Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    maminy 8 ročnych chalanov, čo kupujete pod stromcek? Nemám žiadny nápad....

    Prosim o tip na kvalitnu detsku stolicku (pre skolaka), dakujem 🙂

    Prosim si tip na dobry film o 1. svetovej vojne vhodny pre ziakov ZS, diky!

    Ahojte, maminy skolakov, prosim, dajte tip na mobilneho operatora a suzbu, ktory ma najvyhodnejsie dobijacie karty, hovory a smsky. Chcem mojmu tretiakovi, hlavne na to, aby som sa mu hlavne ja dovolala, no pre istotu aby boli lacne hovory aj prenho. Diky

    luciferova
    Správa bola zmenená    31. mar 2018    

    Zopár tipov na veľkonočné menu, salaty, kolaciky, likery... aj kvaskove sa cosi najde, kuk sem 🙂 http://moje-jedlo.sk/23-velkonocne-recepty/ #velkanoc

    prosím poradte nejaky fajn hotel s bazenom a s peknym okolim na orave, liptove, v tatrach alebo nieco pekne aj mimo tychto lokalit. vdaka 🙂

    Leteli ste niektora tento tyzden s ryanairom? Zaujima ma, ako je to v reale s tou prirucnou batozinou, ci ju davaju do podpalubia rad radom alebo ako je to? Dik

    Zeny ako funguje očerka? Je to ako PNka? Ide mi o to, ako to potom vyzera na vyplatnej paske... doteraz som to nikdy nepotrebovala... vdaka

    Neviete mi poradit, kde by som si pozrela Extremne premeny bez reklam?

    luciferova
    9. okt 2017    Čítané 267x

    Ako som testovala La Roche-Posay

    Musím sa priznať, že som ešte nikdy nič netestovala. Kozmetiku La Roche-Posay poznám z "videnia", teda z lekární už dlhšie, nikdy som ju však reálne nevyskúšala. Preto ma veľmi oslovila možnosť zapojiť sa do testovania. Čuduj sa svete - vybrali ma, a tak som už len netrpezlivo očakávala kuriéra. Ten bol veľmi rýchly, a tak testovanie mohlo začať. 

    Vždy v jesennom období ma trápi suchá pokožka. Najmä nohy sú vždy suché a drsné ako rašpľa, tiež ruky a tvár mám ako sušenú slivku. Keďže jeseň práve nastupuje, prišiel mi tento balíček veľmi vhod. Testovala som telové mlieko a sprchový gél.

    Sprchový gél Lipikar Gel Lavant ma veľmi pozitívne prekvapil. Mdlo vyzerajúca 400 ml fľaštička s gélovou konzistenciou príjemne prevoňala celú kúpeľňu, na túto vôňu sa namotali aj moje deti. Ocenila som najmä to, že gél je celotelový, teda som s ním mohla umývať i deťom vlásky. A tiež to, že je vhodný pre celú rodinu, čomu zodpovedala aj jeho veľkosť. Ja osobne som ho využila pri holení aj po športe. Pokožka zostala jemná, vláčna a voňavá. Nebol až taký hydratačný, ako som očakávala, ale našťastie - bolo k dispozícii i telové mlieko, ktoré to zachránilo.

    Mlieko Lipikar Lait/Lotion je veľmi jemné, príjemne a ľahko sa rozotiera, je bez vôňe a má objem 200 ml. Musím sa priznať, že mi chýbala vôňa, no inak bolo veľmi dobré. Nielen, že premastilo celú pokožku tela, ale používala som ho raz za týždeň aj ako hydratačnú masku na tvár. Výsledok bol veľmi dobrý, zmizlo svrbenie, pálenie i pocit napnutej pokožky. 

    Či by som odporučila tieto 2 produkty značky La Roche-Posay na základe vlastných skúseností? 

