Tááákže, pridávam vám sem tento článok venovaný Pavlovej torte, nakoľko mi prišlo neuveriteľne veľa komentárov a správ, že si prosíte recept. Hneď na úvod chcem len napísať, že každá jedna rúra čo máte doma je úplne iná a v každej sa úplne inak pečie. Tento môj recept a postup funguje u mňa a myslím si, že pri troške praxe a skúšania sa dopracujete aj vy k podareným pavlovkám.
Na korpus potrebujeme:
4ks bielky
130g kryštálového cukru
1ČL zlatého klasu
1/2ČL vínneho octu (dostanete kúpiť napr. v Tescu)
Bielky dáme šľahať do robota. Kto nemá, šľahá ručne až do úplneho vyšľahania. Potom prisypeme postupne kryštálový cukor (tak na 4x) a šľaháme pokým sa kryštáliky cukru nerozpustia. Jednoducho ochutnajte prstom alebo lyžičkou 🙂 potom počas šľahania pridáme Zlatý klas a vínny ocot a šľaháme ešte cca 2 minútky a potom šľahač vypneme.
Teraz vám to vysvetlím takto. Zo 4 bielok vám vznikne „cesto“ na 1 krásny plát Pavlovky. Keďže ja mám najobyčajnejšiu rúru, ktorá nemá ventilátor a teplota sa nedá presne nastaviť na stupeň, tak vždy šľahám len jedno „cesto“, ktoré dám vzápätí hneď sušiť. Pretože, keby si spravíte „cesto“ napríklad z 8 bielok a chcete si uľahčiť opätovné šľahanie (že ho rozdelíte na 2 pláty) je to zbytočné ak nemôžete dať sušiť rovno 2 plechy. Čím viac „cesto“ stojí na vzduchu, tým je to horšie so sušením, keďže ten cukor ako keby klesne v tom „ceste“ a potom sa vám už Pavlovka tak neusuší dobre. Akože dá sa to usušiť, ale rozdiel v chuti a v konzistencii usušeného korpusu určite pocítite.
Preto keď máte hotové „cesto“ nanesiete ho stierkou hrbolato na predkreslený kruh na plech a dáte sušiť. Tento pomer vám postačí na plát s priemerom 24-26cm.
Ak chcete robiť mini Pavlove, ja som si naplnila zdobiace vrecko so špičkou „cestom“ a striekala som malé Pavlove na plech. Nedávajte ich tesne vedľa seba, lebo narastú tak aby sa vám nepospájali. ALE tento pomer mi vyšiel tak, že som musela striekať na 2 plechy, čo bola hlúposť. Lebo ten môj druhý plech musel čakať 2 hodiny kým sa usuší ten prvý. Čo spôsobilo, že tie Pavlovky boli trochu iné. Preto dávam tip, že cestom nešetrite a snažte sa ho minúť na ten prvý plech. (Myslím, že 9ks sa zmestí na klasický plech) „Cesto“ striekajte do kruhu s tým, že si nastriekate základný kruh a potom kraje vytiahnete len vyššie aby vám vznikla taká ako keby „studnička“ do ktorej potom dáte ovocný rozvar.
Teplota! Moja rúra funguje takto. Predhrejem na 150 stupňov a keď vložím plech s Pavlovkou dnu okamžite stiahnem na cca 80 stupňov a suším BEZ OTVÁRANIA DVIEROK 1,5-2 hodiny. Neviem ako to je s rúrami čo majú ventilátor. Ešte som tak neskúšala. Keď ubehnú tie zhruba 2 hodinky tak len vypnite rúru a nič iné. Po 15-20minútach rúru pootvorím a po ďalších 15 minútach vyberiem plech s usušenou Pavlovkou von. Preto sa to takto robí, aby vám tá Pavlova nepopraskala. Keby ste ju hneď vybrali po tých 2 hodinách von, tak vám popraská. Počuť to. Ona tak potichúčky praská 🙂 ...ale napr. mne sa páči aj taká nedokonalá. Niekedy keď nemám čas tak ju hneď vyberiem a nepopraská zase tak, že by bola úplne škaredá.
Niektoré cukrárky píšu, že usušený korpus skladujú v chladničke, niektoré, že nie. Ja ho nechávam voľne položený na mriežke a prikryjem ho vždy čistou utierkou, keď idem plniť na druhý deň.
