Keď je večer alkoholu priveľa...
organizmus zavodní a dodá obehovému systému potrebné živiny.Ako hotový balzam táto polievka pôsobí aj pri tráviacich problémoch – hnačkách alebo nechutenstve.
Ako si liečivú kuraciu polievku pripraviť vo vlastnej kuchyni?
Ingrediencie: kuracie drobky s krídlami bez kože, 3-4 mrkvy, 2-3 petržleny, dve celé cibule, polovica zeleru, soľ, nové korenie, čierne mleté korenie, tekuté polievkové korenie
Postup: Kuracie mäso zalejeme studenou vodou, osolíme a na miernom ohni privedieme do varu. Zeleninu očistíme, zeler pokrájame na menšie kúsky. Necháme mäso povariť približne 15 – 20 minút, následne pridáme zeleninu, oheň stíšime a vývar nechávame len mierne prebublávať aj dve hodiny – čím dlhšie sa polievka pripravuje, tým lepšie. Krátko pred dokončením vývar dochutíme korením podľa ľubovôle a necháme ešte prevrieť. Na zahustenie a zvýšenie energetickej hodnoty sa v našich končinách používajú najmä rezance. V niektorých receptoch sa však môžu vyskytnúť aj zemiaky.
zahrieva a naparuje – trápi vás zimnica alebo upchatý nos? horúci kurací vývar vás okamžite zohreje zvnútra. Stúpajúce vodné pary navyše spriechodnia upchaté nozdry.
hydratuje – ak ležíte v posteli a potíte sa, dopĺňanie tekutín je mimoriadne dôležité. Čím viac kuracej polievky zjete, tým lepšie.
obsahuje proteíny – kuracie mäso je bohatým zdrojom výživných proteínov. Tie sú pri prechladnutí o to významnejšie, že spravidla nemáme chuť do jedla. Okrem prijatých kalórií tak posilníme aj imunitný systém.
zásobuje vitamínmi – vývar okrem mäsa pozostáva aj zo zeleniny, ktorá predstavuje štedré priehrštie vitamínov a antioxidantov. Proces liečby vďaka nim prebieha rýchlejšie.