67 / 185
    Doprajte si šalát: Bojujete ním proti rakovine aj kilám navyše

    Čo hlávkový šalát obsahuje?

    kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú
    minerály: železo, vápnik, sodík, fosfor, horčík, draslík, mangán, selén, chróm
    vlákninu
    antioxidanty
    vitamíny skupiny B, C, E
    niacín
    biotín

    Hlávkový šalát pomáha pri:

    zápche
    diétach
    posilňuje srdce
    zlepšuje imunitu organizmu
    zvyšuje prísun kyslíka do svalov
    zlepšuje využitie bielkovín telom

    27. dec 2013

    Je vhodný pri diéte

    Hlávkový šalát je diétna potravina, vhodná je teda aj pri snahe schudnúť nadbytočné kilogramy. Prečo? Obsahuje veľa vody a má malú energetickú hodnotu – 100 gramov obsahuje len asi 15 kalórií. Vďaka vláknine tiež urýchľuje pohyb potravy v črevách, čím pomáha rýchlejšie vyprázdniť zvyšky a odstraňuje tak z čriev aj toxíny a jedovaté látky. V dôsledku toho pomáha aj pri zápche, ktorú úspešne uvoľňuje.
    Proti rakovine

    Chlorofyl, ktorý sa v šaláte a listovej zelenine celkovo nachádza, sa skúma aj v súvislosti s rakovinou – konkrétne rakovinou pečene, kože a hrubého čreva. Látka chlorofylín (súčasť chlorofylu) má mať podľa viacerých štúdií pozitívne účinky v oblasti prevencie proti týmto chorobám. Táto zložka má chrániť pred karcinogénmi, ktoré sa nachádzajú napríklad v pripálenom mäse či vo vzduchu ako dôsledok znečistenia. Chlorofylín údajne blokuje spracovávanie týchto škodlivých látok v tele a tak ochraňuje bunky pred poškodením.
    Dajte si ho pred jedlom

    Ak budete jesť šaláty pred jedlom, zaručene zjete menej z hlavného jedla. A kto zje menej, aj menej priberie, resp. viac schudne. Toto pravidlo vždy platilo a vždy platiť bude. Okrem šalátu sa však snažte jesť aj iné druhy zeleniny a to čo najviac, čo najčastejšie a čo najviac druhov, pre optimálne rozloženie zásob vitamínov a minerálov v tele. Doplniť ich môžete aj čerstvými bylinkami, ktoré sú v tomto období ľahko dostupné.

    27. dec 2013