ysoký nemá takmer žiadne príznaky
Cholesterol je jednou z chorôb, ktorá sa neprejavuje takmer nijakými príznakmi. Zistiť ho teda môžete len na základe toho, že si necháte preskúmať vzorku krvi buď u lekára, alebo počas každoročných vzdelávacích kampaní. „Hladinu cholesterolu, či je už vysoká alebo nízka, nijako subjektívne nepociťujeme. U osôb s veľmi vysokou hladinou cholesterolu môžeme občas identifikovať na mihalniciach malé žlté plôšky (xantelasmata), ktoré sa môžu vyskytnúť aj na lakťoch. Inak neexistujú žiadne varovné znaky, ktoré by nás upozornili na vysokú hladinu cholesterolu. Preto si ho treba nechať odmerať,“ vysvetľuje hlavný odborník MZSR na kardiológiu a zároveň vedúci Oddelenia neinvazívnej kardiovaskulárnej diagnostiky V. internej kliniky LF UK a UNB v Bratislave, Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc, FESC.
Riziká vysokého cholesterolu
Ak máte v tele nadbytok cholesterolu, hrozia vám vážne, život ohrozujúce komplikácie. Veľké epidemiologické štúdie, podľa MUDr. Kamenského jednoznačne preukázali, že čím je vyššia hladina cholesterolu, tým je zároveň aj vyššie riziko vzniku srdcového infarktu, mozgovej porážky alebo náhleho úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.
„Cholesterol, ak ho máme v tele nadbytok, sa ukladá do výstelky mnohých životne dôležitých tepien spolu s ďalšími látkami, ako je napríklad aj vápnik. Následkom toho sa cievy zužujú, ich poddajnosť klesá, tvrdnú, až sa môžu celkom uzavrieť. Vtedy hovoríme o srdcovom infarkte alebo mozgovej porážke, v závislosti od toho, na ktorom mieste došlo k uzavretiu danej tepny. Tento proces nazývame aterosklerózou alebo kôrnatením ciev,“ vysvetľuje špecialista na kardiológiu.
Stúpa s vekom
Odborník upozorňuje na to, že viacero štúdii ukázalo, že hladina cholesterolu narastá so stúpajúcim vekom. „Kým novorodenci majú hladinu cholesterolu okolo 1 mmol/l, dospievajúca mládež medzi 3-4 mmol/l, osoby vo veku okolo 50 rokov medzi 5-6 mmol/l, nad 60 rokov je to často 6 a viac. Existuje však jedna kategória s veľmi vysokými hodnotami cholesterolu, tzv. familiárna hypercholesterolémia, kde už deti mávajú vysoké hodnoty hladiny cholesterolu. Preto je dôležité vyšetrenie lipidov aj v mladšom veku,“ uzatvára MUDr. Kamenský.
Na ktoré potraviny si dať pozor?
MUDr. Kamenský podotýka, že neexistujú vyslovene škodlivé potraviny, ktoré by sme nemali vôbec konzumovať. Všetko je to podľa neho najmä o správnej proporcii a vyváženosti konzumovaných potravín. Zjednodušene možno podľa neho povedať, že medzi nevhodné potraviny z hľadiska tukov sa považujú:
údeniny, tučné mäso, salámy, paštéty, klobásy, bravčová masť
všetky stužené tuky
majonéza, smotana, smotanové jogurty, tučné syry
kokosový olej
nekvalitné margaríny s nevhodným pomerom n-6 a n-3 omega mastných kyselín a vysokým obsahom trans-mastných kyselín.
Špecialista dodáva, že ak konzumujeme maslo, je vhodné jesť ho iba v obmedzenom množstve.
Ktoré potraviny si dopriať?
Podľa MUDr. Kamenského patria ku potravinám, ktoré sú vhodné pre optimálnu úroveň cholesterolu, najmä tieto potraviny: „Najmä ryby, ovocie, zelenina, kuracie mäso bez kože, chudé bravčové mäso. Z tukov je vhodný olivový olej za studena lisovaný, ľanový olej, ale aj mäkké margaríny so zastúpením n-6 a n-3 omega mastných kyselín v pomere 4-5:1 a s obsahom trans mastných kyselín nižším ako 0,5 g (tieto informácie je možné zistiť na obale výrobku). Obzvlášť vhodné sú rastlinné nátierky s obsahom fytosterolov. Zvýšený obsah omega 3 mastných kyselín nájdeme aj vo vlašských orechoch, lieskovcoch i mandliach.“
Prevencia je najlepší liek
Odborník na kardiológiu ale tvrdí, že to nie je vždy jednoduché. Podľa neho je pre dobrú cestu k úspechu, potrebné dopriať si každý deň veľa zeleniny a ovocia, aspoň 3-4x do týždňa ryby, obmedziť mastné, energeticky ťažšie jedlá, ale aj zákusky, keksy a všetky sladené potraviny i nápoje, ako aj zvýšiť príjem vlákniny v strave (strukoviny, orechy, olivový olej).
Rada na záver
„Ešte jedna dôležitá poznámka. Najväčšou chybou, ktorú robíme, je jedenie mimo stola. Je až neuveriteľné, koľko sme schopní zjesť a ani si to neuvedomujeme,“ dodáva MUDr. Kamenský. Práve mimo stola jedávame najviac sladkostí či iných nezdravých drobností. Skúste sa aspoň nejaký čas držať jednoduchého hesla - jedzte len za stolom. Tak budete mať oveľa lepší prehľad o tom, čo všetko za deň zjete a dokážete efektívnejšie upraviť svoj jedálniček.
Čo je vlastne cholesterol?
Podľa MUDr. Kamenského je cholesterol pre ľudský organizmus dôležitou a nenahraditeľnou látkou. Je zložkou každej bunky ľudského tela a slúži najmä na tvorbu vitamínu D, žlčových kyselín, ako aj niektorých hormónov. „Denne si organizmus vytvára v pečeni a v stene čreva asi 800 mg cholesterolu, pričom prísun cholesterolu potravou predstavuje denne len asi 1/3 celkového množstva cholesterolu,“ hovorí špecialista Ministerstva zdravotníctva SR.