Nadúvanie vyvoláva:
· náhlivé jedenie
· nedostatočné prežutie potravy
· spomalený prechod potravy črevami, najmä pri bufetovom stravovaní
· žutie žuvačky
· nápoje s oxidom uhličitým
Jedzte ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vody
Všetky druhy zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody urýchľujú prechod potravy črevami a zmierňujú, či odstraňujú nadúvanie. Jedná sa hlavne o exotické ovocie ako kiwi, melóny, čerešne, slivky a paradajky
Vyvarujte sa zlých kombinácií potravín
Nadúvanie a tráviace ťažkosti často vyvoláva:
· Kombinácia koncentrovanej bielkoviny s cukrom: v žalúdku spôsobuje kvasenie. Napríklad veľa cukru v mlieku, sladeného tvarohu, alebo sladené kondenzované mlieko či smotana. Taktiež napríklad ryba so šalátom a za tým porcia zmrzliny.
· Nadmerné množstvo ovocia a zeleniny spolu v jednom jedle.
· Kombinácia chleba, zemiakov a cestovín.
· Zmesi rôznych druhov tukov.
1. Obmedzte príjem plyn produkujúcich potravín, ako sú kapusta, fazuľa, ružičkový kel.
2. Obmedzte príjem plyn produkujúcich nápojov, najmä s obsahom oxidu uhličitého.
3. Vlákninu treba postupne pridávať do stravy, kým si telo nezvykne.
4. Konzumujte denne probiotiká.
5. Uprednostnite ryžu pred zemiakmi.
6. Obmedzte príjem cukrov z alkoholu, ako je napr. sorbitol.
7. Obmedzte príjem vyprážaných a mastných jedál.
8. Vyhýbajte sa prejedaniu.
9. Jedzte pomaly, žujte dôsledne.
10. Dosiahnite ideálnu telesnú hmotnosť.