Zamyslite sa, či ste hladný – každý deň je iný
Možno ste zvyknutí chodiť s kolegami na obed presne v rovnakom čase a vždy si dávate svoje klasické menu – polievku a hlavný chod. Zamyslíte sa však ešte pred objednaním, či ste naozaj hladný. Ak nie, zvyknite si na to. Ubudne vám zbytočných kalórií. Niekedy vám stačí len polievka, prípadne nemusíte zjesť celú pizzu, ale dáte si ju s kolegom na polovicu.
Oklamte žalúdok – piť vodu sa vyplatí
Ak sa vám zdá, že práve dnes do dvanástej na obed nevydržíte čakať ani náhodou a láka vás oblátka v skrini či pracovnom stole, zadržte. Namiesto nej si doprajte veľký pohár vody, alebo ešte lepšie nesladeného čaju. Garantujeme vám, že ak ho vypijete, hodinku dve do obeda vydržíte celkom hravo.
Servírujte – a lenivosť nad vami možno vyhrá
Najmä rôzne maškrty ako čipsy či cukríky radi vyjedáme priamo z vrecka či krabice – a niet divu, že kým necítime samotné dno, nezastavíme sa. Dajte tomuto zlozvyku stopku. Oriešky, chrumky, čipsy a ďalšie pochúťky, si nasypte do misky a zvyšok vrecka odožte na druhý koniec príbytku. Je dosť veľká šanca, že lenivosť zvíťazí a pre duplu sa vám nebude chcieť vstávať.
Nejedzte „len tak“ – a keď už musíte, tak vyberajte
Bageta pri šoférovaní, chrumky pri pozeraní seriálu a bonbóny popri písaní na počítači – hovorí vám to niečo? Pri týchto jedlách si neraz ani poriadne neuvedomujete, že ich jete a práve takéto „chuťovky“ sú zväčša najnezdravšie a najkalorickejšie. Ovládnite sa, dajte si po prstoch a počkajte si na ten správny čas na jedlo. Ak je váš zvyk stále niečo jesť prisilný, aspoň sa prelaďte na zdravšie varianty. Energiou vás nabije aj banán, chrúmať môžete zmes nepražených orieškov (vždy lepšie ako čipsy) a v robote poslúži rôzne drobné ovocie či na mesiačiky rozdelená mandarínka alebo pomaranč.
Jedzte pomaly – dajte príboru pauzu
To sa ľahko povie, horšie urobí. Že sme večeru opäť raz zhltli za osem minút zistíme až pri poslednom súste. Skúste si osvojiť pravidlo, že po každom jednom súste položíte nôž aj vidličku na chvíľku na tanier.
Neodmietajte polievku – ale len tú správnu
Na tie krémové aspoň na čas zabudnite, rôzne vodové polievky si však doprajte. Nemastný vývar či zeleninová polievka bez zápražky, vás čiastočne zasýtia už pred hlavným chodom, ktorý zrejme bude podstatne kalorickejší. Dôležité je aj dať si medzi oboma chodmi aspoň chvíľu pauzu.
Prelaďte na víno a citronádu – zdravie a menej kalórií v jednom
Ak si radi doprajete pohárik alkoholu, mali by ste zabudnúť na vysokokalorické destiláty nehovoriac o miešaných džúsových kokteiloch. Radšej si dajte pohár suchého bieleho či červeného vína, to koniec koncov osoží viac aj vášmu telu. Sýtelené sladené nápoje zas vymeňte za citronádu, do ktorej dáte len toľko cukru, koľko naozaj chcete (ideálne žiadny).
Stavte na detské porcie – možno dostanete aj hračku!
Zlákal vás známy fastfood? Ak máte neprekonateľnú chuť, no trýzni vás pocit viny, objednajte si detské menu. Možno budete prekvapený, nakoľko aj táto malá porcia uspokojí vaše chuťové bunky – a pritom s oveľa nižším kalorickým príjmom ako v prípade klasického či nebodaj zväčšeného menu.
Berte jedlo domov – vyplatí sa
Najmä v reštaurácii neraz máme pocit, že musíte zjesť všetko, veď nám tak chutí. Obetujte 50 centov za krabicu (hodina aerobiku by vás stála niekoľkonásobne viac) a dajte si jedlo zabaliť. Pochutnáte si dvakrát a priberiete menej.
Prispôsobte návyky dnešnej dobe
"Stále ešte pretrváva mýtus, najmä u generácie 50+, ktorá ešte zažila chodenie do práce na šiestu a zaspávanie o desiatej, že posledné jedlo by malo byť o piatej až šiestej večer, maximálne o siedmej. Keď sa ich spýtam, či vydržia bez jedla do polnoci, než idú spať, priznajú, že nie a ešte pred spaním sa poriadne najedia," priblížil skúsenosti z praxe.
Večera najneskôr tri hodiny pred spaním
Problém podľa Suchánka tkvie v tom, že ak telo nedostáva svoj prídel živín, začne si vytvárať zásoby na horšie časy a pripravovať sa na dlhšie hladovanie. Jesť sa teda môže aj večer, avšak s mierou. Večera by mala byť ľahká a najneskôr tri hodiny pred spaním. Dôležité je kedy aj čo jesť
Suchánek pripomenul, že dôležité je nielen kedy človek je, ale tiež čo je. Ak si chce udržať telesnú hmotnosť a rýchle spaľovanie, mal by popoludní a večer dať prednosť bielkovinám. Naväzujú sa na rastový hormón, ktorý obnovuje svalové tkanivo a udržuje vysoký bazálny metabolizmus. Ak si človek večer dá jabĺčko alebo iné ovocie bohaté na fruktózu a ďalšie ovocné cukry, tvorbu rastového hormónu a ďalších hormónov pre metabolizmus zastaví. Neschudne a navyše sa môže dopracovať k vysokej hladine triglyceridov v krvi, čo následne vedie k zvýšeniu hladiny cholesterolu.
Hladovky radšej nie
Pre štíhlu líniu sú podľa Suchánka hladovky nebezpečné, napriek tomu sa stále stretáva s otázkami, či by nepomohla. Vyhladované telo, vďačné za každú porciu jedla, si začne vytvárať zásoby na horšie časy. Naštartuje sa sporiaci metabolizmus, ktorý blokuje chudnutie. Hladovkou telo stratí hlavne vodu, akonáhle začne človek zase jesť, živiny sa ukladajú do tukov, výsledkom je jojo efekt a po každej hladovke ďalší nárast váhy.
Raňajkovať sa vyplatí
Suchánek varuje aj pred vynechávaním raňajok. Telo potrebuje ráno energiu, aby mohlo normálne fungovať. Inak musí siahať do zásob a pracovať v úspornom režime. Kopa obéznych ľudí neraňajkuje, kvôli hladu zjedia napoludnie viac, ako keby sa ráno najedli. Optimálne je zjesť počas dopoludnia 60 percent z celkového denného príjmu energie.
Aj s „light“ výrobkami opatrne
K light potravinám Suchánek uviedol, že aj keď majú znížený energetický obsah, nemôže ich človek zjesť, čo mu hrdlo ráči. Niektoré majú menej tuku, iné menej cukru, často ale obsahujú zložky, ktoré energetický príjem navyšujú. "Neplatí teda, že namiesto jednej klasickej müsli tyčinky človek môže zjesť dve v light verzii," upozornil.