    Za mňa áno, no najmä ľuďom, ktorí nemajú príliš suchú až atopickú pokožku. Oba výrobky sú univerzálne a vhodné pre celú rodinu, čo ocenia najmä ľudia, ktorí majú radi minimalizmus a nevyžívajú sa vo fľaštičkami preplnenej kúpeľni. Tiež je vhodné vziať si ich na dovolenku - v kufri nezaberú veľa miesta, stačia vám tieto dve veci a zubná kefka s pastou 🙂

    Po narocnej ture sa treba troska odmenit, napriklad aj vonavym kupelom #test_larocheposay

    Supeeer, ide sa testovat, tak na toto sa vazne tesim 🙂 #test_larocheposay

    mamicky z okolia Nového Mesta n/Váhom, prosim vas o tip na motorest/restauraciu/nieco, kde sa da najest s detmi a je to po ceste (chceme obist mesto ak by sa dalo) na trase minifarma v Lubine - Trencin. Za kazdy dobry tip poslem srdiecko 🙂 Dakujem.

    Moje tipy a recepty na veľkonočné dobroty nájdete v článku tu http://moje-jedlo.sk/velkonocne-recepty/

    (3 fotky)

    kde kupim peknu skatulku na prve zubky?

    Máte chuť na niečo jarné? Tu je quiche s medvedím cesnakom, špenátom a bryndzou 🙂 #obed #vecera #kolac

    Pesto z medvedieho cesnaku za 31 sekúnd 🙂

    #sutaz Ahojte 🙂 ak by ste chceli vyhrat moju novu knihu Moje skvele kolaciky, zapojte sa do sutaze, ktoru ma u seba @lubos Podmienky su velmi jednoduche - navarit nieco podla mna (cokolvek bud z blogu alebo kniziek) a postnut foto pod video. Cas mate do konca januara 🙂

    Kocky, zelam Vam krasneho Silvestra a este krajsi buduci rok 🙂 nech sa vam vyplnia vsetky tuzby i predsavzatia (ak si davate). Ja par predsavzati mam tiez, tak si drzme palce 🙂 a tu je moj vyber salatov, natierok, slanych dobrot, mnohe mozno aj poznate http://moje-jedlo.sk/silvester/

    luciferova
    Správa bola zmenená    3. dec 2016    

    Kedykolvek otvorim kona, vyskoci na mna "este netlacte", sak uz som 3 dni nebola na wecku...

    luciferova
    1. dec 2016    Čítané 596x

    Fitness diár 2017 - moja recenzia

    Fitshaker opäť prináša svoj Fitness diár, ak si si ho nekúpila minulý rok, využi túto šancu teraz 🙂

    Láska na prvý pohľad…

    Tento raz stavili majstri “fitšejkári” na odtieň červenej. Zaujme na prvý pohľad, na obálke sú symboly, ktoré pozná každý športovec 🙂 Veľkostne je “akurát kabelkový”, ak máš i jednotku, na konci roka máš kamoša do série 🙂 Budeš si tak môcť porovnávať svoje výsledky, no i bežné zápisky a hlavne môžeš siahnuť po motivačných citátoch i po receptoch, ktoré obsahuje 🙂 Ak jednotku nemáš, nič to, toto môže byť tvoja jednotka 🙂 Aby si aj ty bola jednotka!

    Čo ukrýva vo vnútri…

    Tento fitness diár je doslova nabitý motiváciou, ten zadok musíš z toho gauča zdvihnúť, aj keď sa ti nechce. V úvode si zaznačíš východzie miery, váhu a pod. To aby si vedela a videla, ako sa budeš zlepšovať 🙂 Spíšeš si “môj bojový plán na rok 2017” v rôznych oblastiach a jednoducho ho budeš chcieť splniť 🙂 Okrem “denníka” slúži tento diár aj ako vzdelávací nástroj, dozvieš sa teda o fázach mesiaca, i o fázach ženského tela. Mne osobne sa páči i kalendár prázdnin 🙂 

