111 / 213
    Steak s hubovou omáčkou

    Prosím ta môžeš mi napísať presný postup ako robíš steaky? A aké mäso používaš.... Ďakujem

    26. feb 2018

    @lulu1213 urobila som si najprv taky prehlad vycuc z internetu. Plus nejake tipy od kucharov. Maso sa pouziva podla toho aky steak chces, je ich viac druhov. Tento konkretny moj je z mladeho teliatka cast sa vola Picanha.

    platky masa krajame na hrubku minimalne 2,5 cm ( 2,5 az 3cm )
    z masa neodstranujeme tukovu vrstvu !!! ( ta sa krasne opecie a pridava steaku na chuti )
    maso pred pripravou nechame oddychnut cca hodinu v izbovej teplote, aby sa svalovina uvolnila.
    maso dobre vysusime
    solime a korenime ( cerstvo namletym korenim ) az tesne pred polozenim na grilovaciu panvicu
    grilovaciu panvicu ( ja pouzivam liatinovu ) len potrieme olivovym olejom uplne minimalne, inak sa zacne dusit. Alebo potries olejom steak.
    ked je steak hotovy, polejeme ho olivovym olejom a nehame ho este odlezat cca 10 minut, moze sa zabalit aj do alobalu..aby sa rozlozili stavy v nom rovnomerne.
    cas ohladne stupnov prepecenia sa na jednotlivych weboch troschu lisi, takze clovek si to odskusa aj naostro, ale radsej menej ako vela. Manzelovi robim stredne prepeceny 4 az 5 minut z kazdej strany, ja s dcerou si robime prepeceny 7 az 8 minut.
    Steak neotacame pocas pecenia !!!! Otocime az po uplynuti doby jednej strany. A jemne pritlacame o gril, vytvoria sa pekne mriezky. Opecieme aj z bokov, dokola.. tukova vrstva sa prijemne opecie.

    omacka na steaky ma len jemne figurovat v pozadi chuti steaku, nie dominovat, rozumej, kupat sa v nej. Je ich neurekom.

    omacka na steak, ktoru som pouzila ja:
    sampinonova omacka

    slahackova smotana
    sampinony podla chuti a mnozsta omacky..cca pol kila
    1PL hladkej muky
    maslo cca 50g
    citronova stava podla chuti

    na masle s olejom orestujeme na platky nakrajane a osupane cerstve sampinony. Podla chuti, a mnozstva steakov, ja som dala pol kila cca. Podlejeme troskou vody, osolime, okorenime ( najlepsie vdzdy cerstvo namlete korenie ( nie ten namlety prach ako z urny ). Dusime, ked sa voda odpari, prileje slahackovu smotanu, v ktorej sme rozmiesali muku. Dochutime kvapkami citronovej stavy podla chuti.
    Hotovo.

    Ako prilohu som zvolila opekane zemiaky v rure..ocistene zemiaky, najlepsie so supou, podla kvality, klicky prec! Vysusime ich, nakrajame podla lubovole, zmiesame so solou, stipkou cervenej papriky, len na farbu, rascou, a napriklad susenym tymianom, alebo provensalskym trosku, na vonu. Mozes ovoniavat, a zvolit si ako chces mnozstvo. Ale zase nie az tak aby byliny prerazili chut vsetkeho. Poleles a nesetris olivovym olejom a vysypes na plech s papierom na pecenie. CCa na 200 stupnov.
    Upecies nezakryte, najlespie na gril. Sem tam premiesas. Tak aby mali chrumkavu koru.

    Dobru chut 🙂

    Cim castejsie budes robit steaky, tym viac si vychytas chyby, popripade vylepsis recept sity na vlastnu mieru. Poskusas rozne masa. Ja sama som len zaciatocnik, co sa tyka steakov. Ale mozem konstatovat, ze sa mi doposial podarili vyborne, ucite sa chcem zdokonalit este viac, a necham si aj poradit. Je to ozaj uzasne jedlo 🙂 a prekvapivo, ked si clovek osvoji zakladne pravidla, velmi jednoduche na pripravu.

    tu su nejake vhodne videa:

    https://free.zoznam.sk/video/ako-spravne-pripra...

    https://stejky.sk/ako-pripravit-steak/#priprava...

    http://www.pluska.sk/brejk/gastro/vonia-chuti/p...

    27. feb 2018

    este k tym zemiakom, k steaku vlastne ani nemusis davat tie byliny, staci uplne jednoducho, sol, olivak, rasca..nech dominuju hlavne steaky 🙂

    27. feb 2018

    @mandevilla ďakujem,si zlata. dúfam ze sa podaría ako tebe😉

    1. mar 2018

    @lulu1213 urcite ano. Tak nech sa dari a dobru chut 🙂

    1. mar 2018