Jedno z najúčinnejších prírodných antibiotík
Chilli papričky sú vďaka obsahu kapsaicínu považované za prírodné antibiotikum. Vynikajú schopnosťou:
ničiť baktérie
rozširovať cievy, zvyšovať krvný tlak
zlepšovať imunitu
pomáhať pri problémoch s chrbticou a kĺbmi
pomáhať pri chorobách žíl
zlepšovať trávenie
účinkovať pri reume
znižovať hladinu krvného cukru, inzulínu a triglycerolu
chrániť srdce a zlepšovať srdcovú arytmiu
pôsobiť antioxidačne a protirakovinovo
pomáhať pri bolestiach hlavy
Najúčinnejšie sú čerstvé a surové
Najlepší spôsob, ako vyťažiť zo sily čili papričiek čo najväčší účinok, je jesť ich čerstvé. Platí to pri nich rovnako ako pri každej inej zelenine či ovocí. Jesť sa však dajú aj nakladané v sladkokyslom náleve, alebo si ich môžete pridávať v sušenej forme do rôznych jedál – polievok, mäsa, či omáčok. Aby mali čili papričky skutočne značný vplyv na vaše zdravie, nestačí ich konzumovať raz za čas. Dobré by bolo, aby ste si ich dopriali aspoň raz za týždeň. No ak sa dá a máte ich radi, pokojne ich jedzte aj každý deň.
Spália aj kalórie
Je známe, že jedným z účinkov chilli je aj ich vysoká schopnosť spaľovať prebytočný tuk, ktorý premieňajú na energiu. Kapsaicín totiž dokáže aj odbúravať uložené tukové zásoby a znižovať príjem kalórií do tela. Jedinci, ktorí pravidelne konzumujú kapsaicín, sú o 8 % chudší ako ostatní. Pri výskumoch sa tiež dokázalo, že u výskumných myší zničil kapsaicín až 80 % nádorových buniek. Účinok sa prejavil pri dávke 400 mg týždenne, čo je približne množstvo 3 až 8 habanera papričiek.
he he a ja , že čo som taka štihla aj bez diety 🙂 chili papričky u mna musia byt ..skoro každý den ich konzumujem..
Ohnivá lekárka
Veru, aj toto prirovnanie by sme mohli prisúdiť štipľavým chilli papričkám. Obsahujú množstvo pre telo prospešných látok a okrem toho skvelo pomáhajú pri chudnutí. Za ich štipľavosť môžu kapsacinoidy. Najdôležitejší z nich je kapsaicín. Na svete existuje asi 3000 rôznych druhov chilli papričiek.
Čo všetko skrýva pálivá sila?
vitamíny – C, E a A
horčík
flavonoidy
betakarotén