    Magický dátum 1.1. 🙂

    Tak a ide sa na to. Je tu ten deň, kedy sa všetko zmení. Dôležité je uvedomiť si reálnosť svojich snov a možností, neprestreliť hneď v prvý mesiac. Veľmi sa mi páči kolonka “Zoznam vďačnosti”, pretože každý jeden deň máme byť za čo vďační, len si to treba uvedomiť, vnútorne zastať a zamyslieť sa… Buďme vďační za všetko… Tak, ako v minulom fitness diári, aj v tomto na prvej strane vždy nájdeš priestor na stanovenie si konkrétnych cieľov na konkrétny mesiac. Každý mesiac obsahuje zaujímavé recepty od foodblogerov. To, čo spapáme, treba aj vycvičiť, sú tu teda i tipy na cviky. Každý týždeň na teba čaká týždenný plánovač cvičenia, no pozor - aj so spätnou väzbou. Takže ak sa flákaš, spočítaš si to hneď a zaraz sama 🙂 Po každom týždni nájdeš zhodnotenie, v ktorom sa môžeš tešiť nielen z úspechov, ale poučiť sa aj z prehreškov. Každý deň sa nám stane niečo pozitívne, nájdeš tu teda aj kolonku na “úspech dňa”. Okrem menného kalendára so slovenskými menami nájdeš na každý deň aj odporúčania o vhodnosti či nevhodnosti jednotlivých vecí (napr. pitie kávy, štiav, atď.), či úkonov (kúpeľa, nanášania pleťovej, či vlasovej masky a pod.). Oceňujem, že vďaka diáru nezabudneme na veľa zaujímavých medzinárodných dní, ktoré súvisia s fitness svetom.

    Čo teda diár ponúka?

    • dosť priestoru na pracovné i súkromné zápisky
    • citáty na motiváciu i zamyslenie
    • chutné a lákavé recepty
    • jednoduché cvičenia
    • užitočné články na čítanie (napr. o cukre, vode, regenerácii, co jest pred i po cvičení atď.)
    • výroky slávnych
    • menný kalendár
    • kalendár významných dní
    • priestor na plánovanie svojho “fitness sveta”
    • výzvy na každý mesiac
    • priestor na zhodnotenie mesiaca
    • priestor na vlastné poznámky, či zápisky na konci diára
    • ako bonus - e-book. Skvelá pomôcka ak si chces komplexnejšie zapisovať stravu a pohyb, ktorú môžeš používať v elektronickej verzii a môžeš si ju i vytlačiť 🙂

    Kde kúpiš?

    Tu: http://www.martinus.sk/?uItem=226032

    luciferova
    6. jan 2016    Čítané 2824x

    Chcem byť fit: Niečo o cukre... 🙂

    Je tu nový rok, január, do leta kopec času… ideálny čas začať so sebou niečo robiť 🙂 Vraví sa, že najlepšie sa chudne v kuchyni. No nie preto, že by nám ženám tancovanie okolo hrncov pomáhalo redukovať hmotnosť, ani pre to, že si máme v kuchyni rozložiť karimatku a začať cvičiť. Pravdou je fakt, že 70-80% úspechu v chudnutí je STRAVA.

    Ak chceš všeobecné zásady chudnutia, ktoré fungovali na mňa a fungujú aj na veľa iných žien, pozri moje články:

    https://www.modrykonik.sk/blog/luciferova/article/faq-o-chudnuti-24eevk/

    https://www.modrykonik.sk/blog/luciferova/article/chcem-schudnut-ale-neviem-co-mam-jest-jnd97b/

    Ak chceš motiváciu, pozri môj album https://www.modrykonik.sk/blog/luciferova/album/fitness-motivation--r7zov9/

    a skupinku, v ktorej spolu s inými skvelými kočkami moderujem - Cesta k mojej premene https://www.modrykonik.sk/group/6855/

    Ak chceš inšpiráciu v jedle, pozri môj fb (zobrazí sa aj keď na fb nie si registrovaná)

    https://www.facebook.com/MOJE-JEDLO-833897606636595/

    Na tomto mieste si odpovieme na niektoré záludné a často frekventované otázky o tom, či sladiť a čím sladiť.

