Pohánka je diétna, ľahko stráviteľná a bez obsahu lepku. Napriek svojej vysokej výživovej hodnote takmer upadla do zabudnutia. Našťastie sa opäťpohanka zaradila do jedálnych lístkov ako súčasť zdravej výživy. Táto netypická obilnina sa pôvodne pestovala v oblastiach strednej a juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa rozšírila aj do Európy, kde ju vtedy konzumovali najmä chudobné vrstvy obyvateľstva. Už v dvanástom storočí sa pestovala aj na našom území, no až o tri storočia neskôr sa zaradila medzi najobľúbenejšie obilniny. V niektorých krajinách Európy sa tento „všeliek“ pestuje iba ako krmivo, v iných si ju zas nevedia vynachváliť práve pre jej liečivé účinky. Keďže neobsahuje lepok, patrí medzi významnú surovinu pri výžive celiatikov, svojím zložením je však vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy i malé deti. Obsahuje totiž vápnik, fosfor a draslík – minerály dôležité pre rast kostí, ďalej horčík, železo, vitamíny B1, B2, C a E, a veľa dôležitých aminokyselín. Nič však netreba preháňať – a platí to aj pre pohánku. Tá síce utesňuje popraskané cievy, no pravidelnou konzumáciu ich môže aj zužovať. Prichádza tak k nepatrnému zvýšeniu krvného tlaku, čo znamená, že ak máte problémy s vysokým krvným tlakom, mali by ste sa vyhýbať jej každodennej alebo príliš častej konzumácii. Zaujímavý je aj fakt, že pohánka by sa mala konzumovať najmä v zimných mesiacoch, dodáva totiž telu dostatok energie.
Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku – rutín (vitamín P). Pri krvných podliatinách praskajú drobné cievky. Pomoc rutínu spočíva v tom, že poškodené steny ciev a tkanív utesní. Ako silno zásaditá potravina odvádza pohánka z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe. Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), zásobuje nás vápnikom, fosforom a draslíkom (dôležité pre rast kostí); nie nevýznamný je obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Rutín v pohánke pomáha pri všetkých cievnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku, nedostatočnom libide, impotencii, reumatických chorobách, artritíde, zápaloch všetkého druhu a krvácaní z ďasien a nosa. Obsahuje tiež veľa vitamínov z rady B posilňujúcich nervy, vitamín E, horčík a železo, veľa dôležitých aminokyselín. Pohánková múka má málo lepku, preto sa bežne používa v zmesi s inými druhmi múky. Taktiež v tkanivách spevňuje a posilňuje rutín najjemnejšie žilky.
- pomáha pri žilných chorobách, kŕčových žilách, hemoroidoch - pôsobí proti krvácaniu z ďasien a nosa - posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch - podporuje prekrvovanie - posilňuje nedostatočné libido alebo potenciu - preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde - posilňuje imunitný systém - pôsobí na reguláciu krvného obehu
Olejnatosť semien pohánky sa pohybuje v rozmedzí 1,5 – 3,7%, pričom najvyšší obsah tuku sa nachádza v klíčku. Zo zdravotného hľadiska je dôležitý vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 – 48%), ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 – 2,8%) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze. Pohánka a je produkty obsahujú 3,4 – 5,2 % celkovej vlákniny, pričom asi 20 – 30 % je rozpustných.
Zopár receptov:
Fašírky z pohánkovej kašepohanka 1
-200g pohánky -20g masti -20g cibule -6 dcl vody -40g strúhanky -2 vajcia -soľ -mleté čierne korenie -majoránka -strúhanka na obaľovanie -olej na vyprážanie Na masti opražíme cibuľu, pridáme pohánku a opražíme. Zalejeme vriacou vodou, osolíme a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše pridáme strúhanku, vajcia, soľ, mleté korenie, majoránku a všetko spolu vymiešame. Môžeme pridať ešte nastrúhaný syr – eidam, množstvo podľa uváženia. Sú potom ešte chutnejšie a jemnejšie. Robíme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame.
Zapekaná pohánka
Dáme variť pohánku normálne vo vode ako ryžu, pridáme olej, soľ, vegetu tesne pred dovarením pridáme vopred namočené ovsené vločky dovarime, necháme trochu vychladnúť a potom ešte pridáme nastrúhaný syr, vajíčka, cesnak zmiešame a dáme zapiecť – ja dávam do zapekacej misy – na spodok rozotriem ešte maslo a to dám aj na vrch (zopár plátkov) pečieme asi pol hodinu. Navrch môžeme dať ešte kyslú smotanu a k tomu zemiaky.
Zapekaná pohánka inak pohánku nasucho opražíme na panvici, kým nezačne tak jemne pukať a voňať. Zalejeme ju dvojnásobkom vody, pridáme vegetu, necháme zovrieť a prelejeme do zapekacej misy, prikryjeme alobalom a 50 minút pečieme v rúre na 150 °C.
Pohánka s hríbami Pohánku uobíme ako ryžu – 1 hrnček pohánky, 2 hrnčeky vody – udusíme s cibuľou. Hríbiky dusíme na cibuľke hodíme, pridáme soľ, korenie, papriku, rascu. Uvarenú pohánku zmiešame s podusenými hríbikmi a jeme so zeleninovým šalátom.
