60 / 185
    Statoční bojovníci proti rakovine: Naservírujte si tieto potraviny ešte dnes

    Jablká sú skvelé - len ich nešúpte
    Jablká treba jesť so šupkouJablká treba jesť so šupkou

    Jedným jablkom denne proti rakovine, hovoria vedci a zrejme vedia prečo. Jablká sú podľa mnohých štúdií skvelou prevenciou proti rakovine – najmä tej žalúdka, pečene a prsníkov. Podľa Amerického inštitútu pre výskum rakoviny vďaka fytochemikáliam chránia bunky pred poškodením a napomáhajú tak prevencii, ale dokonca dokážu aj zastaviť rast tumoru a napomáhajú smrti rakovinových buniek. Dôležité však je nielen množstvo, ale aj forma - jablká musia byť surové a jedené aj so šupkou.

    26. dec 2013

    Paradajky (nielen) pre prostatu
    Paradajky sú bohaté na lykopénParadajky sú bohaté na lykopén

    Priaznivé účinky lykopénu – látky, ktorá ovociu a zelenine dodáva typické červené sfarbenie nie sú v boji proti zákernému ochoreniu až takou novinkou. Za jeho najvýznamnejší zdroj sa považujú práve paradajky, ktoré navyše obsahujú nemalé množstvo antioxidantov. Okrem boja s rakovinou prostaty sú paradajky osožné aj v prípade rakoviny pľúc, maternice a pŕs. V týchto prípadoch dokážu ovplyvniť zastavenie rastu rakovinových buniek. Dôležité je však paradajky nekonzumovať iba surové. Vedci prišli totiž na to, že lykopén sa dokáže lepšie vstrebať do tela v spracovaných paradajkách - od džúsu cez lečo až po omáčku či polievku.

    26. dec 2013

    Brokolica - zelený zázrak
    Brokolica skvele detoxikujeBrokolica skvele detoxikuje

    Brokolica je najbohatším zdrojom sulforafánu, ktorý pôsobí ako antioxidant a stimulátor prirodzených enzýmov. Tie majú na starosti detoxikáciu organizmu.Výskumy dokázali, že u osôb, ktoré konzumujú veľké množstvo hlúbovitej zeleniny, je znížené riziko výskytu rakoviny - najmä pŕs a prostaty. Okrem protirakovinových účinkov, táto látka znižuje krvný tlak i hladinu cholesterolu.

    26. dec 2013

    Zelený čaj má mnoho antioxidantov
    Zelený čaj má množstvo antioxidantovZelený čaj má množstvo antioxidantov

    Tento nápoj je skvelým pre obsah antioxidantov - flavonidov a polyfenolov. Najmä katechíny, ktorých zelený čaj obsahuje niekoľko krát viac ako čierny, zaujali vedcov v súvislosti s ich antirakovinovými účinkami. Podľa laboratórnych skúšok dokáže zelený čaj spomaliť alebo dokonca zastaviť rast buniek rakoviny hrubého čreva, pečene, pŕs, ale aj prostaty.

    26. dec 2013

    Kurkuma je viac ako korenie
    Kurkuma je súčasťou kari koreniaKurkuma je súčasťou kari korenia
    Kurkuma sa využíva najmä ako korenie – súčasť kari korenia, podľa vedcov je však jej potenciál oveľa väčší. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže byť považovaná za protirakovinotvornú potravinu. Podľa vedcov totiž má schopnosť potláčať prežtie a množenie sa rakovinových buniek, najmä v prípade močového mechúra, žalúdku a čriev. Niektorí vedci sú však presvedčení o pozitívnych vplyvoch kurkumy aj na rakovinu iných orgánov.

    26. dec 2013

    Hrsť vlašských orechov denne
    Vlašské orechy bojujú proti rakovine prsníka

    Hrsť vlašských orechov denne je podľa vedcov z Marshallovej univerzity skvelou prevenciou okrem iného aj proti rakovine prsníka. Tento druh orechov obsahuje množstvo látok, ktoré spomaľujú rakovinové bujnenie, ako sú omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a fytosteroly. Medzi ďalšie priaznivé vlastnosti vlašských orechov patrí aj fakt, že znižujú zlý cholesterol.

    26. dec 2013