Na vysmážanie to pravé
Ak plánujete vysmážať, nebojte sa siahnuť po bravčovej masti. Jej hlavnou zložkou je kyselina olejová, vďaka ktorej má vyšší bod prehriatia bez zmeny kvality, a teda sa neprepáli tak rýchlo ako rastlinné oleje. Prekonať ju v tomto ohľade môže len olej zo špeciálne vyšľachtenej slnečnice, ktorý znesie aj vyššiu teplotu, ale ťažko ho zoženiete a rafinovaný olivový olej je nevýhodný svojou cenou. Nesporným pozitívom taktiež je, že masť sa dá skladovať pomerne dlho bez pridania zbytočných chemických látok. Okrem toho dodá vašim rezňom chutný podtón, čo vám dosvedčí nejedna gazdinka
Bravčová masť i pre alergikov
Bravčovú masť si nevedia vynachváliť ani alergici. Mnoho ľudí trpiacich neznášanlivosťou laktózy si vďaka nej môže znova dopriať dlho odopierané vianočné pečivo i iné dobroty. Práve táto ingrediencia je totiž efektívnou náhradou masla v receptoch, ktoré by sa bez neho nezaobišli, dokonca do takej miery, že nespoznáte rozdiel.
Vylieči aj neduhy
Naše staré mamy nemali ľahký prístup k lekárovi ani antibiotikám, a preto sa naučili využívať pozitívne vlastnosti vecí, ktoré ich obklopovali. Bravčová masť sa osvedčila vo viacerých prípadoch. Trápia vás choroby dýchacích ciest, boľavé nohy či kašeľ? Skúste si postihnuté miesto potrieť bravčovou masťou, zakryte ho gázou, previažte plachtou a držte v teple. Úľava sa dostaví, čo nevidieť. Ak samostatná sila masti nestačí, nebojte sa ju zmiešať s alkoholom alebo octom.
Niektorí ju dokonca odporúčajú aj bábätkám. Vyriešiť by mala koliku i zaparený zadoček. Mamičkám, ktoré koja, so zapálenými bradavkami pomôže kombinácia masti a mrkvovej šťavy alebo roztlčeného kapustného listu. Nesmiete však zabúdať, že na takéto účely môžete využiť len vlastnoručne vytopenú masť, nie tú z obchodu.
čistá pravda, ja rezne vysmážam len na masti a sú tie naj
Modernému človeku chýba pohyb a keďže tuky obsahujú dvakrát viac kalórií ako cukry a sacharidy, stali sa pre nás akýmsi strašiakom. No zabúdame, že sú mimoriadne dôležité pre správne fungovanie ľudského organizmu. Sú zdrojom energie stavebných látok pre bunky a ďalších metabolitov, ktoré sa spolu s nimi vstrebávajú trávením. Práve z týchto dôvodov zvyčajne siahame po olivovom oleji, ale ani ten sa nedá použiť na všetko.