136 / 185
    Bazalka slúži v prvom rade na uvoľnenie všetkých druhov kŕčov.

    Opis
    Jednoročná, priamo rozkonárená bylina dorastajúca do výšky 20-60 cm. Kvitne bielymi až červenkastými kvetmi od júna do augusta. Vyžaduje hlboké, veľmi výživné a priepustné pôdy s dostatkom vlahy. Pestujeme ju na slnečnom a teplom stanovišti chránenom pred vetrom. Bazalka je veľmi vhodná na pestovanie v interiéri. Existuje mnoho kultivarov. Najbežnejšie sa u nás pestuje bazalka s veľkými zelenými listami ako "Dark green", ďalej malolistá "Compakt" alebo kultivar s purpurovými listami ako napríklad "Purple opal".
    Rozmnožujeme ju jarným výsevom v teplom parenisku (sklenníku) už vo februári. Ak si chceme bazalku vypestovať v byte, začíname s výsevom v druhej polovici marca. Semená klíčia o 8 až 14 dní. Po vzídení umiestnime kvetináč na južné slnečné okno. Rastlinky však chránime pred priamim poludňajším slnkom.
    Kuchynské využitie: Používame čerstvé alebo sušené lístky, ktoré majú silnú korenistú chuť a vôňou pripomínajú klinčeky. Výborne sa hodí do šalátov, polievok, paradajkovej šťavy a omáčok. Používame ju i na dochucovanie majonézy a na prípravu bylinkového masla. Skvele dopĺňa jedlá z tekvice, fazule a húb. Bazalkou taktiež koreníme mäsité jedlá. Jej výraznú chuť neprehluší ani cesnak a spolu s ním tvorí bazalka klasickú omáčku "PESTO". Bazalku pridávame do varených jedál tesne pred dovarením. Ostrosť chuti tejto bylinky sa zvyšuje varením. Čerstvé lístky si uchovajú aromatickosť, ak ich naložíme do oleja alebo octu. Nemožno nespomenúť nakladané uhorky s bazalkou a ani bazalkový sorbet.

    Na prípravu bazalkového pesta potrebujeme :

    500 g čerstvých bazalkových listov
    3-4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
    100 ml olivového oleja
    40 g píniových orieškov
    50 g syr parmezán
    soľ (najlepšie morská), korenie

    Bazalku s cesnakom a olivovým olejom dokonale rozdrvíme v mažiari, pridáme píniové oriešky, soľ, čierne mleté korenie a parmezán. Všetko spolu dôkladne rozdrvíme na hladkú kašu. Môžeme použiť i mixér. Pesto uskladňujeme v chladničke, môžeme si ho však pripraviť i do mrazničky. V tom prípade odporúčam pripraviť pesto bez parmezánu. Pridajte ho do pesta až pred priamou prípravou jedla.

    Liečivé účinky: Bazalka slúži v prvom rade na uvoľnenie všetkých druhov kŕčov. Ľudia, ktorí častejšie dostávajú kŕče, by mali denne preventívne piť šálku čaju z bazalky. Udržiava rovnováhu črevnej flóry a pomáha pri hnačkách a nadúvaní. Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Bazalka má uplatnenie i v aromaterapii.

    3. mar 2014

    super..bazalku milujem a jem ju len tak k hoci čomu čerstvú 🙂 mnam a dakujem za rady

    3. mar 2014
    3. mar 2014