Plníme ALEBO polievame- ovocným rozvarom:
200g-250g mrazeného ovocia (maliny, lesné ovocie, jahody....)
40g kryštálového/trstinového cukru
Jednoducho spolu dáte do hrnčeka a pomaly zohrievate kým sa cukor nerozpustí. Nedávajte ho veľa aj keď sa vám bude zdať, že je to kyslé a málo sladké. Sám korpus je dosť sladký a aj do krému pôjde ešte cukor, tak aby vám ústa nevykrúcalo od toľkého cukru 🙂 Odstavíte a necháte vychladnúť.
Vrchný krém:
Ten vždy vyšľahám tak ako mi to vyhovuje. Väčšinou použijem 500g mascarpone a 150ml smotany na šľahanie a 40g práškového cukru. Poriadne prešľaháme. Ak chcem zdobiť samotné mini pavlovky, tak zvolím pevnejší krém. Pokiaľ plním poschodovú veľkú Pavlovku tak môže byť redší. Vždy si to riedite tou smotanou alebo zahusťujete mascarpone. Treba to poriadne prešľahať.
No a teraz k tomu, čo ste sa ma niektoré pýtali. Kedy plniť? Jednoznačne musí byť korpus vyhladnutý, aj ovocie a krém dobre vyšľahaný. Keď som robila mini Pavlovky tak som ich naplnila večer nakoľko keby zapnem šľahač o 5 ráno tak ma susedia asi priškrtia. A vlastne vedela som, že hneď ráno sa porozdávajú a zjedia, tak boli akurát. ALE nerobte to, že naplníte Pavlovku a budete ju jesť až obdeň alebo že naplníte večer a zjete ju na ďalší večer. Okej, sto ľudí, sto chutí, ale to ovocie pustí šťavu, ktorú vsiakne Pavlovka do seba. A už keď je taká mazľavá, to neni bohviečo. Teda aspoň môj skromný názor 🙂
Takže, plníme:
Mini Pavlovky- do „studničky“ dáme za lyžicu rozvaru, nastriekame ozdobnou špičkou krém a dozdobíme čerstvím ovocím alebo čokoládou. Čím len chcete a čo máte doma po ruke 🙂
Pavlova torta- na plát rozotrieme rozvar a však tak od krajov cca 1-1,5cm aby vám prebytočná šťava nevytekala von. (Ale aj tak sviňa niekedy vytečie :D ). Dáme krém, stierkou rozotrieme, položíme ďalší plát a pokračujeme dokola koľko chcete a koľko máte plátov. Zdobiť sa dá ovocím, čo vám len domácnosť a trh ponúka. Čerstvé ovocie s naplnenou Pavlovkou je úžasná chuť, ktorej sa nevyrovná žiadna chuť akejkoľvek torty a to som už veru čo to ochutnala a popiekla. Vždy sa rada k Pavlovke vraciam a som rada, že sa mi darí lebo napríklad makronky sú stále neni moje kamošky a to som už skúšala xy krát a ešte asi aj budem :D
Pokiaľ máte otázky, kľudne mi tu nechajte koment, budem sa snažiť vám pomôcť a poradiť ak to bude v mojich silách. A ďakujem o záujem 🙂
A na záver....Baby, ja som dokopy vyhodila asi 4 plechy kým som prišla na to akú teplotu zvoliť pri sušení. Vždy je menej lepšie ako veľa. Vždy je lepšie nech sa suší aj 3 hodiny ako keby sa pripečie a už s ňou nič nezrobíte. A ako zistíte, že sa pripiekla? Zhnedne a posmrdkáva 🙂 takže držím palce :*
Parádne napísaný recept. Tak od srdca 🙂
Ďakujem za podrobny postup
@ivkaaroman kludne aj nabuduce 😉
Najbližšie určite vyskúšam 😀
Ak sa nenahnevas, jedna rada-ak niekto nemá doma vínny ocot, tú istú službu mu spravila aj citrón 🙂
Dakujem za recept
@blondiee83 ja zase robim jedine s obycajnym octom a nikdy nie zlaty klas ale len solamil a je perfektna. 🙂 a hlavne nikdy ju nesusim ale peciem. Susit sa maju podla mna pusinky. Tato ma ostat vnutri ,,žuvi" 😋😜
Susenie sa ma pouzivat len do 100stupnov
@mishell23 ja vanilkový puding a citrón 🙂 a na 130. Ale nechcela som "zasahovať" do receptu autorky, len s tým vinným octom sa mi to zdala dobrá pozn.
