88 / 185
    „RYBY NEMAJÚ BYŤ LEN NA VIANOČNOM STOLE“ Príslovie: „Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý a štíhly v páse." Jednou z vecí, ktorú sme získali zdarma je naše zdravie. Pretože nemá pre nás merateľnú hodnotu, nevážime si ho

    Prínos konzumácie rybieho mäsa pre ľudský organizmus sa dá konkretizovať v nasledovných bodoch:

    Zlepšuje srdcovú činnosť, znižuje riziko vzniku srdečných arytmií
    Poklesne riziko vzniku trombov. Nenasýtené mastné kyseliny majú významné biologické účinky. Pretože sú prekurzory vysoko aktívnych látok prostaglandínov, dochádza ich pôsobením k rozširovaniu ciev (ochranný vplyv na žily a tepny). Laboratórne testy jednoznačne preukázali zníženie rozvoja aterosklerotických plátov v cievach.
    Zlepší sa metabolizmus lipidov a lipoproteínov
    Zníži sa hladina krvného cholesterolu i triglycerunu
    Kladný vplyv sa prejavuje i pri prevencii diabetu (cukrovky). Jedná sa opäť o pôsobenie nenasýtených mastných kyselín a nízka kalorická hodnota pokrmov z rybieho mäsa.
    Významne ovplyvňuje prevenciu rakoviny čriev. Rybí tuk obsahuje množstvo dôležitých vitamínov D a A, ktorých význam je u cicavcov nezastupiteľný.
    Dosiahnutie preventívneho efektu sa predpokladá po zaradení 1 až 2 pokrmov z tzv. mastných rýb a 2 až 3 pokrmov bielych rýb za týždeň.
    Jód, selén, vápnik a ďalšie minerály sú v detskej strave nezastupiteľné.

    9. jan 2014

    Vo všeobecnosti sa ryby považujú za potraviny prospešné na organizmus lebo:

    obsahujú veľa výživných látok,
    majú schopnosť dodávať bunkám také látky, ktoré podporujú ich obnovu a regeneráciu,
    zabraňujú tak opotrebovávaniu orgánov a starnutiu organizmu,
    pri trávení vôbec, alebo takmer vôbec, nezaťažujú telo,
    nezanechávajú odpadové látky, telo ich spracuje a zužitkuje celé,
    nemáme pocit ťažoby, nafukovania v žalúdku,
    po ich konzumácii sa cítime svieži, plní energie a vitality.

    9. jan 2014

    Ryby v jedálnom lístku detí môžu znížiť riziko ekzémov
    Konzumácia akéhokoľvek druhu čerstvých rýb znižuje riziko ochorení kože o 25 percent v porovnaní s deťmi, ktoré ryby nikdy nejedli, tvrdí pediater z univerzity vo švédskom Göteborgu Bernt Alm.
    Stačí, ak zaradíte malým deťom do deviateho mesiaca veku do jedálneho lístka pravidelne ryby a môže to u nich znížiť riziko ekzému. „Hlavným zistením je, že užitočné je najmä včasné zaradenie rýb do jedálneho lístka detí,

    9. jan 2014