Pohánka je diétna, ľahko stráviteľná a bez obsahu lepku. Napriek svojej vysokej výživovej hodnote takmer upadla do zabudnutia. Našťastie sa opäťpohanka
zaradila do jedálnych lístkov ako súčasť zdravej výživy. Táto netypická obilnina sa pôvodne pestovala v oblastiach strednej a juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa rozšírila aj do Európy, kde ju vtedy konzumovali najmä chudobné vrstvy obyvateľstva. Už v dvanástom storočí sa pestovala aj na našom území, no až o tri storočia neskôr sa zaradila medzi najobľúbenejšie obilniny.
V niektorých krajinách Európy sa tento „všeliek“ pestuje iba ako krmivo, v iných si ju zas nevedia vynachváliť práve pre jej liečivé účinky. Keďže neobsahuje lepok, patrí medzi významnú surovinu pri výžive celiatikov, svojím zložením je však vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy i malé deti. Obsahuje totiž vápnik, fosfor a draslík – minerály dôležité pre rast kostí, ďalej horčík, železo, vitamíny B1, B2, C a E, a veľa dôležitých aminokyselín.
Nič však netreba preháňať – a platí to aj pre pohánku. Tá síce utesňuje popraskané cievy, no pravidelnou konzumáciu ich môže aj zužovať. Prichádza tak k nepatrnému zvýšeniu krvného tlaku, čo znamená, že ak máte problémy s vysokým krvným tlakom, mali by ste sa vyhýbať jej každodennej alebo príliš častej konzumácii. Zaujímavý je aj fakt, že pohánka by sa mala konzumovať najmä v zimných mesiacoch, dodáva totiž telu dostatok energie.
Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku – rutín (vitamín P). Pri krvných podliatinách praskajú drobné cievky. Pomoc rutínu spočíva v tom, že poškodené steny ciev a tkanív utesní. Ako silno zásaditá potravina odvádza pohánka z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe. Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), zásobuje nás vápnikom, fosforom a draslíkom (dôležité pre rast kostí); nie nevýznamný je obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Rutín v pohánke pomáha pri všetkých cievnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku, nedostatočnom libide, impotencii, reumatických chorobách, artritíde, zápaloch všetkého druhu a krvácaní z ďasien a nosa. Obsahuje tiež veľa vitamínov z rady B posilňujúcich nervy, vitamín E, horčík a železo, veľa dôležitých aminokyselín. Pohánková múka má málo lepku, preto sa bežne používa v zmesi s inými druhmi múky. Taktiež v tkanivách spevňuje a posilňuje rutín najjemnejšie žilky.
- pomáha pri žilných chorobách, kŕčových žilách, hemoroidoch
- pôsobí proti krvácaniu z ďasien a nosa
- posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch
- podporuje prekrvovanie
- posilňuje nedostatočné libido alebo potenciu
- preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde
- posilňuje imunitný systém
- pôsobí na reguláciu krvného obehu
Olejnatosť semien pohánky sa pohybuje v rozmedzí 1,5 – 3,7%, pričom najvyšší obsah tuku sa nachádza v klíčku. Zo zdravotného hľadiska je dôležitý vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 – 48%), ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 – 2,8%) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze. Pohánka a je produkty obsahujú 3,4 – 5,2 % celkovej vlákniny, pričom asi 20 – 30 % je rozpustných.
Zopár receptov:
Fašírky z pohánkovej kašepohanka 1
-200g pohánky
-20g masti
-20g cibule
-6 dcl vody
-40g strúhanky
-2 vajcia
-soľ
-mleté čierne korenie
-majoránka
-strúhanka na obaľovanie
-olej na vyprážanie
Na masti opražíme cibuľu, pridáme pohánku a opražíme. Zalejeme vriacou vodou, osolíme a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše pridáme strúhanku, vajcia, soľ, mleté korenie, majoránku a všetko spolu vymiešame. Môžeme pridať ešte nastrúhaný syr – eidam, množstvo podľa uváženia. Sú potom ešte chutnejšie a jemnejšie. Robíme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame.
Zapekaná pohánka
Dáme variť pohánku normálne vo vode ako ryžu, pridáme olej, soľ, vegetu
tesne pred dovarením pridáme vopred namočené ovsené vločky
dovarime, necháme trochu vychladnúť a potom ešte pridáme nastrúhaný syr, vajíčka, cesnak
zmiešame a dáme zapiecť – ja dávam do zapekacej misy – na spodok rozotriem ešte maslo a to dám aj na vrch (zopár plátkov)
pečieme asi pol hodinu. Navrch môžeme dať ešte kyslú smotanu a k tomu zemiaky.
Zapekaná pohánka inak
pohánku nasucho opražíme na panvici, kým nezačne tak jemne pukať a voňať. Zalejeme ju dvojnásobkom vody, pridáme vegetu, necháme zovrieť a prelejeme do zapekacej misy, prikryjeme alobalom a 50 minút pečieme v rúre na 150 °C.
Pohánka s hríbami
Pohánku uobíme ako ryžu – 1 hrnček pohánky, 2 hrnčeky vody – udusíme s cibuľou.
Hríbiky dusíme na cibuľke hodíme, pridáme soľ, korenie, papriku, rascu.
Uvarenú pohánku zmiešame s podusenými hríbikmi a jeme so zeleninovým šalátom.