Palinové víno: Po jednom diele vňatí paliny, šalvie, levandule, majoránu a mäty piepornej, zalejeme 100 dielmi bieleho vína a necháme 8 dní v uzavretej fľaške. Víno zlejeme cez jemné sitko a užívame po 4 lyžičky denne na posilnenie žalúdka a povzbudenie chuti do jedla.
@majuska0407 Majka toto kebysom si dala tak ma môžu odviesť 😀 mám totišto alergiu na palinu
@siminkozuzi tak takýto čajík ti určite neponúknem 😀
Opis
Palina pravá je vytrvalá, rozkonárená rastlina, striebrosivej farby, ochlpená, dorastajúca do výšky 60-100 cm. Malé žlté kvietky vytvárajú bohaté metliny. Kvitne od júla do septembra. Rastlina je silno aromatická a výnimočne horká. Najlepšie sa jej darí na teplom a slnečnom stanovišti, v suchšej pôde bohatej na vápnik a dusík.
Rozmnožuje sa výsevom v marci až apríli do pareniska, alebo po mrazoch aj priamym výsevom. Začiatkom jesene môžeme rozmnožovať delením starších trsov, alebo koreňovými odrezkami.
Využitie v domácnosti: Sušená vňať paliny je podobne ako levanduľa účinná proti bytovým moliam. Olej z paliny má repelentný účinok. Po nanesení na pokožku odháňa komáre. Čerstvé, ale i sušené strieborné listy pekne vyniknú v rôznych dekoráciách.
Liečivé vlastnosti: Palina sa oddávna považuje za bylinu prospešnú hlavne žalúdku a celému tráviacemu traktu. Odvar z paliny pomáha pri pokazenom alebo otrávenom žalúdku, pri chorobách pečene, žlčníka a dvanástnika, pri poruchách tvorby žalúdočnej kyseliny. V ľudovom liečiteľstve sa odporúča i ako prostriedok proti črevným parazitom. Dlhodobejšie užívanie spôsobuje absintinizmus prejavujúci sa pocitom opilosti, kŕčmi až bezvedomím! Tehotným ženám sa užívanie paliny neodporúča.