Ide o strukovinu, ktorá má orieškovú chuť. Pre výživu človeka je cícer liekom na všetko. Používa sa na dochucovanie zeleninových polievok, prípravu nátierok. Je vhodný pre tehotné ženy aj deti, je totiž bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15, a čo je úplne skvelé, zo strukovín najmenej nafukuje.
Afrodiziakum
Cícer obsahuje minerálne živiny a vitamíny. Z minerálnych látok je veľmi dôležitý draslík, ktorý pozitívne vplýva na činnosť srdca, znižuje krvný tlak.
Kladne sa hodnotí aj zastúpenie fosforu, vápnika, železa a horčíka, ktoré pomáhajú pri odstraňovaní psychickej únavy. Cíceru sa pripisujú aj údajné afrodiziakálne účinky.
Príprava cícera
Cícer je potrebné pred varením namáčať ako mnohé iné strukoviny. Odporúčaná doba namáčania je 10 – 12 hodín. Môže sa pridať niekoľko zrniek čierneho korenia, bylinky či morské huby. Dobrú chuť!
Cícer obsahuje veľa sacharidov, bielkovín i vlákniny. Z minerálnych látok obsahuje najviac draslíka, vápnika, horčíka, mangánu, železa a fosforu. Z vitamínov nájdeme v ňom najmä vitamín E, karotén a kyselinu listovú. Je bohatým zdrojom kyseliny pangamovej – vitamínu B 15, ktorý je vynikajúcim antioxidantom.. Konzumácia cíceru Vám môže pomôcť stimulovať tvorbu kolagénu a zlepšiť stav chrupaviek a spojív, znížiť hladinu cholesterolu, priaznivo pôsobí na peristaltiku čriev, trávenie, detoxikáciu organizmu, chráni pred ochorením srdca a ciev.
@majuska0407 prosim vas, to taky normalny cicer z potravin, baleny, ako sosovica, ci fazula?
@stanislavao jasné
urcite vyskusam...dakujem
Balíček cíceru namočíme aspoň na 12 hodín (najlepšie na noc) v čistej vode. Potom zlejeme, dobre vyumývame aby nebol slizký a poriadne usušíme. Posypeme korením, mletou červenou paprikou, posolíme, pridáme rozmarín a zdravé grilovacie korenie, mletú rascu (kto má rád), kvalitný drvený cesnak a iné bylinky podľa chuti (petrželku alebo skvelú bylinkovú zmes všetko v zelenom ). Pokvapkáme kvalitným olivovým olejom alebo rovno niektorým z našich bylinkových olejov.
Všetko dobre premiešame a vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie, pečieme na 180 stupňov asi 45 minút, počas pečenie premiešame. Po vychladnutí nám začne cícer tvrdnúť - je krehký, chrumkavý a určite sa ním zavďačíte 🙂