Zabudnutý zázrak
Jablká obsahujú množstvo vitamínov, minerálnych a stopových látok, ktoré nám pomáhajú udržať sa fit. Je v nich cenný provitamín A, vitamín B, kyselina listová, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy, ako aj vitamíny C a E. Nezabudnite, že staré známe „céčko“ nás chráni pred jesennými vírusmi a posilňuje imunitu. V tomto jednoduchom ovocí sa skrýva tiež vápnik, fosfor, železo či horčík, ktoré pomáhajú kostiam. Okrem toho jablko obsahuje aj dôležitý minerál draslík, ktorý pôsobí na správnu funkčnosť obličiek a svalov. Odborníci aj preto pokladajú jablko za mimoriadne cenné ovocie, dokonca najzdravšie na svete. A to sme ešte nevymenovali všetky „zázraky“, ktoré s nami dokáže.
Odborník: Čím viac jabĺk, tým menej chorôb
„Zo všetkých dobrých vlastností, ktoré majú jablká, najviac vyzdvihujem, že obsahujú dôležitú vlákninu a že si jablkami môžeme veľmi dobre nahradiť sladkosti, teda kalorické bomby obsahujúce repný cukor. Ďalším plusom je, že jablká sú dostupné celý rok,“ hovorí Peter Minárik, odborník na zdravú výživu z Bratislavy. „Jedzte jablká, koľko vám peňaženka dovolí. Čím viac jabĺk, tým menej chorôb,“
Jablkám 10-krát áno
Už naše staré mamy vedeli, že jablko nám môže pomôcť pri mnohých zdravotných neduhoch. Moderná veda potvrdila, že „babské rady“ fungujú.
Pozrite si, kedy je dobré siahnuť po jablku.
1. Jablká pomôžu proti zápche.
2. V boji proti chrípke, nachladnutiu, kašľu aj horúčke sú tiež osožné.
3. Pri problémoch s obličkovými kameňmi a pieskom siahnite tiež po jablkách. Po týždni sa vám uľaví.
4. Lekári odporúčajú konzumovať jablká aj pri vysokom cholesterole.
5. Jablká sú dobrým liekom aj na srdce. Odvádzajú z tela prebytočnú vodu, vďaka čomu sa srdce menej namáha.
6. Máte nábeh na reumu alebo dnu? Naordinujte si povinné chrumkanie jabĺk.
7. Podľa najnovších výskumov plody jablone chránia náš mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
8. Budúce mamičky jablkami znížia riziko vzniku astmy u detí.
9. Jablkami si tiež môžete podporiť krvotvorbu.
10. Ak chcete zhodiť nejaké to kilečko, pomôže vám jablčný ocot. Dokáže totiž odbúravať tuk.
Ohŕňate nos nad obyčajnými jablkami a radšej siahate po exotickom ovocí? Chyba. Tieto nenápadne plody im svojou silou môžu pokojne konkurovať. Už tri jablká denne vás ochránia pred najväčšími jesennými strašiakmi – chrípkou, nachladnutím, kašľom aj horúčkou.