    Na poli sladidiel máme more možností. Ak sa rozhodneme skoncovať s bielym cukrom, mali by sme mať vopred rozmyslenú alternatívu. Ono sa totiž bez cukru úplne žiť nedá. Nachádza sa takmer všade, dokonca aj tam, kde by sme ho nečakali - v šunkách, syroch a pod. Týmto nechcem povedať, že by sme nemali jesť ani šunku/syr - to v žiadnom prípade, sú predsa skvelým zdrojom bielkovín, ktoré pri chudnutí (a nielen pri ňom) nutne potrebujeme. Treba si však tento fakt (teda to, že cukor je všade) uvedomiť a prispôsobiť tak jeho dennú dávku pre náš organizmus.

    Poďme sa teda pozrieť na jednotlivé sladidlá, ktoré som zoradila podľa hodnoty GI (glykemického indexu - to jest hodnota, ktorá nám hovorí o tom, ako rýchlo sa skonzumovaná potravina dostane do krvi a ovplyvní hladinu cukru v krvi. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Naopak, potraviny s nižším GI nás zasýtia na dlhšiu dobu, pretože ich vstrebávanie trvá dlhšie. Rozpätie sa určuje od 0 do 100.)

    1. Stévia

    Je to bylina pôvodom z Brazílie a Paraguaja. Dlhé storočia boli jej listy používané miestnymi domorodcami ako skvelé prírodné sladidlo. 

    Plusy:

    - jej GI je 0

    - je sladšia ako klasický cukor, treba jej preto menej

    - je vhodná aj pre diabetikov

    - nespôsobuje kazivosť zubov

    Mínusy:

    - zvláštna pachuť, ktorá nemusí vyhovovať každému

    - keďže ide o rastlinu, do práškovej formy sa dostáva prímesou s inými látkami, zväčša s bielym cukrom, treba si preto dávať pozor na zloženie.

    2. Xylitol - brezový cukor

    Je výťažok z kôry stromov, kedysi brezy, v dnešnej dobe z kukuričných klasov a dreva.

    Plusy:

    - jeho GI je 7

    - na pohľad aj chuť na nerozoznanie od klasického bieleho cukru

    - existuje v kryštálovej aj v práškovej verzii

    - nespôsobuje kazivosť zubov

    - nepodporuje kvasenie a rast plesní, je preto vhodná aj pri antikandidovej diéte

    - tým, že obmedzuje rast plesní, prispieva k obnoveniu vyváženej črevnej mikroflóry.

    - vhodný pre diabetikov

    - podporuje trávenie

    - zlepšuje vyprázdňovanie

    - je antibakteriálny

    Mínusy:

    - vyššia cena najmä jeho práškovej formy

    - nie je vhodný do kysnutých ciest (keďže nepodporuje kvasenie)

    3. Sirup z agáve


    Agáve sirup sa získava z kaktusu agáve. Je to tradičná mexická plodina. GI agáve sirupu je iba 27 a je preto vhodným sladidlom pre chudnúcih, i diabetikov. Obsahuje zostatkový inulín - látku, ktorá podporuje zdravú črevnú mikroflóru a tým aj správnu činnosť čriev; stopové množstvá minerálov a hlavne veľa železa. Vďaka fruktóze je sladší ako repný cukor, preto rovnakú sladkosť pokrmov dosiahneme s menej kalóriami. Je bežne dostupný v obchodoch so zdravou výživou.

    4. Trstinová melasa

    Je to hodnotný prírodný multivitamín s nízkym GI (27) a predstavuje mimoriadne vhodné sladidlo pre diabetikov.  Získava sa ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. Je to hustý, lepkavý, takmer čierny sirup s výraznou vôňou. 

