36 / 185
    Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!

    problémom je, že tá, ktorú kúpite v obchode často nemá ani polovicu zo všetkých prospešných látok, ktoré by mala mať.

    Častopis D test dokonca zistil, že tri testované vzorky nemali žiadny vitamín C, ktorý je jednou z najsilnejších predností kvasenej kapusty. Dosť biedne dopadli masovo vyrábané kapusty aj v oblasti probiotických baktérií. Ak si chcete napriek tomu užívať silu kvasenej kapusty naplno, máme pre vás riešenie – spravte si vlastnú! Nemusíte si robiť celé sudy a zvládnete to aj v kuchynke v paneláku!

    27. dec 2013

    Je plná vitamínov

    Pre tých, ktorí nedbajú až tak o zdravie, ale potrpia si na dobrú stravu, je kysá kapusta ideálnym šalátom k jesennej husacine, zabíjačkovým pochúťkam, ale radi si pochutia ja na kapustnici či segedíne. Kvasená kapusta však obsahuje niekoľko pre telo veľmi potrebných látok – vitamíny C, K vitamíny skupiny B, ďalej spomínané laktobacily, ale aj draslík či horčík. Vďaka tomuto mixu zvyšuje obranyschopnosť organizmu, čo je v jeseni aj počas zimy veľmi dôležité. Niet divu, že si pred objavením nových kontinentov (a s nimi citrónov) brávali námorníci na dlhé cesty celé sudy, aby sa vyhli skorbutu pre nedostatočný príjem vitamínu C.

    27. dec 2013

    Skúsite malý detox?

    Kvasená kapusta pôsobí vďaka obsahu laktobacilov aj proti kvasinkovým infekciám a má aj detoxikačné účinky. Niektorí ľudia dokonca zvyknú pár dní držať kúru, pri ktorej jedia iba kyslú kapustu. Dôležité je piť aj šťavu, v ktorej sa tiež nachádzajú prospešné látky. Tak ako v prípade väčšiny ovocia a zeleniny, aj tu platí, že najzdravšia je v surovom stave.
    Na kvalite naozaj záleží

    To najdôležitejšie je však samotná kyslá kapusta. Ak nemáte dôveryhodný zdroj, spravte si ju sami. Len tak máte istotu, že v nej sú tie správne ingrediencie a nič naviac – a najmä ani o žiadne vitamíny a iné prospešené látky menej.

    27. dec 2013

    Ako na to?

    Kapusty očistíme od nepekných listov a odrežeme prečnievajúci hlúb. Potom kapustu rozrežeme tak, aby hlúb nezostal v celku. Potom kapustu strúhame na prúžky hrubé cca 2-3 milimetre. Narezanú kapustu plníme do špeciálnej kameninovej nádoby, súdka alebo inej vhodnej nádoby. V prípade menšieho množstva môžeme použiť aj detskú vaničku alebo lavór.

    Jednotlivé vrstvy kapusty presoľujeme. Na 10 kg porezanej kapusty pridáme 150 až 200 gramov soli a jednu až dve polievkové lyžice rasce. Pridať môžeme aj čierne korenie, nakrájanú cibuľu, jablká, alebo mrkvu či iné prísady.

    Presolené vrstvy kapusty s ostatnými prísadami utlačíme dreveným tĺčikom alebo udlávime nohami v gumenej obuvi. Tak sa z postrúhanej kapusty uvoľní šťava a vytlačí sa vzduch, čo je nevyhnutné pre ideálne mliečne kvasenie. Necháme aspoň tri hodiny uležať.

    Potom kapustu preložíme do menších nádob a natlačíme napríklad do 7 dcl alebo väčších pohárov, zalejeme šťavou (dôležité je, aby kapusta bola zaliata, inak začne kaziť) a zaviečkujeme. Poháre naukladáme do nádoby, napríklad na plech na pečenie. Necháme asi 3-4 týždne kvasiť. Viečka sa najprv vydujú, môže vytiecť trocha šťavy, ale keď opäť klesnú, môžeme konzumovať, alebo odniesť na tmavé a chladné miesto.

    27. dec 2013

    milujem kyslú kapustu, jedávam takú holú alebo ako prílohu k mäsku a tiež zbožňujem kapustnicu 😀 ale pravda, že ju kupujem. je tam napísané, že zalejeme kapustu? to bolo myslené tou šťavou, čo si pustí? a keby bolo jej málo?

    8. jan 2014

    a tááááá šťava z domacej boze az mi licne kosti trnú 😀

    11. jan 2014

    @miggi83 no to hej, už od decka si pamätám ako nás mamina hneď vyhnala pri prvom zakašlaní piť kapustovú vodu🙂 a povykrúcalo pusou🙂

    11. jan 2014