65 / 185
    Pór je zeleninou vladárov: Prospeje aj vášmu telu a mysli

    Pór je bohatý na

    vitamíny, A, B, C, E, K,
    minerály: vápnik, draslík, fosfor, železo, mangán, selén,
    karotény,
    vlákninu,
    alicíny (sírne silice),
    kyselinu listovú.

    27. dec 2013

    Vnútorná omladzovacia kúra

    Pór pôsobí v našom vnútri podobne ako omladzovacia kúra. Vďaka obsahu mnohých vitamínov a výživných látok pomáha zlepšovať pleť, vlasy a tiež podporuje vylučovanie prebytočnej vody z organizmu.Vďaka svojmu obsahu tiež podporuje aj prekrvenie organizmu a je prospešný aj pri prevencii a liečbe kŕčových žíl.
    Ostatné účinky póru na zdravie:

    povzbudzuje chuť k jedlu,
    podporuje trávenie,
    napomáha činnosti obličiek,
    znižuje hladinu cukru v krvi,
    pôsobí antibakteriálne,
    je prevenciou trombózy,
    posilňuje imunitu a chráni pred infekciami,
    zlepšuje činnosť obličiek,
    vhodný pri reumatizme a dne,
    pomáha pri zápche,
    chráni pred aterosklerózou a vysokým krvným tlakom.

    27. dec 2013

    Použitie je široké

    Najvhodnejšie je pór použiť surový, aby sa v ňom uchovali všetky cenné látky. Stačí si ho úplne jednoducho nakrájať na chlieb, namiesto cibule, alebo ho použiť ako prísadu do zeleninového šalátu. V niektorých štátoch Európy sa používa aj ako korenina, najmä v Francúzsku. Obľube sa však teší aj v polievkach, rôznych omáčkach, prílohách, vynikajúco chutí najmä v dusených a zapekaných jedlách.
    Vhodný aj pri diéte

    Pór je tvorený zelenou a bielou časťou. V zelenej časti sa pritom nachádza viac vitamínov, ako v bielej. Aj keď je pór príbuzný cesnaku a cibuli, chuťovo je omnoho jemnejší. Ostrosť však závisí od druhu. Pred použitím ho očistite a dobre opláchnite vo vode. Nakoľko pór je nízkokalorický, je vhodný aj pri diéte, či už redukčnej, alebo zdravotnej.

    27. dec 2013