107 / 185
    Stravovanie podľa krvných skupín

    Základom teórie stravovania podľa krvných skupín je tvrdenie, že rôzne krvné skupiny majú na svedomí odlišný metabolizmus spracovania potravy. Napríklad ľudia s krvnou skupinou 0 majú predpoklady lepšie stráviť živočíšne bielkoviny v porovnaní s jedincami s krvnou skupinou A, ktorí sa označujú ako prirodzení vegetariáni, a ktorí živočíšne bielkoviny trávia veľmi ťažko. Preto pre každú krvnú skupinu existujú doporučené, zakázané a neutrálne potraviny.

    30. jan 2014

    Základné rozdelenie krvných skupín:

    0 (nula, old = stará) – „lovecká“ krvná skupina, pretože človek sa v prvotných štádiách vývoja živil skôr lovom zveri ako pestovaním plodín – to si vyžaduje zručnosti, ktoré vtedajší človek nemal k dispozícii a zároveň ich nepotreboval, keďže živočíšnej potravy bol relatívny dostatok
    A (agrarian = poľnohospodár) – „vegetariánska“ alebo „poľnohospodárska“ krvná skupina, pretože po dobe ľadovej mnoho zvierat vyhynulo a človek sa musel naučiť potraviny si skôr dopestovať
    B (balanced = vyrovnaný) – „kočovnícka“ krvná skupina, pretože kočovník konzumoval živočíšne produkty (mäso aj mlieko) a tiež rastlinnú stravu, ktorú skôr zbieral ako pestoval
    AB (kombinácia A a B)

    30. jan 2014

    Krvná skupina 0
    Nulka je najstaršou krvnou skupinou. Ľudia s touto krvnou skupinou boli pôvodne silní lovci, so silným tráviacim systémom. Môžu darovať krv všetkým ostatným skupinám, ale sami môžu prijať len 0. Prospieva im intenzívne fyzické cvičenie a živočíšne bielkoviny v rozumnom množstve. Nevhodné sú pre nich: pšenica, kukurica, fazuľa, šošovica, husacie mäso, bravčové mäso a slanina. Vhodné potraviny sú: väčšina morských živočíchov, morské riasy, pečeň, červené a kuracie mäso, špenát a brokolica. Z morských produktov by nemali konzumovať: sumcovité ryby, marinované slede, kaviár, údeného lososa a chobotnice. Mliečne výrobky im neprospievajú. K neutrálnym potravinám patrí: maslo, sójové mlieko, sójový syr a kozí syr. Veľmi prospešné sú pre nich vlašské orechy a tekvicové semienka, ale nemali by konzumovať para orechy, kešu, arašidy, pistácie a mak. Zo zeleniny by nemali bielu, červenú ani čínsku kapustu, ružičkový kel, zemiaky, avokádo, olivy, karfiol, baklažán a huby. Z ovocia by si mali odpustiť kokosové orechy, ostružiny, melóny, mandarínky, pomaranče a jahody. Nemali by ešte kečup, nakladanú zeleninu a rôzne marinády. Z byliniek sú prospešné: chmeľ, šípky, mäta pieporná, púpava a petržlen. Z nápojov majú zakázané: kávu, destiláty, čierny čaj, malinovky, colu. Prospešné sú pre nich minerálne vody a neutrálne pôsobia zelený čaj, biele i červené víno. Telu by mali dodávať hlavne vitamíny skupiny B, vitamín K a jód s vápnikom.

    30. jan 2014

    Až 95% lektínov z bežnej stravy sa z organizmu metabolickými procesmi vylúči, zvyšných 5% sa prefiltruje do krvi. Lektíny z nevhodných potravín v organizme spôsobujú zápaly črevnej sliznice, reagujú s bielymi krvinkami, pôsobia dráždivo na nervové tkanivo, podporujú vznik rôznych ochorení a zvyšujú obezitu. Stravovanie podľa krvných skupín nie je všeliekom, ale je vynikajúcim spôsobom vyčistenia krvi od škodlivých aglutinujúcich lektínov a tým aj posilnením imunitného systému.Odlišná fyziológia trávenia podľa krvnej skupiny sa prejavuje aj na fungovaní imunitného systému

    30. jan 2014