Je vhodný pri diéte
Hlávkový šalát je diétna potravina, vhodná je teda aj pri snahe schudnúť nadbytočné kilogramy. Prečo? Obsahuje veľa vody a má malú energetickú hodnotu – 100 gramov obsahuje len asi 15 kalórií. Vďaka vláknine tiež urýchľuje pohyb potravy v črevách, čím pomáha rýchlejšie vyprázdniť zvyšky a odstraňuje tak z čriev aj toxíny a jedovaté látky. V dôsledku toho pomáha aj pri zápche, ktorú úspešne uvoľňuje.
Proti rakovine
Chlorofyl, ktorý sa v šaláte a listovej zelenine celkovo nachádza, sa skúma aj v súvislosti s rakovinou – konkrétne rakovinou pečene, kože a hrubého čreva. Látka chlorofylín (súčasť chlorofylu) má mať podľa viacerých štúdií pozitívne účinky v oblasti prevencie proti týmto chorobám. Táto zložka má chrániť pred karcinogénmi, ktoré sa nachádzajú napríklad v pripálenom mäse či vo vzduchu ako dôsledok znečistenia. Chlorofylín údajne blokuje spracovávanie týchto škodlivých látok v tele a tak ochraňuje bunky pred poškodením.
Dajte si ho pred jedlom
Ak budete jesť šaláty pred jedlom, zaručene zjete menej z hlavného jedla. A kto zje menej, aj menej priberie, resp. viac schudne. Toto pravidlo vždy platilo a vždy platiť bude. Okrem šalátu sa však snažte jesť aj iné druhy zeleniny a to čo najviac, čo najčastejšie a čo najviac druhov, pre optimálne rozloženie zásob vitamínov a minerálov v tele. Doplniť ich môžete aj čerstvými bylinkami, ktoré sú v tomto období ľahko dostupné.
Čo hlávkový šalát obsahuje?
kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú
minerály: železo, vápnik, sodík, fosfor, horčík, draslík, mangán, selén, chróm
vlákninu
antioxidanty
vitamíny skupiny B, C, E
niacín
biotín
Hlávkový šalát pomáha pri:
zápche
diétach
posilňuje srdce
zlepšuje imunitu organizmu
zvyšuje prísun kyslíka do svalov
zlepšuje využitie bielkovín telom