Hrachová nátierka
Hrach zelený - pomáha zlepšovať videnie, čistí organizmus, znižuje cholesterol, posilňuje žalúdok, vlasy i nervy, zlepšuje zrak, znižuje cholesterol a je výborný proti zápche. A tu je recept na zelenú hrachovú nátierku:
Budeme potrebovať: 1 šálka uvareného zeleného hrachu, 1 cibuľa pokrájaná na jemno, ? čl rasce, ? čl postrúhaného zázvoru, štipka kurkumy, 2 pl tahini ,štipka soli. Všetky suroviny na hladko vymiešame a natierame na náš obľúbený podklad - pre vitariánov na kúsky zeleniny a pre ostatných na chrunkavý domáci chlebík 🙂
Fazuľová nátierka
Na fazuľovú nátierku budete potrebovať hrnček uvarenej fazule (na farbe a druhu nezáleží). Keď robím polievku, vždy pridám do vody viac fazule a časť si potom odložím do nátierky. Pre lenivcov: môžete použiť aj fazuľu z konzervy 🙂
Uvarenú scedenú fazuľu (asi 1 hrnček) rozmixujem s 2 PL kvalitného oleja (ľanový sézamový, tekvicový, orechový - dodajú nátierke skvelú chuť), pridám 1PL tahini pasty (pasta zo sézamových semienok), trocho mletej rasce (aby vás nenadúvalo 🙂, soľ a korenie podľa chuti (môže byť kľudne aj chilli), pridám za hrsť naklíčenej žeruchy alebo alfalfy. Na osvieženie môžete pridať tiež nadrobno nakrájanú reďkovku. Ak by ste na začiatku mixovania fazule ju mali príliš suchú (záleží od druhu), môžete pridať aj trochu vody, v ktorej ste fazuľu varili.
Avokádová nátierka:
Vydlabeme zrelšie mäkšie avokádo, roztlačíme dužinu vidličkou (môžeme aj rozmixovať), pridáme 2 strúčiky cesnaku (samozrejme prelisované), trochu citrónovej šťavy, dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Nátierka je výborná natretá na hrianku. Dobrú chuť 🙂
CÍCEROVÁ NÁTIERKA:
táto skvelá chutná nátierka obsahuje železo, vápnik, vlánknu a vitamíny B a C. Je výborná na domácom chlebíku z jednozrnky alebo ju vyskúšajte s pita chlebom.
NA cícerovú nátierku budeme potrebovať:
2 šálky cíceru, ktorý na 12 hodín namočíme do vody (ktorú samozrejme aspoň 2x vymeníme), po 12 hodinách vodu zlejeme a dáme variť do druhej vody bez soli. Po uvarení cícer scedíme, rozmixujeme a pridáme 2 strúčiy cesnaku, 2 PL tahini pasty (pasta zo sézamových semienok) + šťava z citrónu a 3 PL tekvicového štajerského oleja (to je výborný olej, ktorý 3 roky za sebou vyhral cenu naj olej v Rakúsku). Dôkladne premiešame a mňamka je na svete 🙂
Hokkaido nátierka
Keďže nebudeme hokkaido šúpať, tak ju najskôr dokladne umyjeme, vyberieme jaderník a nakrájame na menšie časti, poukladáme na plech, pokvapkáme olejom a dáme piecť do trúby na 15 minút pri teplote asi 220 st. (ak by sme ešte pred pečením posolili, prípadne posypali sušeným cesnakom, bola by z toho už po upečení bez ďalšej prípravy výborná mňamka, my však budeme pokračovať ďalej). Po upečení pridáme čerstvý prelisovaný cesnak a trochu oleja (zvoľte nejaký kvalitný za studena lisovaný s výraznou chuťou a vôňou, napr. tekvicový) a roztlačíme vidličkou, ak chcete mať hmotu jemnejšiu, tak aj rozmixujeme. Potom pridáme bylinkovú soľ, korenie, petrž. vňaťku alebo pažítku (alebo skúste jednoducho naklíčiť žeruchu alebo alfalfu). Komu sa žiada, môže dať aj trochu kyslej smotany na zjemnenie a lepšie roztieranie. Cesnaku sa nebojte, dajte ho radšej viac ako menej lebo tekvica jeho chuť pohltí a zjemní. Natrieme na hrianku alebo doma upečený teplý chlebík 🙂
Baklažánová nátierka:
Suroviny:
1 stredný baklažán
1 strúčik cesnaku
soľ a mleté čierne korenie, mletá rasca (nemusí byť)
1 PL kvalitného oleja
2 lyžice pasty tahini
1 - 2 PL citrónovej šťavy
petržlenová vňaťka
Baklažán umyjeme a rozkrojíme po dĺžke na polovicu, nasolíme roznú plochu a necháme 1/2 hodinky postáť, aby sa stratila horkosť, následne opláchneme a osušíme. Baklažán buď dáme piecť na plech na 30 minút alebo ho nakrájame na kocky a podusíme na troche cibuľky domäka. Ak sme piekli, tak upečený baklažán ošúpeme a vidličkou popučíme alebo rozmixujeme, pridáme cesnak, soľ, rascu, citrónovú šťavu a korenie. NAkoniec pridáme výbornú tahini pastu (pasta zo sézamových semienok) a pridáme rastlinný kvalitný olej za studena lisovaný - sem napr. sézamový alebo ľanový (1 PL ). Ozdobíme petrž. vňaťou, pažítou alebo naklíčenou žeruchou či alfalfou.
Žihľavová nátierka s avokádom
Nielenže žihľavová nátierka s avokádom skvele chutí ale vďaka nej aj urobíte niečo pre svoje zdravie. Žihľava má detoxikačné účinky a prečisťuje krv. Nebojte sa, v nátierke vôbec neprhlí 🙂 skúste túto lacnú surovinu, ktorá je nám všetkým dostupná. trhajte ju na čistých miestach ďalej od cesty.
Zbierame len vrchné 4 lístočky zo žihľavy, ktoré sú najvýživnejšie, umyjeme, zabalíme ju do utierky a prejdeme niekoľkokrát valčekom na cesto, aby sme ju zbavili pŕhlenia. Množstvo podľa chuti, skúste postupne pridávať do rozmixovaného avokáda pokým Vám chutí. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a nakoniec primiešame mladú cibuľku nakrájanú nadrobno.
Môžeme pridať tiež prelisovaný cesnak a rozmixavane vopred namočené vlašské orechy.
Brokolicová nátierka
aj pre tých, ktorí do seba brokolicu bežne nedostanú)
Menšiu brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a dáme do vriacej osolenej vody na max 10. minút. Potom vyberieme a dáme do misky zo studenou vodou, aby sa zachovala krásna zelená farba brokolice.
Rozmixujeme ju ponorným mixérom spolu s 2 strúčikmi prelisovaného cesnaku, pridáme bylinkovú soľ a počas mixovania prilejeme kvalitný olej za studena lisovaný. Vyberte si z našej ponuky, oleje majú výraznú chuť a dodajú nátierke šmrnc - zvoľte napr. štajerský tekvicový olej. Všetko dobre ešte raz premiešame a podávame na obľúbenom podklade 🙂