Moji chaloši toooľko otravovali, že oni chcú Pavlovovu tortu, že som sa rozhodla urobiť ju skôr ako na ich narodeniny a meniny. Najvhodnejší termín vyšiel na moje okrúhliny 😉 Ale keďže už 3/4roka varím a pečiem len zdravé veci, presladená verzia penovej torty nebolo to, čo ma lákalo. Moja torta bola výsledkom spojenia týchto štyroch receptov: - https://cukrfree.cz/cukrfree-pavlova/ (tento recept mi dodal odvahu, že to ide aj bez megadávky cukru) - http://www.fitnessguru.sk/recepty/kategoria/dez... - https://varecha.pravda.sk/recepty/pavlova-torta... - https://bonvivani.sk/recepty/pavlova-torta ... takže v podstate ťažko povedať, podľa ktorého som ju robila, je to taká "Všehochuť Vlastná" 😀 ale zhrnula by som to asi takto:
KORPUS (2ks s priemerom cca 24-25cm): 7bielkov (jedno som mala navyše z iného koláča, tak som ho pridala, inak by som dala 6) 150g práškového trstinového cukru 3PL citrónovej šťavy 2PL zemiakového škrobu Solamyl štipka soli
Korpusy som robila z bielkov vyšľahaných dotuha so štipkou soli, začala som šľahať samotné bielka a keď mierne zhustli pridala som polovicu pripraveného práškového trstinového cukru, keď ešte viac stuhli pridala som v miske rozmiešaný solamyl v citrónovej šťave a zbytok cukru. Prestala som miešať až keď sa z bielkovej hmoty tvorili špice.
Následne som bielkové "cesto" rozotrela na pripravené plechy s mastným papierom (na ktoré som si nakreslila orientačné kruhy) a dala piecť. Oba pláty som piekla naraz v teplovzdušnej rúre predhriatej na 150 °C, 60 minút. Potom som znížila na 60min. teplotu na 100°C a po hodine vypla rúru, kde sa korpusy pomaly chladili až do úplneho vychladnutia. (keďže som ich plnila až na ďalší deň, dala som ich na chvíľu "schnúť" do rúry na 100°C, vôbec im to neublížilo, práve naopak-boli ešte krehkejšie a vo vnútri príjemne vláčne).
Na krém som zmiešala suroviny (ručne) a plnila koprusy až v deň podávania. Doplnila som čerstvé ovocie.
Moji chaloši toooľko otravovali, že oni chcú Pavlovovu tortu, že som sa rozhodla urobiť ju skôr ako na ich narodeniny a meniny.
Najvhodnejší termín vyšiel na moje okrúhliny 😉
Ale keďže už 3/4roka varím a pečiem len zdravé veci, presladená verzia penovej torty nebolo to, čo ma lákalo.
Moja torta bola výsledkom spojenia týchto štyroch receptov:
- https://cukrfree.cz/cukrfree-pavlova/
(tento recept mi dodal odvahu, že to ide aj bez megadávky cukru)
- http://www.fitnessguru.sk/recepty/kategoria/dez...
- https://varecha.pravda.sk/recepty/pavlova-torta...
- https://bonvivani.sk/recepty/pavlova-torta
...
takže v podstate ťažko povedať, podľa ktorého som ju robila,
je to taká "Všehochuť Vlastná" 😀
ale zhrnula by som to asi takto:
KORPUS (2ks s priemerom cca 24-25cm):
7bielkov (jedno som mala navyše z iného koláča, tak som ho pridala, inak by som dala 6)
150g práškového trstinového cukru
3PL citrónovej šťavy
2PL zemiakového škrobu Solamyl
štipka soli
KRÉM:
250g mascarpone
250g ricotta
1 šľahačka Lidl
trochu medu
1 PL vanilkový extrakt
Korpusy som robila z bielkov vyšľahaných dotuha so štipkou soli, začala som šľahať samotné bielka a keď mierne zhustli pridala som polovicu pripraveného práškového trstinového cukru, keď ešte viac stuhli pridala som v miske rozmiešaný solamyl v citrónovej šťave a zbytok cukru. Prestala som miešať až keď sa z bielkovej hmoty tvorili špice.
Následne som bielkové "cesto" rozotrela na pripravené plechy s mastným papierom (na ktoré som si nakreslila orientačné kruhy) a dala piecť. Oba pláty som piekla naraz v teplovzdušnej rúre predhriatej na 150 °C, 60 minút. Potom som znížila na 60min. teplotu na 100°C a po hodine vypla rúru, kde sa korpusy pomaly chladili až do úplneho vychladnutia.
(keďže som ich plnila až na ďalší deň, dala som ich na chvíľu "schnúť" do rúry na 100°C, vôbec im to neublížilo, práve naopak-boli ešte krehkejšie a vo vnútri príjemne vláčne).
Na krém som zmiešala suroviny (ručne) a plnila koprusy až v deň podávania. Doplnila som čerstvé ovocie.