oto bol vynikajúci obed, preto pridávam recept RECEPT: MASKO: krkovička v celku, cibuľa, cesnak, MČK, majoránka, nové mleté korenie, drcený kmín, soľ, anglická alebo iná prerastená slaninka, pivo 10na Krkovičku umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme všetkými koreniami a potrieme roztlačeným cesnakom. Pokrájame si cibuľu na polmesiačiky, vložíme ju do sáčku na pečenie a na ňu položíme maso. Slaninku nakrájame na malé kúsky, vhodíme na maso, podlejeme pivom ( cca 1,5dcl na 1,5kg masa ), sáčok uzavrieme, poprepichujeme ihlou na cca 4 miestach a dáme piecť do rozpálenej trúby na 180C min. na hodinu, ja som piekla skoro hodinu a pol. Či je upečené, zistíte zapichnutím noža cez stred, musí to byť makučké. KAPUSTA: kyslá kapusta v konzerve 700g ( Lidl ), slaninka, cibuľa, zemiak, mletá rasca, soľ, štiplavá paprika, cukor. Kapustu dáme do hrnca aj spolu s nálevom a pridáme vodu tak,aby bola do 3/4 ponorená vo vode. Orascujeme, osolíme, pridáme 1KL štiplavej papriky, cukor a keď sa začne variť pridáme nastrúhaný na jemno zemiak a necháme variť, kým kapusta nie je úplne makká. Zatiaľ si na panvicu hodíme nakrájanú slaninku a cibuľu a opečieme do zlata. Tú potom pridáme k uvarenej kapuste. Je naozaj veľmi dobrá. ZEMIAKOVÉ NOKY: uvarené zemiaky v šupke, soľ, vajíčko, poloh.múka Ošúpané uvarené zemiaky si nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme jedno vajíčko, soľ a pridávame toľko múky, aby z neho bolo cesto, ktoré sa nelepí ale ani nie je múkové. Na pomúčenej doske urobíme valčeky alebo iné tvary a vhodíme do vriacej vody, necháme cca 2 min.povariť a vyberieme.Vychladnuté ich nakrájame napr.na kolieska a zprudka opražíme dozlatova na rozpálenom oleji
oto bol vynikajúci obed, preto pridávam recept
RECEPT:
MASKO: krkovička v celku, cibuľa, cesnak, MČK, majoránka, nové mleté korenie, drcený kmín, soľ, anglická alebo iná prerastená slaninka, pivo 10na
Krkovičku umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme všetkými koreniami a potrieme roztlačeným cesnakom. Pokrájame si cibuľu na polmesiačiky, vložíme ju do sáčku na pečenie a na ňu položíme maso. Slaninku nakrájame na malé kúsky, vhodíme na maso, podlejeme pivom ( cca 1,5dcl na 1,5kg masa ), sáčok uzavrieme, poprepichujeme ihlou na cca 4 miestach a dáme piecť do rozpálenej trúby na 180C min. na hodinu, ja som piekla skoro hodinu a pol. Či je upečené, zistíte zapichnutím noža cez stred, musí to byť makučké.
KAPUSTA: kyslá kapusta v konzerve 700g ( Lidl ), slaninka, cibuľa, zemiak, mletá rasca, soľ, štiplavá paprika, cukor.
Kapustu dáme do hrnca aj spolu s nálevom a pridáme vodu tak,aby bola do 3/4 ponorená vo vode. Orascujeme, osolíme, pridáme 1KL štiplavej papriky, cukor a keď sa začne variť pridáme nastrúhaný na jemno zemiak a necháme variť, kým kapusta nie je úplne makká. Zatiaľ si na panvicu hodíme nakrájanú slaninku a cibuľu a opečieme do zlata. Tú potom pridáme k uvarenej kapuste. Je naozaj veľmi dobrá.
ZEMIAKOVÉ NOKY:
uvarené zemiaky v šupke, soľ, vajíčko, poloh.múka
Ošúpané uvarené zemiaky si nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme jedno vajíčko, soľ a pridávame toľko múky, aby z neho bolo cesto, ktoré sa nelepí ale ani nie je múkové. Na pomúčenej doske urobíme valčeky alebo iné tvary a vhodíme do vriacej vody, necháme cca 2 min.povariť a vyberieme.Vychladnuté ich nakrájame napr.na kolieska a zprudka opražíme dozlatova na rozpálenom oleji