luckah6
20. feb 2018
100096 

Recept na Pavlovu tortu/ Pavlove mini tortičky

Tááákže, pridávam vám sem tento článok venovaný Pavlovej torte, nakoľko mi prišlo neuveriteľne veľa komentárov a správ, že si prosíte recept. Hneď na úvod chcem len napísať, že každá jedna rúra čo máte doma je úplne iná a v každej sa úplne inak pečie. Tento môj recept a postup funguje u mňa a myslím si, že pri troške praxe a skúšania sa dopracujete aj vy k podareným pavlovkám.

Na korpus potrebujeme:

4ks bielky

130g kryštálového cukru

1ČL zlatého klasu

1/2ČL vínneho octu (dostanete kúpiť napr. v Tescu)

Bielky dáme šľahať do robota. Kto nemá, šľahá ručne až do úplneho vyšľahania. Potom prisypeme postupne kryštálový cukor (tak na 4x) a šľaháme pokým sa kryštáliky cukru nerozpustia. Jednoducho ochutnajte prstom alebo lyžičkou 🙂 potom počas šľahania pridáme Zlatý klas a vínny ocot a šľaháme ešte cca 2 minútky a potom šľahač vypneme.

Teraz vám to vysvetlím takto. Zo 4 bielok vám vznikne „cesto“ na 1 krásny plát Pavlovky. Keďže ja mám najobyčajnejšiu rúru, ktorá nemá ventilátor a teplota sa nedá presne nastaviť na stupeň, tak vždy šľahám len jedno „cesto“, ktoré dám vzápätí hneď sušiť. Pretože, keby si spravíte „cesto“ napríklad z 8 bielok a chcete si uľahčiť opätovné šľahanie (že ho rozdelíte na 2 pláty) je to zbytočné ak nemôžete dať sušiť rovno 2 plechy. Čím viac „cesto“ stojí na vzduchu, tým je to horšie so sušením, keďže ten cukor ako keby klesne v tom „ceste“ a potom sa vám už Pavlovka tak neusuší dobre. Akože dá sa to usušiť, ale rozdiel v chuti a v konzistencii usušeného korpusu určite pocítite.

Preto keď máte hotové „cesto“ nanesiete ho stierkou hrbolato na predkreslený kruh na plech a dáte sušiť. Tento pomer vám postačí na plát s priemerom 24-26cm.

Ak chcete robiť mini Pavlove, ja som si naplnila zdobiace vrecko so špičkou „cestom“ a striekala som malé Pavlove na plech. Nedávajte ich tesne vedľa seba, lebo narastú tak aby sa vám nepospájali. ALE tento pomer mi vyšiel tak, že som musela striekať na 2 plechy, čo bola hlúposť. Lebo ten môj druhý plech musel čakať 2 hodiny kým sa usuší ten prvý. Čo spôsobilo, že tie Pavlovky boli trochu iné. Preto dávam tip, že cestom nešetrite a snažte sa ho minúť na ten prvý plech. (Myslím, že 9ks sa zmestí na klasický plech) „Cesto“ striekajte do kruhu s tým, že si nastriekate základný kruh a potom kraje vytiahnete len vyššie aby vám vznikla taká ako keby „studnička“ do ktorej potom dáte ovocný rozvar.

Teplota! Moja rúra funguje takto. Predhrejem na 150 stupňov a keď vložím plech s Pavlovkou dnu okamžite stiahnem na cca 80 stupňov a suším BEZ OTVÁRANIA DVIEROK 1,5-2 hodiny. Neviem ako to je s rúrami čo majú ventilátor. Ešte som tak neskúšala. Keď ubehnú tie zhruba 2 hodinky tak len vypnite rúru a nič iné. Po 15-20minútach rúru pootvorím a po ďalších 15 minútach vyberiem plech s usušenou Pavlovkou von. Preto sa to takto robí, aby vám tá Pavlova nepopraskala. Keby ste ju hneď vybrali po tých 2 hodinách von, tak vám popraská. Počuť to. Ona tak potichúčky praská 🙂 ...ale napr. mne sa páči aj taká nedokonalá. Niekedy keď nemám čas tak ju hneď vyberiem a nepopraská zase tak, že by bola úplne škaredá.

Niektoré cukrárky píšu, že usušený korpus skladujú v chladničke, niektoré, že nie. Ja ho nechávam voľne položený na mriežke a prikryjem ho vždy čistou utierkou, keď idem plniť na druhý deň.

