185 / 185
    bryndza

    O bryndzi .... čoskoro je tu máj a s ním spojená májovka🙂 u nás nesmie chýbať🙂
    http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/1...
    - bryndza je najstarším produktom syrárskej výroby na Slovensku
    - za čias Rakúsko-Uhorska patrila medzi uznávané špeciality aj za hranicami monarchie
    - z krajín karpatského regiónu sa jedine na Slovensku bryndza stále vyrába pôvodným postupom
    - obsahuje veľké množstvo mliečnych baktérií, ktoré udržiavajú v dobrom stave mikroflóru čriev
    - má vysoký obsah vápnika
    - mliečne baktérie chránia pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou, lebo zlepšujú vstrebávanie vápnika
    - je účinná proti civilizačným ochoreniam – atopický exém, alergická nádcha, astma, cukrovka, roztrúsená skleróza
    - vzniká výlučne prírodnou cestou bez chemických alebo fyzikálnych zásahov človeka
    - mnohé mliečne baktérie vrátane enterokokov, ktoré sú v bryndzi obsiahnuté, sa používajú ako probiotiká a slúžia ako liečivá na zápalové a črevné ochorenia
    - termizovaná, teda tepelne upravená bryndza neobsahuje pôvodné živé mliečne baktérie a stráca to najcennejšie – svoj probiotický charakter

    19. apr 2015