Ísť na kávu v Dalmácii, znamená nielen konzumáciu chutného povzbudivého nápoja, znamená to oveľa viac. Pitie kávy sa ani zďaleka nepodobá na západniacke nosenie veľkých pohárov s kávou na ceste do práce, či cestou na poradu, narýchlo a bez pôžitku. Tunajšie popíjanie kávy sa prekvapujúco nepodobá ani na rýchle sŕkanie espressa typické pre Talianov. Kávičkovaním sa skôr prikláňame východoeurópskemu štandartu, predsa len Turci zanechali na tunajšej kultúre viac stôp, než by si samotní Dalmatínci boli ochotní priznať 🙂
Ak vás niekto v Dalmácii pozve „poďme na kávu“ to nutne neznamená len popíjanie kávy samotnej. Môžete si dať pivo, štamperlík, pohár vína, čokoľvek, na čo máte chuť. Dôležitý je rituál samotný 🙂
Chcete sa v Splite, Trogire, či v ktorejkoľvek inej dalmatínskej destinácii cítiť ako pravý domáci? Najlepší spôsob, ako to docieliť, je:
Ísť na kávu, to je spoločenský rituál, rovnako je rituál aj spôsob, ako a akú si kávu objednávate. Druhov a kombinácií kávy, s „dodatkami“ alebo bez nich je mnoho a poznať jednotlivé druhy kávy by malo byť súčasťou dovolenkového slovníka: krátke espreso, malá či veľká káva s teplým alebo studeným mliekom, káva so ľšahačkou, biela káva, capuccino … Stačí povedať a máte ju na stole. Ak sa každé ránko vyberiete do rovnakej domácej kaviarne a objednáte si rovnakú kávu, tak sa neprekvapte, ak na tretí deň, len čo si sadnete, tak vám čašník tú „Vašu kávičku“ donesie aj bez pýtania.
Každý správny Dalmatínac má svoje obľúbené miestečko, kam ide na kávu. Je úplne jedno, ako sa kaviarnička volá, ako je zariadená, ako je ďaleko od domu (kvôli káve nikdy nie je problém sadnúť do auta). Dôležité je, aby to okolo kaviarničky „žilo“. Tu prichádzajú a odchádzajú ľudia, trúbia okoloidúce autá, zastavujú sa domáci aspoň na slovíčko, noviny kolujú zo stola na stôl, šíria sa novinky … Tu pozorujete život prímorského malého miesta a pomaličky sa stávate jeho účasťou … Pretože áno, pochopili ste správne: „ísť na kávu“ je základom dalmatínskeho štýlu života 🙂
Kaviarňový slovníček:
Ajmo na kavu! Poďme na kavu!
Espresso, kratka, mala kava – silná čierna káva, espresso v malej šáločke
Kávička pre všetkých milovníkov silnej kávy, bez mlieka, pravý „životabudič“ Väčšinou sa pije bez mlieka
Velika kava – pre Slovákov tiež pomerne silná čierna káva v „normálnej“ kávovej šálke, oproti horeuvedenej malej káve obsahuje viac vody a je o niečo slabšia. K tejto káve si skoro každý pýta mlieko a ak si aj vypýtate presso s mliekom ako na Slovensku, s veľkou pravdepodobnosťou dostanete takúto kávičku. Pričom sa vás väčšinou čašník (chorv. konobar) opýta či chcete teplé alebo studené mlieko:
Velika kava s toplim mlijekom (skrátene: velika s toplim) – káva s teplym (ohriatym) mliekom s trochou peny, ale nie ako cappuccino
Velika kava s hladnim mlijekom (skrátene: velika s hladnim) – káva so studeným mliekom - ideálna v horúčavách, keď čašník nalieva mlieko z chladničky. Neriskujete, že by sa v niekoľkonásobne prihrievanom mlieku stvorili baktérie – preto pri teplotách nad 30 stupňov a náchylnosti k brušným virózam odporúčam dať si túto kávičku a chutné latte alebo cappuccino si radšej odpustiť.
Cappuccino – všetci poznáme 🙂 či už s príchuťou škorice alebo veselo ozdobenou penou, to závisí od kaviarničky a šikovnosti čašníka, často k nemu dostanete aj maličký keksík.
Bijela kava – biela káva alebo skôr pre Slovákov známe Latte 🙂 podáva sa buď vo väčšej šálke alebo sklenenom pohári, ideálna pre všetkých, čo majú radi trochu slabšiu kávu s veeeľa mlieka - mimochodom moja obľúbená
Nescaffe – ak si v dalmatínskej kaviarni objednáte „nesku“ tak sa rozumie, že chcete ochutenú kávu s vanilkovou alebo čokoládovou príchuťou (cherry, whisky atď príchute sú rôzne). Táto káva je chutná, ak ju pripravujú s mliekom, ide o rozpustný hotový nápoj, ale ak ju pripravia s vodou, podľa mňa nič moc.