Plníme ALEBO polievame- ovocným rozvarom:

200g-250g mrazeného ovocia (maliny, lesné ovocie, jahody....)

40g kryštálového/trstinového cukru

Jednoducho spolu dáte do hrnčeka a pomaly zohrievate kým sa cukor nerozpustí. Nedávajte ho veľa aj keď sa vám bude zdať, že je to kyslé a málo sladké. Sám korpus je dosť sladký a aj do krému pôjde ešte cukor, tak aby vám ústa nevykrúcalo od toľkého cukru 🙂 Odstavíte a necháte vychladnúť.

Vrchný krém:

Ten vždy vyšľahám tak ako mi to vyhovuje. Väčšinou použijem 500g mascarpone a 150ml smotany na šľahanie a 40g práškového cukru. Poriadne prešľaháme. Ak chcem zdobiť samotné mini pavlovky, tak zvolím pevnejší krém. Pokiaľ plním poschodovú veľkú Pavlovku tak môže byť redší. Vždy si to riedite tou smotanou alebo zahusťujete mascarpone. Treba to poriadne prešľahať.

No a teraz k tomu, čo ste sa ma niektoré pýtali. Kedy plniť? Jednoznačne musí byť korpus vyhladnutý, aj ovocie a krém dobre vyšľahaný. Keď som robila mini Pavlovky tak som ich naplnila večer nakoľko keby zapnem šľahač o 5 ráno tak ma susedia asi priškrtia. A vlastne vedela som, že hneď ráno sa porozdávajú a zjedia, tak boli akurát. ALE nerobte to, že naplníte Pavlovku a budete ju jesť až obdeň alebo že naplníte večer a zjete ju na ďalší večer. Okej, sto ľudí, sto chutí, ale to ovocie pustí šťavu, ktorú vsiakne Pavlovka do seba. A už keď je taká mazľavá, to neni bohviečo. Teda aspoň môj skromný názor 🙂

Takže, plníme:

Mini Pavlovky- do „studničky“ dáme za lyžicu rozvaru, nastriekame ozdobnou špičkou krém a dozdobíme čerstvím ovocím alebo čokoládou. Čím len chcete a čo máte doma po ruke 🙂

Pavlova torta- na plát rozotrieme rozvar a však tak od krajov cca 1-1,5cm aby vám prebytočná šťava nevytekala von. (Ale aj tak sviňa niekedy vytečie :D ). Dáme krém, stierkou rozotrieme, položíme ďalší plát a pokračujeme dokola koľko chcete a koľko máte plátov. Zdobiť sa dá ovocím, čo vám len domácnosť a trh ponúka. Čerstvé ovocie s naplnenou Pavlovkou je úžasná chuť, ktorej sa nevyrovná žiadna chuť akejkoľvek torty a to som už veru čo to ochutnala a popiekla. Vždy sa rada k Pavlovke vraciam a som rada, že sa mi darí lebo napríklad makronky sú stále neni moje kamošky a to som už skúšala xy krát a ešte asi aj budem :D
Pokiaľ máte otázky, kľudne mi tu nechajte koment, budem sa snažiť vám pomôcť a poradiť ak to bude v mojich silách. A ďakujem o záujem 🙂

A na záver....Baby, ja som dokopy vyhodila asi 4 plechy kým som prišla na to akú teplotu zvoliť pri sušení. Vždy je menej lepšie ako veľa. Vždy je lepšie nech sa suší aj 3 hodiny ako keby sa pripečie a už s ňou nič nezrobíte. A ako zistíte, že sa pripiekla? Zhnedne a posmrdkáva 🙂 takže držím palce :*

Úžasné. a v sobotu uz aj idem vyskusat. Dakujem. Takto super napisany recept je presne pre mna 😉

20. feb 2018
luckah6
autor

@mawiya snad pomoze. 😊 Ako pisem, takto to funguje u mna. Nemam odskusane ine rury, tak to neviem porovnat. Nech sa podari 😊

20. feb 2018

Parádne napísaný recept. Tak od srdca 🙂

20. feb 2018
luckah6
autor

@nikam ved aby vam co najviac pomohol pri peceni 😊

20. feb 2018

Ďakujem za podrobny postup

20. feb 2018
luckah6
autor

@ivkaaroman kludne aj nabuduce 😉

20. feb 2018

Najbližšie určite vyskúšam 😀

20. feb 2018

Ak sa nenahnevas, jedna rada-ak niekto nemá doma vínny ocot, tú istú službu mu spravila aj citrón 🙂

20. feb 2018

Dakujem za recept

21. feb 2018

@blondiee83 ja zase robim jedine s obycajnym octom a nikdy nie zlaty klas ale len solamil a je perfektna. 🙂 a hlavne nikdy ju nesusim ale peciem. Susit sa maju podla mna pusinky. Tato ma ostat vnutri ,,žuvi" 😋😜
Susenie sa ma pouzivat len do 100stupnov

27. feb 2018
Komentár bol odstránený

@mishell23 ja vanilkový puding a citrón 🙂 a na 130. Ale nechcela som "zasahovať" do receptu autorky, len s tým vinným octom sa mi to zdala dobrá pozn.