@mishell23 ved tato je tiez vnutri zuvi, neni uplne sucha. ☺
@blondiee83 Ved mne to nevadi. Cim viac rad tym lepsie. Kazdej gazdine sedi iny recept ci postup ☺
Žienky a tie čo máte teplovzduch, tak pečiete že ho vypnete, alebo?
Dakujem
Ja nechápem.uprimne.ked upeciem 1 veľký plat. Ako to plnim? Ovocie ,krém a potom?ci iba ten krem na vrchu bude.dakujem
@nelinka1311 tie platy si upecies kolko chces...ja robim dva. Plnim tak ze plat, na to rozvar z ovocia, plnka a zase plat a na ten opat krem a cerstve ovocie.
Fnuk, nepodarila sa mi:/. Sprosta rura - zapla som na 100, lebo uz som mala problem s parizskymi rozkami - malicko piekla. Susila som 3h, nechala vychladnut, s nadsenim otvaram a placka este cela ulepena.. Co uz, asi skusim na 150 nabuduce. Hnusna rura tfuj tfuj..
ja ju robievam už roky podľa trošku iného receptu, podarila sa mi na prvýkrát a patrí u nás medzi najobľúbenejšie 🙂
Prosím vás ako dlho môže stať takáto mini Pavlovka...myslím aj pred naplnením aj po Dakujem
Ide mi o to že by som si to chcela urobiť na svadbu...takže môžem to naplniť v piatok doobeda ale podávať sa to bude až v sobotu večer
Jaaaaaj 😂😂😂 dakujem
Ďakujem pro najbližšej príležitosti vyskúšam
@luckah6 ahoj, mozem sa ta spytat, ze preco ked som dala schovat tortu do chladnicky (aby sa nepokazila) zacalo z nej tiec (asi to bol bielok). Ja som ju robila strasne davno a aj sa mi podarila lenze tuto tortu lubi iba muz a dokym ju celu zjedol tak musela ist do chladnicky.
@0kristina0 a bola plnena ked bola v chladnicke? Mohla tiect voda z plnky. Ak to bol len suchy plat tak pravdepodobne bielok a bola slabo ususena.
@luckah6 ano mala aj krem a ovocie
@0kristina0 tak potom voda z kremu urcite vytiekla...
perfektne napisany recept 🙂 ja robievam Pavlovu len v lete, ked je dostatok cerstveho ovocia, ale teraz mam na nu neskutocku chut 🙂 Moja naj kombinacia je len slahacka, maliny a postruhana horka cokolada... kedze ju nema rad kazdy, upeciem len 1 plat a krem + ovocie idu na vrch ... takato mensia verzia sa zje hned a nemam problem so skladovanim 😉
Prečo sa mi to nedá zdielať?
@jarkahamarka musis ist na jej blog tam si to narolovat a budeš tam mať už možnosť zdieľať prispevok 🙂
Podarila sa, ale mam pocit, že po naplneni rychlo zmakla. Piekla som ju v novej teplovzdusnej rúre podľa manuálu na 90tke 2hodky a postupom z receptu. Mozno nabudúce dam 2,5 hod a potom postupne odstavenie od teploty aby nepopukala. Okrem cesta som všade dala polovičnú dávku cukru, my nemáme radi sladké. Muž zjedol štyri na posedenie 😅
@luckah6 recept je uchvatny... len dodam, ze to nie je Pavlova torta ale Pavlovej torta. Je pomenovana po ruskej primabalerine, ktora sa volala Anna Pavlova. Takze uplne spravne Pavlovovej torta... upiekol ju kuchar na Novom Zelande na jej pocest, pricom sa inspiroval jej lahuckou baletnou suknou ozdobenou kvetmi... Ziaden vyznamny Pavol, ktoreho by sa to tykalo pritom nebol... zial sa v nasich koncinach tento nazov znacne komoli...
