Malinová vrstva: 600 g čerstvé alebo mrazené maliny 3 a pol balenia tortová červená želatina 750 ml (malinová šťava, malinový sirup) voda
Mascarpone plnka: 500 ml smotana na šľahanie 250 g mascarpone 3 PL práškový cukor 1 KL vanilkový struk
Snehová vrstva: 3 ks bielok 150 g krupicový cukor 50 g mandľové lupienky 2 ČL zemiakový škrob štipka soli
Prvú si upečieme snehovú vrstvu. Vyšľaháme bielka so štipkou soli a postupne pridávame cukor. Nakoniec pridáme zemiakový škrob. Sneh musí byť poriadne tuhý. Na plech vyložíme maslom vymastený papier na pečenie, rozotrieme sneh na papier, posypeme plátkami mandlí a sušíme v trúbe 1-1,5 hodiny pri teplote 130 stupňov. Teraz si pripravíme cesto. Všetky ingrediencie ručne spracujeme na cesto, zabalíme do fólie a odložime na 1 hodinu do chladničky.Po hodine na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme tenkú vrstvu cesta. Cesto lepí, môžete ho nakôpkovať na plech a až tam buď prstami roztlačiť alebo vyvalkať niečim malým. Cesto na plechu opäť dáme na 30 minut vychladiť do chladničky. Pred pečením ho popicháme vidličkou. Pečieme v trúbe cca 10-15 minút pri teplote 180 C, kontrolujte, nech nezhorí. Maliny dáme jemne rozmraziť. Tortovú želatinu rozpustíme v hrnci v 750 ml horúcej vody alebo šťavy. Ja dávam menej vody a doplním malinovým sirupom do 750 ml. Šťavu so želatinou nechám zovrieť a potom mierne vychladím obsah hrnca. Keď je štava ešte teplá pridám na poli rozmrazené maliny. Zmes začne tuhnúť, poriadne premiešam a nalejem na cesto a dám do ladničky. Vychladnuté mascarpone a šlahačky vložíme do misky, pridáme 3 lyžice práškového cukru a lyžičku vanilky a šľaháme kým masa zhustne. Najprv je to stále riedke ale nebojte, začne to tuhnúť 😁. Plnku rozotrieme rovnomerne na stuhnuté žele a prikryjeme upečeným a vychladnutým snehovým platom a dáme na min. 2 hodiny do chladničky. Najlepšie je pripraviť zákusok večer a nechať v chladničke celú noc. Snehový plat sa potom ľahšie reže a nerozpadáva sa.
Recept:
Cesto:
3 ks žĺtok
30 g cukor praškový
1/2 ČL kypriaci prášok
1 KL vanilkový extrakt
180g hladká múka
130 g maslo
Malinová vrstva:
600 g čerstvé alebo mrazené maliny
3 a pol balenia tortová červená želatina
750 ml (malinová šťava, malinový sirup) voda
Mascarpone plnka:
500 ml smotana na šľahanie
250 g mascarpone
3 PL práškový cukor
1 KL vanilkový struk
Snehová vrstva:
3 ks bielok
150 g krupicový cukor
50 g mandľové lupienky
2 ČL zemiakový škrob
štipka soli
Prvú si upečieme snehovú vrstvu. Vyšľaháme bielka so štipkou soli a postupne pridávame cukor. Nakoniec pridáme zemiakový škrob. Sneh musí byť poriadne tuhý. Na plech vyložíme maslom vymastený papier na pečenie, rozotrieme sneh na papier, posypeme plátkami mandlí a sušíme v trúbe 1-1,5 hodiny pri teplote 130 stupňov.
Teraz si pripravíme cesto. Všetky ingrediencie ručne spracujeme na cesto, zabalíme do fólie a odložime na 1 hodinu do chladničky.Po hodine na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme tenkú vrstvu cesta. Cesto lepí, môžete ho nakôpkovať na plech a až tam buď prstami roztlačiť alebo vyvalkať niečim malým. Cesto na plechu opäť dáme na 30 minut vychladiť do chladničky. Pred pečením ho popicháme vidličkou. Pečieme v trúbe cca 10-15 minút pri teplote 180 C, kontrolujte, nech nezhorí.
Maliny dáme jemne rozmraziť. Tortovú želatinu rozpustíme v hrnci v 750 ml horúcej vody alebo šťavy. Ja dávam menej vody a doplním malinovým sirupom do 750 ml. Šťavu so želatinou nechám zovrieť a potom mierne vychladím obsah hrnca. Keď je štava ešte teplá pridám na poli rozmrazené maliny. Zmes začne tuhnúť, poriadne premiešam a nalejem na cesto a dám do ladničky.
Vychladnuté mascarpone a šlahačky vložíme do misky, pridáme 3 lyžice práškového cukru a lyžičku vanilky a šľaháme kým masa zhustne. Najprv je to stále riedke ale nebojte, začne to tuhnúť 😁. Plnku rozotrieme rovnomerne na stuhnuté žele a prikryjeme upečeným a vychladnutým snehovým platom a dáme na min. 2 hodiny do chladničky. Najlepšie je pripraviť zákusok večer a nechať v chladničke celú noc. Snehový plat sa potom ľahšie reže a nerozpadáva sa.