„Turecká káva môže mierne zvyšovať cholesterol v krvi, filtrovaná naproti tomu podľa viacerých štúdií cholesterol nezvyšuje, avšak má menší protirakovinový účinok. Je preto len na každom z nás, čomu dáme prednosť,“
„Polyfenoly v káve majú antiaterogénne a kardioprotektívne účinky, ako napr. zelený čaj alebo červené víno. Existujú tiež štúdie, ktoré prisudzujú káve dokonca ešte väčší antioxidačný účinok ako zelenému čaju, a to predovšetkým káve praženej. Pri pražení vznikajú a uvoľňujú sa tzv. hnedé melanoidy s významnými antioxidačnými účinkami. Obsah antioxidantov v káve tiež závisí od druhu a spôsobu úpravy kávových zŕn. Napr. pri prekvapkávanej filtrovanej káve sa obsah antioxidantov znižuje a je nižší ako pri zalievanej, instantnej alebo espresso káve,“
„Kávu väčšina ľudí pije nielen pre chuť a spoločenskú zvyklosť, ale predovšetkým preto, lebo obsahuje kofeín a metylxantín, ktoré pôsobia povzbudzujúco na nervový systém, podporujú bdelosť, pozornosť, logické myslenie a výkonnosť. Treba si však na druhú stranu uvedomiť, že nezvyšuje pamäť, ako si mnohí, hlavne študenti myslia, ako aj to, že táto zvýšená výkonnosť pod vplyvom kofeínu je len dočasná a únava nás nakoniec aj tak dobehne. Je tiež dokázané, že vodiči, ktorí pijú kávu počas jazdy, spôsobujú menej dopravných nehôd vďaka lepšej sústredenosti. Pozor však na horúce letné počasie a dlhé cesty autom za oddychom. Káva má totiž močopudné účinky, a keď sa k tomu prirátajú veľké straty telesných tekutín potením a nedostatočný pitný režim, môže to byť veľmi nebezpečné
„Ľudia, ktorí majú problémy s vysokým tlakom, srdcom, zvýšenú tvorbu žalúdočnej kyseliny, vredové ochorenie žalúdka, ochorenie žlčníka a pankreasu alebo ktorí majú problémy so štítnou žľazou, by mali denné dávky znížiť. Tiež tehotné a dojčiace ženy by pitie kávy mali prekonzultovať s gynekológom a pediatrom. Vo všeobecnosti sa u nich povoľuje maximálne 1 - 2 šálky kávy denne,“
„Veľmi veľké dávky kofeínu majú na organizmus človeka opačný efekt a môžu byť nebezpečné. Predovšetkým u citlivých jedincov to môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku, búšeniu srdca, páleniu záhy a veľkým stratám tekutín v dôsledku močopudných účinkov, čo môže byť príčina mnohých ďalších komplikácií, akou je napr. zápcha, teda porucha vyprázdňovania, ale aj množstvo iných, oveľa nebezpečnejších zdravotných komplikácií. To, že v každej dobrej kaviarni dostanete ku káve aj pohár vody, nie je len tak. Platí tu vždy pravidlo, že straty tekutín z jednej šálky kávy, treba doplniť jedným pohárom vody,“
„Mýtus o tom, že káva škodí, bol dávno už vyvrátený. Káva obsahuje takmer 200 látok, ktoré majú na zdravie človeka a jeho organizmus pozitívne účinky. Okrem kofeínu, ktorý má povzbudzujúci účinok, je to veľké množstvo antioxidantov zabraňujúcich oxidačnému stresu, a teda aj vzniku mnohých civilizačných a iných ochorení. Vysoký obsah draslíka a horčíka v nej má zase veľký význam z hľadiska výživy,“