27. feb 2018
luckah6
autor

@mishell23 ved tato je tiez vnutri zuvi, neni uplne sucha. ☺

@blondiee83 Ved mne to nevadi. Cim viac rad tym lepsie. Kazdej gazdine sedi iny recept ci postup ☺

27. feb 2018

@luckah6 ahoj az teraz sim sa dostala k peceniu. Isla som presne podla receptu a a a mnaaaam. Bozske su. Dakujem krasne za recept

11. mar 2018
luckah6
autor

@mawiya som rada ze sa podarili. ☺😉

11. mar 2018

Žienky a tie čo máte teplovzduch, tak pečiete že ho vypnete, alebo?
Dakujem

5. apr 2018

Ja nechápem.uprimne.ked upeciem 1 veľký plat. Ako to plnim? Ovocie ,krém a potom?ci iba ten krem na vrchu bude.dakujem

14. júl 2018
luckah6
autor

@nelinka1311 tie platy si upecies kolko chces...ja robim dva. Plnim tak ze plat, na to rozvar z ovocia, plnka a zase plat a na ten opat krem a cerstve ovocie.

14. júl 2018

Fnuk, nepodarila sa mi:/. Sprosta rura - zapla som na 100, lebo uz som mala problem s parizskymi rozkami - malicko piekla. Susila som 3h, nechala vychladnut, s nadsenim otvaram a placka este cela ulepena.. Co uz, asi skusim na 150 nabuduce. Hnusna rura tfuj tfuj..

27. júl 2018

ja ju robievam už roky podľa trošku iného receptu, podarila sa mi na prvýkrát a patrí u nás medzi najobľúbenejšie 🙂

17. aug 2018

@mishell23 prosim ta a ty na kolkych stupnoch pecies mini pavlovky?a kolko minut?dakujem😊

6. sep 2018

Prosím vás ako dlho môže stať takáto mini Pavlovka...myslím aj pred naplnením aj po Dakujem

20. sep 2018
luckah6
autor

@safira8. No ja plnim v ten den ako sa bude jest. Zhruba 4-5 hod pred konzumaciou a dobra je este na druhy den.

20. sep 2018

Ide mi o to že by som si to chcela urobiť na svadbu...takže môžem to naplniť v piatok doobeda ale podávať sa to bude až v sobotu večer

21. sep 2018
luckah6
autor

@safira8 no moj osobny nazor...bude uz nasiaknuta a nie velmi chrumkava. Mne uz taka nechuti. Ale 100ludi 100chuti. ☺

21. sep 2018

@luckah6 dobry mozem???ten rozvar sa dava aby tie bielka zmakli??

2. okt 2018
luckah6
autor

@matamato nooo ved to je ako keby plnka. Urcite ten korpus trochu navlhne ale hlavne ide o tu chut ☺

2. okt 2018

Jaaaaaj 😂😂😂 dakujem

2. okt 2018

Ďakujem pro najbližšej príležitosti vyskúšam

12. okt 2018

@luckah6 ahoj, mozem sa ta spytat, ze preco ked som dala schovat tortu do chladnicky (aby sa nepokazila) zacalo z nej tiec (asi to bol bielok). Ja som ju robila strasne davno a aj sa mi podarila lenze tuto tortu lubi iba muz a dokym ju celu zjedol tak musela ist do chladnicky.

15. okt 2018
luckah6
autor

@0kristina0 a bola plnena ked bola v chladnicke? Mohla tiect voda z plnky. Ak to bol len suchy plat tak pravdepodobne bielok a bola slabo ususena.

15. okt 2018

@luckah6 ano mala aj krem a ovocie

15. okt 2018
luckah6
autor

@0kristina0 tak potom voda z kremu urcite vytiekla...

