1 l prevarenej vody, 1 kg umytých roztlačených jahôd, 1/2 balíčka kyseliny citrónovej, 1/2 balíčka želírovacieho cukru, 500 g kryštálového cukru
Postup: Jahody s vodou a kyselinou citrónovou dobre premiešame, prikryjeme a necháme cez noc stáť. Druhý deň precedíme cez gázu a do šťavy pridáme želírovací cukor a kryštálový cukor. Zamiešame a privedieme do varu. Varíme asi 2 minúty. Horúcim sirupom naplníme fľaše, uzavrieme a uložíme do chladu. Bazový
Potrebujeme:
30 až 35 kvetov bazy, 2 a pol l vody, 4 kg cukru, 100 g kyseliny citrónovej
Postup: Kvety bazy namočíme do prevarenej vychladnutej vody a necháme odpočívať 24 hodín. Zaťažte ich v nádobe ťažšou pokrievkou tak, aby neplávali. Potom scedíme cez sitko alebo gázu, pridáme cukor, kyselinu citrónovú a premiešame do úplného rozpustenia cukru. Nalejeme do sklených fliaš, zatvoríme a odložíme na chladné tmavé miesto do špajzy. Čerešňový
Potrebujeme:
1 kg májových čerešní, 750 g kryštálového cukru
Postup: Umyté čerešne odkôstkujeme, dáme do nádoby a zasypeme cukrom. Pomiešame a necháme prikryté odležať dve hodiny. Potom zmes prepasírujeme a šťavu povaríme na miernom ohni približne desať minút. Prípadnú penu odstránime. Sirup nalejeme do fliaš a krátko sterilizujeme. Agátový
Potrebujeme:
agátové kvety, 5 l vody, 100 g kyseliny citrónovej, 5 kg cukru
Postup: Vodu prevarte a nechajte vychladnúť. Rozmiešajte v nej kyselinu citrónovú a vložte kvety, koľko sa zmestí. Nechajte odstáť jeden deň. Na druhý deň preceďte cez gázu. Pridajte cukor a miešajte do rozpustenia. Pokojne občas premiešavajte celý deň, večer nalejte do fliaš, najlepšie umelohmotných.
Jahodový
Potrebujeme:
1 l prevarenej vody,
1 kg umytých roztlačených jahôd,
1/2 balíčka kyseliny citrónovej,
1/2 balíčka želírovacieho cukru,
500 g kryštálového cukru
Postup: Jahody s vodou a kyselinou citrónovou dobre premiešame, prikryjeme a necháme cez noc stáť. Druhý deň precedíme cez gázu a do šťavy pridáme želírovací cukor a kryštálový cukor. Zamiešame a privedieme do varu. Varíme asi 2 minúty. Horúcim sirupom naplníme fľaše, uzavrieme a uložíme do chladu.
Bazový
Potrebujeme:
30 až 35 kvetov bazy,
2 a pol l vody,
4 kg cukru,
100 g kyseliny citrónovej
Postup: Kvety bazy namočíme do prevarenej vychladnutej vody a necháme odpočívať 24 hodín. Zaťažte ich v nádobe ťažšou pokrievkou tak, aby neplávali. Potom scedíme cez sitko alebo gázu, pridáme cukor, kyselinu citrónovú a premiešame do úplného rozpustenia cukru. Nalejeme do sklených fliaš, zatvoríme a odložíme na chladné tmavé miesto do špajzy.
Čerešňový
Potrebujeme:
1 kg májových čerešní,
750 g kryštálového cukru
Postup: Umyté čerešne odkôstkujeme, dáme do nádoby a zasypeme cukrom. Pomiešame a necháme prikryté odležať dve hodiny. Potom zmes prepasírujeme a šťavu povaríme na miernom ohni približne desať minút. Prípadnú penu odstránime. Sirup nalejeme do fliaš a krátko sterilizujeme.
Agátový
Potrebujeme:
agátové kvety,
5 l vody,
100 g kyseliny citrónovej,
5 kg cukru
Postup: Vodu prevarte a nechajte vychladnúť. Rozmiešajte v nej kyselinu citrónovú a vložte kvety, koľko sa zmestí. Nechajte odstáť jeden deň. Na druhý deň preceďte cez gázu. Pridajte cukor a miešajte do rozpustenia. Pokojne občas premiešavajte celý deň, večer nalejte do fliaš, najlepšie umelohmotných.