135 / 185
    Tisícročiami overený orosený zázrak: Tieto fakty ste o pive možno vôbec netušili

    Obsahuje vitamín B i antioxidanty

    Vyrába sa z chmeľu a jačmenného sladu, no jeho hlavnou zložkou je voda. Okrem toho obsahuje množstvo látok, ktoré sú nášmu telu prospešné. Hlavne vitamín B, antioxidanty, vápnik, zinok, horčík, fluór, draslík, či kremík, meď, aminokyseliny i kyselinu listovú.
    Pivom proti osteoporóze?

    Pivo preto znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení, pomáha udržiavať krvný tlak a má protizápalové účinky. Okrem toho zlepšuje minerálnu hustotu kostí a tým by mohlo výrazne pomáhať v boji s osteoporózou. Vďaka flavonidom, ktoré nájdeme v chmeli, taktiež pôsobí proti rakovine a môže chrániť proti cukrovke druhého typu. Vedci dokonca preukázali, že pitie piva zvyšuje tvorbu serotonínu (hormón šťastia) a má upokojujúce účinky.
    Všetko s mierou

    Nadmerná konzumácia však môže spôsobiť odumieranie mozgových buniek a ublížiť pečeni a obličkám. Fáma, že z piva sa priberá je síce klamlivá, ale faktom zostáva, že zvyšuje chuť do jedla, takže brušku sa jeho milovníci nevyhnú.
    Čo ste o pive možno doteraz nevedeli?

    Z prvých troch kráľovských pivovarov v Rakúsko-Uhorsku sa dva nachádzali na území Slovenska neďaleko Topoľčian - vo Veľkých Uherciach a Tvrdomesticiach
    Celkovo je najstarším slovenským pivovarom Steiger vo Vyhniach - bol založený v roku 1473 a funguje nepretržite až dodnes
    Medzi najkvalitnejšie pivá na prelome 18. v 19. storočia patrilo trenčianske pivo, ktoré plťami vozili aj do Maďarska
    Najviac piva na hlavu na svete vraj vypijú Česi, nasledujú Nemci a Rakúšania
    Najviac piva sa uvarí v Číne, nasledujú Spojené štáty americké a Brazília
    V Číne sa pivo bežne predáva aj v mikroténových sáčkoch
    V roku 2011 jeden Slovák vypil priemerne takmer 73 litrov piva
    Najpredávanejším pivom na svete je údajne Snow Beer, ktoré dostať len v Číne, z nám známejších značiek boduje na treťom mieste Budweiser
    Prezident USA má svoju vlastnú sladovňu, v ktorej sa vyrába pivo špeciálne pre Biely dom
    Najviac značiek piva je údajne v Belgicku - vyše 400
    Slovíčko cenosillicaphobia označuje strach z prázdneho pohára

    21. feb 2014

    Kura na pive

    Potrebujeme:

    1 celé kura
    1 pivo
    soľ
    korenie
    grilovacie korenie
    rascu
    maslo
    (vegetu)

    Postup: Kura dôkladne umyjeme, očistíme a vložíme do zapekacej misy, alebo pekáča. Podlejeme ho pivom. Osolíme, okoreníme, pridáme ostatné koreniny a na vrch dáme pár plátkov masla. Dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C na asi hodinu. Ako prílohu môžeme podávať zemiakové pyré.

    21. feb 2014

    Karé v pivnej marináde

    Potrebujeme:

    ½ kg bravčového karé
    2 dcl piva
    soľ
    grilovacie korenie
    mleté čierne korenie
    cesnak
    cibuľu
    olej

    Postup: Pivo vylejeme do misky a rozmiešame v ňom grilovacie korenie, soľ, čierne korenie a pretlačíme doň dva strúčiky cesnaku. Do tejto marinády namočíme na plátky nakrájané a vyklepané rezne z bravčového karé. Necháme v chladničke aspoň hodinu odležať. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu a pridáme rezne. Podlejeme vodou a dusíme, pokiaľ nie je mäso mäkké.

    21. feb 2014

    Pivná nátierka

    Potrebujeme:

    100 g tvarohu
    100 g syru Niva
    50 g masla
    0,5 dcl svetlého piva
    1 cibuľu
    soľ
    mleté čierne korenie
    rascu

    Postup: Syr zmiešame s maslom, tvarohom, najemno nasekanou cibuľou, pivom a všetkými koreninami. Nátierka sa hodí aj ku opečeným toastom.