15. okt 2018

perfektne napisany recept 🙂 ja robievam Pavlovu len v lete, ked je dostatok cerstveho ovocia, ale teraz mam na nu neskutocku chut 🙂 Moja naj kombinacia je len slahacka, maliny a postruhana horka cokolada... kedze ju nema rad kazdy, upeciem len 1 plat a krem + ovocie idu na vrch ... takato mensia verzia sa zje hned a nemam problem so skladovanim 😉

1. dec 2018

Prečo sa mi to nedá zdielať?

1. dec 2018

@jarkahamarka musis ist na jej blog tam si to narolovat a budeš tam mať už možnosť zdieľať prispevok 🙂

1. dec 2018
luckah6
autor

@moonglow dakujem ☺ vela dievcat sa ma pyta na recept tak som sa ho snazila spisat detailne ☺

1. dec 2018

Podarila sa, ale mam pocit, že po naplneni rychlo zmakla. Piekla som ju v novej teplovzdusnej rúre podľa manuálu na 90tke 2hodky a postupom z receptu. Mozno nabudúce dam 2,5 hod a potom postupne odstavenie od teploty aby nepopukala. Okrem cesta som všade dala polovičnú dávku cukru, my nemáme radi sladké. Muž zjedol štyri na posedenie 😅

4. dec 2018
luckah6
autor

@vorsula ano skus este posusit alebo pridat trochu teplotu ☺

4. dec 2018

@luckah6 recept je uchvatny... len dodam, ze to nie je Pavlova torta ale Pavlovej torta. Je pomenovana po ruskej primabalerine, ktora sa volala Anna Pavlova. Takze uplne spravne Pavlovovej torta... upiekol ju kuchar na Novom Zelande na jej pocest, pricom sa inspiroval jej lahuckou baletnou suknou ozdobenou kvetmi... Ziaden vyznamny Pavol, ktoreho by sa to tykalo pritom nebol... zial sa v nasich koncinach tento nazov znacne komoli...

4. dec 2018

Prosím však o presný postup ako vytvoriť krém. Šľahačku mam najskôr vyšľahat, či nou iba mascarpone zriediť? Teraz sa mi totiž krém sekol, keď som mascarpone šľahačkou riedila a dala vyslahat. Alebo mam krém pripraviť ručne? nemam veľa skúseností s tvorbou krémov, budem vďačná za radu.

16. dec 2018
luckah6
autor

@vorsula krem robim takto. Dam do misky mascarpone a za lyzicu cukru...preslaham a pocas slahania si postupne prilievam smotanu a slaham pokym nemam konzistenciu aku chcem. Samozrejme dosypavam aj cukor ak je malo sladky ☺

16. dec 2018

@luckah6 ďakujem a šľaháme mixérom alebo ručne?

17. dec 2018
luckah6
autor

@vorsula ja pouzivam rucny mixer

17. dec 2018

kedze nam doma pavlovovky" chutia, robila som ich uz dvakrat. Prvy krat bol krem velmi riedky, a ked som ho chcela zahustit, zrazil sa mi - moja chyba, nemam skusenost s kremami.
Ked som tvorila novy, priznam sa, dala som mascarpone, cukor a zaliala smotanou 🙂 vymiesala rucne - a krem sa nezrazil.
Pri druhej varke pavlvovoviek" sa krem maaalinko zrazil, pri plneni mi tiekla z cukrarskeho vrecuska zrazena voda, a aj to bolo zblizka vidiet na kreme, ale kedze mal dobru konzistenciu a neroztekal sa, zjedli sme to aj takto a chutilo nam. Ale mam podozrenie, ze sa zrazil prave kvoli tomu, ze som ho nerobila rucne, ale slahacom...

17. dec 2018
luckah6
autor

@vorsula fu tak s tymto nemam skusenosti. Este ani raz sa mi nezrazil a to kazdy slaham mixerom. ☺

17. dec 2018

"Pavlovky" bola "láska na prvý pohľad" ❤ Ak by ste chceli vidieť moju tvorbu, pozrite" Pavlovkyodjanky" na instagrame, alebo facebooku 🙂

28. feb 2019
luckah6
autor

@ooliver sledujem ta uz 😉 ja som "lus_cakes" ☺

28. feb 2019

Ahoj 🙂, uz som si ta nasla 🙂.

4. mar 2019

@ooliver prosim chcem sa opytat peciete jus centilatorom ci len na spodnom vrchnom ohreve? dakujem

17. mar 2019

Dobrý deň, určite s ventilátorom 😊❤️

17. mar 2019
17. mar 2019

@ooliver prosim a aby ostala biela peciete tak ze predhrejete na 200 vlozite a znizite teplotu hned na 110 a peciete resp.susite tie 3 hodiny?

