Aby sa strukoviny stali príjemným pokrmom – bez nafukovania – je veľmi dôležité správne ich pripraviť! Akým spôsobom?
Najskôr ich zalejte vodou, tú priveďte do varu a nechajte vrieť 5-10 minút, následne ich stiahnite bokom a asi hodinu nechajte postáť v hrnci. Potom ich sceďte – zalejte vodou a nechajte postáť celú noc. Vodu opäť zlejte a dajte ich až tak variť do mäkka.
Soliť by ste ich mali až po dovarení – určite odporúčame kvalitnú morskú soľ a vyvárať v nich môžete aj morské riasy. Obohatia vaše jedlo o kvalitný jód.
Nafukovanie zmiernia aj bylinky pridané tiež až po dovarení alebo do šalátov – napríklad bazalka, ligurček, rasca, kôpor, fenikel, zázvor, mäta…
Ak ste po operácií brucha, máte problémy s črevami – odporúčané sú skôr naklíčené strukoviny. Zvoľte vtedy ľahšie stráviteĺné druhy šošovíc, fazuľu si nechajte na neskôr.
Aby sa strukoviny stali príjemným pokrmom – bez nafukovania – je veľmi dôležité správne ich pripraviť! Akým spôsobom?
Najskôr ich zalejte vodou, tú priveďte do varu a nechajte vrieť 5-10 minút, následne ich stiahnite bokom a asi hodinu nechajte postáť v hrnci. Potom ich sceďte – zalejte vodou a nechajte postáť celú noc. Vodu opäť zlejte a dajte ich až tak variť do mäkka.
Soliť by ste ich mali až po dovarení – určite odporúčame kvalitnú morskú soľ a vyvárať v nich môžete aj morské riasy. Obohatia vaše jedlo o kvalitný jód.
Nafukovanie zmiernia aj bylinky pridané tiež až po dovarení alebo do šalátov – napríklad bazalka, ligurček, rasca, kôpor, fenikel, zázvor, mäta…
Ak ste po operácií brucha, máte problémy s črevami – odporúčané sú skôr naklíčené strukoviny. Zvoľte vtedy ľahšie stráviteĺné druhy šošovíc, fazuľu si nechajte na neskôr.