    21. feb 2014

    Pivná nátierka na bagetky

    Nátierky a dipy sú na každej párty zaručeným hitom. A najlepšie je, že ich príprava je také jednoduchá a rýchla!

    100 g masla
    125 g tvarou
    125 g Nivy
    1 dl piva
    1 cibuľa
    2 strúčiky cesnaku
    1 čili paprička
    Soľ a mletá červená paprika na dochutenie

    Maslo, tvaroh a syr vymiešajte do hladka. Pridajte pivo, nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, nasekanú čili papričku a premiešajte. Dochuťte soľou a paprikou. A teraz už len nakrájať chrumkavé bagetky a môžete servírovať.

    21. feb 2014

    Pivný dip za 5 minút (namáčajte si doň slané praclíčky alebo zeleninové tyčinky)

    2 tégliky krémového syra (napr. lučina alebo nátierkové maslo bez príchute)
    1/3 pohára piva
    1 strúčik cesnaku
    2 poháre strúhaného čedaru
    praclíky

    V mise vymiešajte do hladka krémový syr, pivo a roztlačený cesnak. Pridajte čedar a dobre zamiešajte. Hotovo! Dip podávajte so slanými praclíčkami alebo so zeleninovými tyčinkami (zelenina nakrájaná na tyčinky, použiť môžete napr. mrku, stopkový zeler, avokádo, papriku,…). Ak sa vám konzistencia dipu zdá príliš hutná, môžete pridať trochu kyslej smotany.

    21. feb 2014

    Pivné mozoľčeky (šišky)

    Tieto šišky sú skvelou jednohubkou. Keď ich prekrojíte, môžete ich naplniť akoukoľvek pomazánkou alebo šalátom, ktorý máte radi – ja preferujem tuniakový šalát alebo oškvarkovú pomazánku.

    1 pohár piva
    8 lyžíc masla
    1 pohár polohrubej múky
    1/2 lyžičky soli
    4 vajcia
    plnka podľa vašich preferencií

    Predhrejte trúbu na 230 stupňov Celzia a plech vyložte papierom na pečenie. V panvici zohrejte maslo s pivom, kým sa maslo neroztopí a pivo nezačne trochu bublať. Pridajte múku, soľ a na miernom plameni miešajte, kým sa cestíčko nezačne odliepať od stien panvice a nevytvorí guľu. Odstavte z ohňa a nechajte minútu postáť. Potom postupne pridávajte vajcia a miešajte, kým cesto nie je trochu lesklé. Potom pomocou cukrárskeho vrecúška (môžete nahradiť obyčajným sáčkom, z ktorého odstrihnete špic) vytláčajte na plech asi 3 cm veľké guličky. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 10 minút. Potom znížte teplotu na 170 stupňov a pečte ďalších 10 minút, kým šišky nie sú pevné a zlaté. Vypnite trúbu, otvorte dvierka a nechajte v nej šišky úplne vychladnúť. Potom ich môžete vydličkou pekne roztvorič a naplniť vašou obľúbenou pomazánkou, šalátom, tvarohom, či penou.

    21. feb 2014

    Čokoládové guľky s pivom

    Na párty nesmie chýbať dezert, aj keď možno trochu netradičný. Ale ak máte radi čokoládu a pivo, nemôžete touto kombináciou nič pokaziť. Tak do toho!

    250 g tmavej čokolády (aspoň 65% kakaa)
    ½ pohára smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku)
    3 lyžice piva
    1/3 pohára holandského kakového prášku

    Čokoládu so smotanou dajte do misky a nechajte topiť vo vodnom kúpeli asi 3 minúty. Potom dobre zamiešajte a nechajte chladnúť asi 20 minút. Jemne vmiešajte pivo, prikryte kuchynskou fóliou a nechajte asi 3 hodiny v chladničke tuhnúť. Potom z hmoty malou gulatou naberačkou (najlepšia je lyžička na melón) vykrajujte guličky, ktoré na záver obaľte v kakaovom prášku. Vložte do papierových košíčkov a podávajte. Uvidíte, že prítomné dámy hneď získajú na pivo úplne iný názor.

    21. feb 2014