110 / 185
    Stravovanie podľa krvných skupín

    Základom teórie stravovania podľa krvných skupín je tvrdenie, že rôzne krvné skupiny majú na svedomí odlišný metabolizmus spracovania potravy. Napríklad ľudia s krvnou skupinou 0 majú predpoklady lepšie stráviť živočíšne bielkoviny v porovnaní s jedincami s krvnou skupinou A, ktorí sa označujú ako prirodzení vegetariáni, a ktorí živočíšne bielkoviny trávia veľmi ťažko. Preto pre každú krvnú skupinu existujú doporučené, zakázané a neutrálne potraviny.

    30. jan 2014

    Základné rozdelenie krvných skupín:

    0 (nula, old = stará) – „lovecká“ krvná skupina, pretože človek sa v prvotných štádiách vývoja živil skôr lovom zveri ako pestovaním plodín – to si vyžaduje zručnosti, ktoré vtedajší človek nemal k dispozícii a zároveň ich nepotreboval, keďže živočíšnej potravy bol relatívny dostatok
    A (agrarian = poľnohospodár) – „vegetariánska“ alebo „poľnohospodárska“ krvná skupina, pretože po dobe ľadovej mnoho zvierat vyhynulo a človek sa musel naučiť potraviny si skôr dopestovať
    B (balanced = vyrovnaný) – „kočovnícka“ krvná skupina, pretože kočovník konzumoval živočíšne produkty (mäso aj mlieko) a tiež rastlinnú stravu, ktorú skôr zbieral ako pestoval
    AB (kombinácia A a B)

    30. jan 2014

    Krvná skupina AB
    Túto pomerne vzácnu krvnú skupinu má len necelých päť percent populácie. Krvná skupina AB je vraj najlepšie prispôsobená moderným životným podmienkam. Môžu sa jesť potraviny zo všetkých skupín, pri chudnutí sa odporúča nejesť červené mäso, fazuľu, pšenicu, pohánku a kukuricu a odporúča sa konzumovať mliečne výrobky, zeleninu, plody mora, morské riasy a tofu. Telu by sa mal pravidelne dodávať vitamín C. V podstate by sa dalo povedať, že väčšina potravín nevhodných pre skupinu A a B je rovnako škodlivá aj pre ľudí so skupinou AB, okrem paradajok. Z mäsa je prospešná jahňacina, baranina, morka a králik. Nemali by sa konzumovať nasledujúce potraviny: slanina, šunka, kuracina, teľacina, hovädzina, bravčovina, hus, kačica, sliepka, zverina, homár, ustrica, krab, marinovaný sleď, chobotnica, žaba, úhor, údený losos a rak. Mliečne výrobky sú pre skupinu AB prospešné, najmä kyslomliečne. Platí tu zásada, že ich nesmie byť priveľké množstvo, aby sa v organizme nevytváralo veľa hlienov. Zakázané je plnotučné mlieko, zmrzlina, maslo, plesňové syry a parmezán. Z obilnín sa neodporúča pohánka, pšenica a kukurica. Zo zeleniny nie je prospešná paprika, avokádo, olivy a reďkovky. Pri konzumácii ovocia by sa malo vyhýbať banánom, mangu, pomaranču, granátovému jablku a kokosovému orechu. Zakázané sú tiež kyslé a sladké marinády a kečup. Z byliniek je veľmi účinná echinacea, hloh, zelený čaj, harmanček, ženšen, sladké drievko a lopúch. Môže sa káva, v menšom množstve aj biele a červené víno, minerálne vody a sódovky. Absolútne nevhodné sú akékoľvek destiláty.

    30. jan 2014

    Až 95% lektínov z bežnej stravy sa z organizmu metabolickými procesmi vylúči, zvyšných 5% sa prefiltruje do krvi. Lektíny z nevhodných potravín v organizme spôsobujú zápaly črevnej sliznice, reagujú s bielymi krvinkami, pôsobia dráždivo na nervové tkanivo, podporujú vznik rôznych ochorení a zvyšujú obezitu. Stravovanie podľa krvných skupín nie je všeliekom, ale je vynikajúcim spôsobom vyčistenia krvi od škodlivých aglutinujúcich lektínov a tým aj posilnením imunitného systému.Odlišná fyziológia trávenia podľa krvnej skupiny sa prejavuje aj na fungovaní imunitného systému

    30. jan 2014

    všetko čoby som nemala, mám hrozne rada, a veľmi mi to chutíííííí,,,

    28. aug 2014

    @digehe tak to už býva🙂

    28. aug 2014