113 / 185
    Slnečnicové semená

    Slnečnicové semená obsahujú až 22% bielkovín a 50% oleja. V 100 g obsahujú 30 g nenasýtených tukov a 30 mg kyseliny linolovej. Je to zásadne priaznivo pôsobiace na cholesterol. 100 g týchto malých pokladov obsahuje 7 mg železa. Múka vyrobená zo slnečnicových semien je najbohatším zdrojom železa vo svete. Slnečnicové semená obsahujú veľa draslíka. Ďalej sú bohaté na horčík, fosfor, pomáhajú organizmu vstrebávať vápnik. V 1 dcl je až 174 mg vápnika. Priaznivo pôsobí na tvorbu kostí. Slnečnicové semená sú silným zdrojom vitamínov B, najmä tiamínu a niacínu, ktoré
    chránia zdravie.
    Semená by mali konzumovať aj ľudia, ktorí pravidelne a intenzívne cvičia, čím si zvyšujú tvorbu voľných radikálov v organizme. Ak nemajú dostatočnú zásobu tohto vitamínu, môžu si poškodiť svalstvo. Antioxidačný betakarotén, ktorý sa v slnečnicových semenách vyskytuje, zase znižuje riziko rakoviny a v staršom veku eliminuje vznik sivého zákalu.
    Obsah kyseliny listovej zase zabezpečuje zníženie hladiny cholesterolu v krvi a zabraňuje tak zúženiu ciev i vzniku krvných zrazenín. Semená majú aj odhlieňujúci účinok a čaj z uvarených semien môžeme používať proti kašľu a ako prípravok proti hnačke. Slnečnicové semená dodávajú jedlám, či už šalátom, ryžovým receptom alebo pečivu, sladkastú orieškovú príchuť. Opražené majú výraznejšiu chuť, pražiť ich však treba maximálne 2 minúty na slabom ohni, aby sa nezničili mastné kyseliny a vitamín E. Pre uvoľnenie príznačnej chuti je dobré ich ešte pred použitím do varenia roztĺcť v mažiari.

    Ideálne je zjesť asi dve polievkové lyžice semien denne, čím si zdvojnásobíme obvyklý príjem vitamínu E.
    Semená skladujeme vo vzduchotesných nádobách na chladnom a tmavom mieste, aby sme zabránili stuchnutiu. Konzumáciou znehodnotených semien sa zvyšuje riziko vzniku voľných radikálov, čo môže viesť k poškodeniu tkaniva a odštartovaniu niektorých chorobných stavov.

    5. feb 2014