66 / 185
    Prospeje vášmu zdraviu medvedí cesnak

    Medvedí cenak nielen výborne chutí, ale zároveň prospieva zdraviu. Má priaznivé účinky na zdravie a je skvelou súčasťou jarných detoxikačných kúr. Medzi jeho kladné vlastnosti zaraďujeme:

    Postupne znižuje vysoký krvný tlak
    Má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi
    Zabraňuje kôrnateniu civ
    Prečisťuje tráviaci systém
    Prečisťuje obličky
    Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
    Posilňuje imunitný systém
    Podporuje pamäť a pôsobí proti nespavosti
    Podporuje hojenie otvorených rán

    Dôležité je konzumovať medvedí cesnak čerstvý, sušením sa totiž jeho priaznivé účinky do veľkej miery strácajú.

    26. dec 2013

    Ako ho jesť?

    Na chlebe – nakrájajte lístky nadrobno a dajte na chlieb s maslom.

    Ako ideálny detoxikačný "špenát" – samostatný medvedí cesnak má veľmi výraznú chuť, ktorá nie každému vyhovuje, preto sa pri príprave na spôsob špenátu zvykne kombinovať so žihľavou. Nazbierajte teda dostatočné množstvo medvedieho cesnaku a žihľavy (prípravou stratia lístky množstvo objemu, takže radšej zbierajte viac ako menej). Zmiešajte dobre umyté lístky, a povarte v osolenej vode asi 10 minút. Potom ich zlejte a pokrájajte. Na panvičke speňte nadrobno nakrájanú cibuľku a pridajte múku. Potom pridajte trochu mlieka a uvarené listy. Povarte, aby sa všetko poriadne premiešalo. Nakoniec pridajte smotanu na šľahanie a rozmixujte. Podávajte napríklad s volským okom a zemiakmi.

    Do šalátov – jar je ideálnym časom na prečistenie organizmu a šaláty by vo vašom jedálničku nemali chýbať. Pripraviť ho môžete aj z listov medvedieho cesnaku, ku ktorému doplníte svoje obľúbené ingrediencie. Ako zálievku uprednostnite napríklad olivový olej s octom a soľou.

    Ako pesto - rozmixujte medvedí cesnak, soľ, korenie, olivový olej a píniové oriešky (ak nemáte, skúste slnečnicové semienka). Použite na cestoviny a posypte parmezánom.

    Na pečené zemiaky – Ošúpte zemiaky, nakrájajte na kolieska a poukladajte na jemne naolejovaný papier na pečenie. Osoľte a posypte medvedím cesnakom (môžete použiť celé alebo pokrájané listy).

    Do nátierok – Skúste ho napríklad rozmixovať s tvarohom alebo s cottage syrom a soľou. Nahradí cesnak dobre aj v rôznych iných nátierkach.

    Ako liek počas celého roka - pokrájané listy zalejte alkoholom a po dvoch týždňoch sceďte. Tekutinu môžete používať celý rok na pitie, napríklad pri kašli či ženských problémoch. Tiež ňou môžeme potierať postihnuté miesta.

    26. dec 2013

    @majuska0407 prosim ta,ja mam od leta v ladnicke spravenu tinkturu...to som dostala len neviem na co presne pouzivat...pises ze na postihnute miesta.Myslis na otvorene rany,alebo ak boli chrbat,noha....?dik

    2. jan 2014

    @dadika1114 Podporuje hojenie otvorených rán
    Znižuje bolesť spôsobenú zápalom (zapalený sval, šľacha)
    Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje

    2. jan 2014

    Dakujem 🙂

    2. jan 2014

    @dadika1114 ráno a večer 20 kvapiek do vody, vyciati to cievy,posilny srdce a celý tráviaci trakt. Ja ju tiež užívam aj na boľavé hrdlo mám to V rozprasovaci a hnisava angina od prvého bolenia V krku po úplne vyliečenie 50 hodín. Paráda. 😉 robím si ju už tretí rok. Milujem medvedi cesnak aj bylinkové maslo si s nim robím mala som dve kilá V mrazaku a v auguste už nebolo nic

    2. jan 2014

    Milujem ho...na všetky spôsoby.

    2. jan 2014

    @slunce3 a negrga sa ti potom z toho? 🙂))

    4. jan 2014

    @dadika1114 nie viac ako z iných potravín 😀

    4. jan 2014