Prosím však o presný postup ako vytvoriť krém. Šľahačku mam najskôr vyšľahat, či nou iba mascarpone zriediť? Teraz sa mi totiž krém sekol, keď som mascarpone šľahačkou riedila a dala vyslahat. Alebo mam krém pripraviť ručne? nemam veľa skúseností s tvorbou krémov, budem vďačná za radu.
kedze nam doma pavlovovky" chutia, robila som ich uz dvakrat. Prvy krat bol krem velmi riedky, a ked som ho chcela zahustit, zrazil sa mi - moja chyba, nemam skusenost s kremami.
Ked som tvorila novy, priznam sa, dala som mascarpone, cukor a zaliala smotanou 🙂 vymiesala rucne - a krem sa nezrazil.
Pri druhej varke pavlvovoviek" sa krem maaalinko zrazil, pri plneni mi tiekla z cukrarskeho vrecuska zrazena voda, a aj to bolo zblizka vidiet na kreme, ale kedze mal dobru konzistenciu a neroztekal sa, zjedli sme to aj takto a chutilo nam. Ale mam podozrenie, ze sa zrazil prave kvoli tomu, ze som ho nerobila rucne, ale slahacom...
"Pavlovky" bola "láska na prvý pohľad" ❤ Ak by ste chceli vidieť moju tvorbu, pozrite" Pavlovkyodjanky" na instagrame, alebo facebooku 🙂
Ahoj 🙂, uz som si ta nasla 🙂.
@ooliver prosim chcem sa opytat peciete jus centilatorom ci len na spodnom vrchnom ohreve? dakujem
Dobrý deň, určite s ventilátorom 😊❤️
@ooliver dakujem
@ooliver prosim a aby ostala biela peciete tak ze predhrejete na 200 vlozite a znizite teplotu hned na 110 a peciete resp.susite tie 3 hodiny?
Dobrý deň, prosím o radu... Keď upečiem pláty na pavlovku koľko vydržia nenaplnene?
Ahoj, prosím, ak sa môžem ešte opýtať, robila som s tou teplotou z receptu, super sa mi zdalo, že sa podarila. Nechala som cesto v rúre na noc prikryté iba ľahko fóliou. Na druhý deň čistý des, ani som sa jej poriadne nedotkla a celá mi praskala. :( Kde mohla byť chyba? Nebola akoby presušená? Ďakujem krásne
Prosim viete mi poradit? Prave som dopiekla korpusy. Vsetko ok vydarili sa na 1.krat. no len jen prilepeny na papier. Ako ho mam zlozit z papiera aby sa mi nerozpadol? Nikde to nikdy nepisu.
Dala som praskovy cukor namiesto krystaloveho ze by to bolo tym?
@zuzanajamriskova Dobry vecer. A ususili ste ich dostaticne? Vtedy idu dole pram same. Ale moze to byt aj tym cukrom, este som to tak neskusala.
@luckah6 ahoj. Prosím Ťa, ja mám recept 7 bielkov, 400g cukru, ocot a zlatý klas, robím z toho dva korpusy. Suším na 140° 40 min, potom stiahnem na 100° a dosuším hodinu pri pootvorených dvierkach. Ale vždy mi korpusy spadnú, nezostanú také nadýchané. Nevieš prečo? Usušené sú dobre, vôbec niesú lepkavé a majú jemnú kôrku 😏 Skúšala som aj iný postup v pečení predhriať na 200° po vložení korpusov stiahnuť na 150° a sušiť 40min. Potom rúru vypneme a v zatvorenej dosušíme ešte 40min. A ani ten sa nepodaril.
@barborka0307 no rura by sa podla mna nemala vobec otvarat, za to ti vzdy klesne.
@dada1976 Necham na linke pod cistou utierkou odpocivat.
@luckah6 aha..tak aký postup mi odporúčaš pri tomto množstve bielok?
@barborka0307 ja neviem. Ja sa drzim tohto postupu co je tu spisany a neskusam nove ☺ tak nerada ti poradim zle.
dievčatá, už 2.krát ich mám ako žuvačky. kde je chyba????
2 hodiny- vrch dobrý, spodok surový... Pridala som na 100 stupňov - spiekol sa mi, takže opäť niekde okolo 80-90 stupňov, 3 hodiny - už je to lepšie, ale keď ho dávam dole z papiera- no katastrofa- ostane mi len mrvenička... ): Toto asi nedám.. máš môj obdiv .🙃
Začni písať komentár...
Úžasné. a v sobotu uz aj idem vyskusat. Dakujem. Takto super napisany recept je presne pre mna 😉