62 / 185
    Šípky: Urobte si šípkový čaj alebo sirup!

    Šípkový čaj:

    Potrebujete 2 lyžičky usušených podrvených šípiek a pol litra vody. Šípky zalejete studenou vodou a necháte ich 1 hodinu luhovať v sklenenej nádobe. Potom ich zohrejete na bod varu a krátko povaríte. Uvarený čaj necháte postáť 10 minút a potom precedíte cez husté sitko tak, aby ste odstránili dráždivé chĺpky nachádzajúce sa v šípkach. Sitko nesmie byť kovové, pri jeho použití dochádza k strate vitamínu C. Čaj podľa chuti osladíte medom alebo sirupom. Najlepšie je vypiť ho hneď po príprave.
    A príprava domáceho šípkového sirupu?

    Šípkový sirup:

    Potrebujete 1 kg zrelých šípiek, 2 litre vody a 1,5 kg krupicového cukru. Šípky prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať, potom ich popučte. Zalejte ich litrom vody, za stáleho miešania priveďte do varu a ďalších 10 minút povarte. Ešte za horúca zmes precedíte cez husté a sterilné plátno. Popučené šípky, ktoré vám zostanú v plátne ešte raz zalejete 1 litrom vody a a znovu povaríte za stáleho miešania 10 minút. Šťavu, ktorú takto získate zasa precedíte a zmiešate s prvou dávkou. Potom pridajte uvedené množstvo cukru, ktoré miešajte a mierne zahrievajte až do rozpustenia pri teplote 80 – 90˚C maximálne 10 minút. Ešte za tepla ním naplňte sterilné sklenené fľaše a dobre uzavrite. Skladujte ho na chladnom mieste. Na jeho riedenie je veľmi vhodná sóda, dobre vás osvieži a povzbudí.

    11. jan 2014

    Zber a sušenie šípiek

    Šípky zbierame od konca septembra do konca októbra, keď sú ešte tvrdé a sfarbené do oranžova až červena. Prezreté, mäkké plody nie sú vhodné na zber. Najviac vitamínu C obsahujú práve v období svojej zrelosti. Keď sú už prezreté, mäkké a hnedkasto sfarbené, strácajú vitamín C.

    Najlepšie sa zbierajú, keď je sucho a slnečno do prvých mrazov, potom strácajú kvalitu. Plody najlepšie usušíte pri teplote od 10˚C do 35˚C, aby stratili čo najmenej vitamínov. Najvhodnejšie je sušenie pomocou sušičky na ovocie, pomalé sušenie na vzduchu nie je dobré práve kvôli veľkým stratám vitamínu C.

    Dobre usušené šípky majú oranžovú až červenú farbu, ovocnú vôňu a mierne trpkú chuť. Nesmú zostať mäkké ani lepkavé. Skladujte ich na suchom a chladnom mieste, maximálne 1 rok, potom už nedosahujú takú vitamínovú hodnotu. Každú jeseň preto obnovujte čerstvé zásoby. Určite ste sa stretli so zberom šípiek vo svojom detstve na základnej škole a stretnú sa s ním zrejme i vaše deti. Požiadajte preto svoje ratolesti, aby pri snahe nazbierať a odovzdať čo najviac šípiek, nezabudli i na vašu domácnosť.

    11. jan 2014