POSTUP: Rozbijeme 5 vajec tak, aby sme oddelili žĺtka od bielok. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. V osobitnej miske potom vyšľaháme žĺtka s cukrom, vanilkovým aj práškovým, pridáme trošku rumu a mlieka. Všetko šľahám robotom. Je veľmi dôležité vyšľahať osobitne sneh, naozaj má bábovka inú chuť, lepšiu. Keď sú žĺtka s cukrom dobre vymiešané pridáme múku, do ktorej zamiešame kypriaci prášok a postupne maslo, dobre premiešame. Nakoniec pridáme z bielkov vyšľahaný sneh a už len jemne premiešame metličkou (nie robotom) aby nám cesto zvláčnelo. Kto by chcel dvojfarebnú, bábovku do polovice cesta pridáme cez sitko preosiate kakao (2 čajové lyžičky) Bábovkovú formu vymastíme dobre maslom a vysypeme strúhankou. Pečieme pri 180 stupňoch, cca 45 minút. Aby sme zistili či je bábovka upečená aj vo vnútri, pichneme do nej špáratko a ked zostane suché, môžme ju vybrať. Nakoniec ju po vrchu posypeme práškovým cukrom alebo vanilkovým.
5 vajec
30 dkg práškového cukru
15 dkg maslo alebo margarin
30 dkg polohrubej múky
pol. kypriaceho prášku do pečiva
1 vanilinový cukor
1 pohar mlieka (cca 250ml)
trosku rumu alebo citronovej aromy
POSTUP:
Rozbijeme 5 vajec tak, aby sme oddelili žĺtka od bielok. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. V osobitnej miske potom vyšľaháme žĺtka s cukrom, vanilkovým aj práškovým, pridáme trošku rumu a mlieka. Všetko šľahám robotom. Je veľmi dôležité vyšľahať osobitne sneh, naozaj má bábovka inú chuť, lepšiu.
Keď sú žĺtka s cukrom dobre vymiešané pridáme múku, do ktorej zamiešame kypriaci prášok a postupne maslo, dobre premiešame. Nakoniec pridáme z bielkov vyšľahaný sneh a už len jemne premiešame metličkou (nie robotom) aby nám cesto zvláčnelo. Kto by chcel dvojfarebnú, bábovku do polovice cesta pridáme cez sitko preosiate kakao (2 čajové lyžičky)
Bábovkovú formu vymastíme dobre maslom a vysypeme strúhankou. Pečieme pri 180 stupňoch, cca 45 minút. Aby sme zistili či je bábovka upečená aj vo vnútri, pichneme do nej špáratko a ked zostane suché, môžme ju vybrať. Nakoniec ju po vrchu posypeme práškovým cukrom alebo vanilkovým.