17. mar 2019

@ooliver môžem sa spýtať ako mám skladovať nenaplnené pavlovky ked ich upeciem vo stvrtok a v sobotu rano by som ich plnila?

23. mar 2019

@moonglow prosím a aký dávaš pomer surovín na ten 1 plat? Aj mne by tak stacilo🙂Ďakujem

21. jún 2019
luckah6
autor

1 plat je 4 bielka, 130g kryst.cukru, 1 CL Zlaty klas a pol CL vinneho octu.
@baska1

23. jún 2019

@luckah6 vdaka a koľko piecť?

23. jún 2019
luckah6
autor

@baska1 2 hodiny susim

24. jún 2019

Dobrý deň, prosím o radu... Keď upečiem pláty na pavlovku koľko vydržia nenaplnene?

13. nov 2019
luckah6
autor

@ka_ti dobry den, ja peciem max den vopred. Neskusala som kolko vydrzia. Raz som robila 2 dni vopred ale ten korpus uz bol lamavy a prepadnuty.

13. nov 2019

Ahoj, prosím, ak sa môžem ešte opýtať, robila som s tou teplotou z receptu, super sa mi zdalo, že sa podarila. Nechala som cesto v rúre na noc prikryté iba ľahko fóliou. Na druhý deň čistý des, ani som sa jej poriadne nedotkla a celá mi praskala. :( Kde mohla byť chyba? Nebola akoby presušená? Ďakujem krásne

24. nov 2019
luckah6
autor

@katkadca ahoj, myslim si ze nebola skor dosusena. Alebo ich davaj na noc do chladnicky. Mne sa to tiez parkrat stalo.

25. nov 2019

@luckah6 ďakujem, vyskúšam. ;) Lebo už chytalo béžový nádych, orestujem dlhšie sušiť

25. nov 2019

Prosim viete mi poradit? Prave som dopiekla korpusy. Vsetko ok vydarili sa na 1.krat. no len jen prilepeny na papier. Ako ho mam zlozit z papiera aby sa mi nerozpadol? Nikde to nikdy nepisu.

8. feb 2020

Dala som praskovy cukor namiesto krystaloveho ze by to bolo tym?

8. feb 2020
luckah6
autor

@zuzanajamriskova Dobry vecer. A ususili ste ich dostaticne? Vtedy idu dole pram same. Ale moze to byt aj tym cukrom, este som to tak neskusala.

8. feb 2020

@luckah6 ahoj. Prosím Ťa, ja mám recept 7 bielkov, 400g cukru, ocot a zlatý klas, robím z toho dva korpusy. Suším na 140° 40 min, potom stiahnem na 100° a dosuším hodinu pri pootvorených dvierkach. Ale vždy mi korpusy spadnú, nezostanú také nadýchané. Nevieš prečo? Usušené sú dobre, vôbec niesú lepkavé a majú jemnú kôrku 😏 Skúšala som aj iný postup v pečení predhriať na 200° po vložení korpusov stiahnuť na 150° a sušiť 40min. Potom rúru vypneme a v zatvorenej dosušíme ešte 40min. A ani ten sa nepodaril.

10. feb 2020

@luckah6 prosím Ťa, keď pečieš tie pavlovkove pláty,tak kde uchovávaš ten jeden hotový?keď ten druhý sa ti pečie?Ako ich prosím skladuješ do druhého dňa?

11. feb 2020
luckah6
autor

@barborka0307 no rura by sa podla mna nemala vobec otvarat, za to ti vzdy klesne.

@dada1976 Necham na linke pod cistou utierkou odpocivat.

11. feb 2020

@luckah6 aha..tak aký postup mi odporúčaš pri tomto množstve bielok?

11. feb 2020

@luckah6 ďakujem Ti😊

11. feb 2020
luckah6
autor

@barborka0307 ja neviem. Ja sa drzim tohto postupu co je tu spisany a neskusam nove ☺ tak nerada ti poradim zle.

13. feb 2020

dievčatá, už 2.krát ich mám ako žuvačky. kde je chyba????

7. mar 2020

2 hodiny- vrch dobrý, spodok surový... Pridala som na 100 stupňov - spiekol sa mi, takže opäť niekde okolo 80-90 stupňov, 3 hodiny - už je to lepšie, ale keď ho dávam dole z papiera- no katastrofa- ostane mi len mrvenička... ): Toto asi nedám.. máš môj obdiv .🙃

23. júl 2022

Začni písať komentár...

Odošli