Červená šošovica je veľmi zdravá, tu je niečo málo o nej: Vďaka tomu, že je zbavená hnedočervenej šupky, je jej príprava veľmi rýchla a taktiež vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania. Práve preto je veľmi vhodná pre deti , na prípravu kaše, pyré, polievok a pomazánok. Táto strukovina má vysoký obsah vitamínov skupiny B (niacin 2-2,5 mg) lecitínu, fosforu, horčíku a vápniku, ktorý robí zo šošovice výborný prostriedok proti neurózam, depresiám stresom a pod. Má vysoký obsah železa, medi a ďalších makro i mikroelementov prispieva ku zlepšeniu krvotvorby. Pomáha znižovať (škodlivý) LDL cholesterol a pôsobí preventívne proti rakovine.
A tu je receptík na našu polievku: 250g červenej šošovice, cca 4 stredné mrkvy, oliv.olej, cibuľa, 1PL kari, 1/2 KL sušeného zázvoru, soľ, MČK, 1 kocka bio zeleninového bujónu, kyslá smotana Na oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu, prisypeme šošovicu ( vopred sa nenamáča ! ) a všetko spolu orestujeme. Zalejeme vodou, privedieme k varu a pridáme bujón, kari, zázvor, soľ a MČK. varíme, kým mrkva nie je makká, potom ponorným mixérom rozmixujeme, dochutíme, ak je moc hustá dolejeme vriacu vodu. Pri podávaní ozdobíme kyslou smotanou.
Červená šošovica je veľmi zdravá, tu je niečo málo o nej: Vďaka tomu, že je zbavená hnedočervenej šupky, je jej príprava veľmi rýchla a taktiež vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania. Práve preto je veľmi vhodná pre deti , na prípravu kaše, pyré, polievok a pomazánok.
Táto strukovina má vysoký obsah vitamínov skupiny B (niacin 2-2,5 mg) lecitínu, fosforu, horčíku a vápniku, ktorý robí zo šošovice výborný prostriedok proti neurózam, depresiám stresom a pod. Má vysoký obsah železa, medi a ďalších makro i mikroelementov prispieva ku zlepšeniu krvotvorby. Pomáha znižovať (škodlivý) LDL cholesterol a pôsobí preventívne proti rakovine.
A tu je receptík na našu polievku:
250g červenej šošovice, cca 4 stredné mrkvy, oliv.olej, cibuľa, 1PL kari, 1/2 KL sušeného zázvoru, soľ, MČK, 1 kocka bio zeleninového bujónu, kyslá smotana
Na oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu, prisypeme šošovicu ( vopred sa nenamáča ! ) a všetko spolu orestujeme. Zalejeme vodou, privedieme k varu a pridáme bujón, kari, zázvor, soľ a MČK. varíme, kým mrkva nie je makká, potom ponorným mixérom rozmixujeme, dochutíme, ak je moc hustá dolejeme vriacu vodu. Pri podávaní ozdobíme kyslou smotanou.