Ak si objednávate kávu a nie ste niekde na ostrove, kde je nedostatok pitnej vody, tak si ku kávičke objednajte aj pohár čistej vody … je to tu bežné!
Molim jednu veliku kavu s hladnim mliekom i čašu obične vode. Hvala!
Prosím si jednu veľkú kávu s mliekom a pohár obyčajnej vody. Ďakujem !
Dvije velike kave s toplim i čašu vode!
Dve veľké kávy s teplým (mliekom) a pohár vody (aby ste sa pýtali ako praví domorodci, priveľa zdvorilosti sa žiaľ v Dalmácii nenosí)
Ak radi pijete minerálku, tak nasledovne:
Jednu kavu a jednu mineralnu!
Jednu kávu a jednu minerálku!
Dvije (tri, četiri …) mineralne s ledom (bez leda)
Dve (tri, štyri .. )minerálky s ľadom (bez ľadu)
Deti majú určite rady džúsiky a ovocné šťavy, tie majú jednoduchý spoločný názov: sok
A vybrať si môžete:
Sok od jabuke – jablkový džús alebo šťava
Sok od višnje – višňový džús
Sok od borovnice – čučoriedkový džús
Sok od naranče – pomarančový džús
Gusti sok – hustá ovocná šťava – nektár - väčšinou broskyňový (domáci ho radi pijú so šľahačkou a volá sa to gusti sa šlagom)
Víno je jednoducho vino 🙂 biele víno – bijelo vino ale pozor červené víno je tu v predklade čierne, takže si pýtate crno vino
V reštaurácii sa najviac oplatí ochutnať domáce víno (ak je na nápojom lístku „domaće vino“) a to si viete objednať na stôl ½ litra alebo liter pre všetkých za stolom (nemusíte objednávať drahé akostné víno vo fľašiach) ale upozorňujem objednať najprv za pohár a ochutnať! V našich reštauráciách je dobrým zvykom doniesť k litru vína aj liter obyčajnej vody na zriedenie vína alebo zapíjanie.
A skoro som zabudla na obľúbený domáci alkoholický nápoj „bevanda“ - víno zriedené s vodou v ľubovoľnom pomere podľa chuti a je jedno či biele alebo červené. V správnom pomere je príjemne osviežujúce a vynikajúco hasí smäd! Ideálny pomer vína a vody si musí každý nájsť sám 🙂
Pivo sa rovnako ako na Slovensku povie pivo 🙂 Chorváti pijú radšej fľaškové, v čapovaní piva nie sú veru majstri. Pokiaľ neviete na pláži odolať čapovanému pivku, tak si pýtajte:
Točeno pivo veliko (pola litre ½ l ) - čapované pivo veľké 1/2l
Točeno pivo malo (0,3l) - čapované pivo malé 0,3l
A v mnohých baroch si viete objednať aj dva deci čapovaného piva a vtedy si to pýtate : jedno točeno nula dva (0,2l)
Prepodkladám, že vás za stolom je viac a vtedy jednoducho násobíte:
Dva puta točeno nula pet (0,5l) – 2krát čapované 0,5
Tri puta ...
Četiri puta ...
Pet puta ... a tak ďalej 🙂
Zabudla som na niečo? Pýtajte sa 🙂 ešte niečo: čašník sa povie konobar a čašníčka konobarica!
Tak na zdravie! U zdravlje!
Super dakujeme za slovnik. Urcite vyuzijeme. Pretoze podla popisu je moj manzel asi chorvat :₩ on by takto na kavicke presedel celu dovolenku 🙂
@miriamkela kuk tu
najprv som úúúplne rozumela...ale nakoniec uznanlivo pokyvujem- tá káva je u Vás celkom veda! 😉
naša pohodička...naše obzory pri mori... 😉
Dakujem,toto sa mi zide,ideme po prvy raz do chorvatska a bez kavicky sa ro urcite nezaobide 🙂
ďakujem za pridanie do "vybrali sme" 🙂
Ďakujeme 🙂 zišlo by sa viac takýchto článkov, všetko fotim do mobilu, slovník sa zíde 😀 ideme 30.6 na Rab
Hned by som tam isla, milujem Chorvatsko! 🙂)
toto je náš rituál každé božie ráno v chorvátsku , muž je kávofil, ja si dávam bylinné čaje , sadneme si aby sme videli do prístavu a pozorujeme pozorujeme, rozprávame sa , decká nechávame zásadne ešte na izbe len im predtým kúpim raňajky , aby nehudrali, že sme ich opustili hladné smedné ......... k tomu musí samozrejme byť strukla od visnje neviem či som to napísala správne
@lenuska336 Aj my ideme 29.7. na Rab 🙂)
Začni písať komentár...
Kaaaafa🙂))