôňa
Negatíva dezertu:
- dlhé chladnutie
- obsah 1 balenia vhodný na 4 porcie
Zhrnutie:
Tento dezert je naozaj lahodný a jemný. Chuťovo je naozaj super. Je vhodnejší na leto ako teraz na jeseň, keďže sa podáva priamo z chladničky. Po tomto testovaní sa nám dezert nejako "prejedol", preto si dávame u nás sa od neho trochu pauzu. Ale určite odporúčam, ak chcete niekoho s týmto dezertom prekvapiť a "vytiahnuť sa". Vyzerá aj chutí naozaj super, ako od ozajstneho cukrára. Určite v lete tento dezert opäť budem svojej rodinke pripravovať a odporúčam vyskúšať každému, kto má rád sladké.
Začni písať komentár...