    Plusy:

    - nízky obsah cukru, ale veľmi vysokú výživnú hodnotu.

    - obsahuje horčík, fosfor, draslík, sodík a vitamíny skupiny B, ale aj meď, zinok, inozitol, kyselinu pantoténovú a listovú.

    - je jedným z najbohatších zdrojov organického železa, ktoré má stopercentnú vstrebateľnosť.

    - posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu a čistí krv.

    - je vhodná aj pri problémoch s vypadávaním vlasov.

    - ideálna počas tehotenstva, menštruácie a prechodu

    - vhodná pre fajčiarov a ľudí so zníženou imunitou.

    - bohatý zdroj vápnika je vhodným výživovým doplnkom pre deti.

    Mínusy:

    - špecifická chuť, ktorá nemusí vyhovovať každému

    5. Cukor z kokosových kvetov

    Kokosový cukor sa vyrába z miazgy čerstvo nazbieraných kokosových kvetov. Jedinečný hnedý cukor z kokosových kvetov je už stáročia obľúbeným sladidlom a pochúťkou v Ázii. Vďaka jeho skvelej chuti a nutričnej hodnote sa postupne stáva čoraz populárnejším aj v Európe a ostatnom svete. Jeho GI je 35.

    Plusy:

    - obsahuje niekoľko živín: železo, horčík, zinok, vápnik a draslík, spolu s niektorými nenasýtenými mastnými kyselinami, polyfenoly a antioxidanty, ktoré poskytujú mnohé zdravotné výhody. Okrem toho obsahuje vitamín B1, B2, B3 a B6. Aminokyselina, ktorá má najvyšší obsah v kokosovej miazge je glutamín. Ďalej obsahuje inulín, ktorý môže spomaliť absorpciu glukózy a tým vysvetľujeme, prečo kokosový cukor má nižší glykemický index ako bežný stolný cukor.


    - pôsobí antivírusovo a antibakteriálne

    - má pozitívny vplyv pri redukcii hmotnosti, diabetických komplikácií, pri problémoch so srdcom, kosťami alebo pečeňou.

    - exotická chuť podobná karamelu.

    Mínusy:

    - vyššia cena

    6. Javorový sirup 

    Jeho korene siahajú do Kanady, iste ho poznáte z amerických rodinných filmov, kde si ním deti hojne polievajú čerstvé palacinky. Táto bledohnedá, číra tekutina so sladkou zemitou chuťou sa vyrába z miazgy javora cukrového (Acersaccharinum). Výroba javorového sirupu je drahá, na získanie jedného litra javorového sirupu je potrebných 40 litrov javorovej šťavy. Preto sa v obchodoch často objavujú lacné imitácie javorového sirupu, ktoré však s kvalitným javorovým sirupom nemajú nič spoločné. Javorový sirup sa vyrába vo variantách A, B alebo C, pričom C-varianta je najtmavšia a má aj najintenzívnejšiu chuť.

    Síce obsahuje množstvo rozličných živín, jeho GI je 54, pre diabetikov nie je vhodný.

    Plusy

    - kvalitný BIO javorový sirup (anglicky maple syrup) neobsahuje žiadne pridané sladidlá, farbivá ani konzervačné látky. 

    - obsahuje 20 telu prospešných látok a antioxidantov. 

    - je mimoriadne bohatý na minerálne látky, najmä vápnik a draslík. Obsahuje taktiež mangán, zinok, fosfor, železo, riboflavín, niacín, tiamín a vitamíny skupiny B. 

    - je vhodný pri tvorbe bielych krviniek

    - na posilnenie imunity a nervov

    - na ochranu tela pred voľnými radikálmi

    - na posilnenie srdca 

    - na zníženie cholesterolu

    - ako zdroj vápnika a draslíka

    - ako prevencia aterosklerózy a rakoviny

    - ako zdroj energie

    Mínusy:

    - za kvalitu sa platí, teda pri kvalitných sirupoch vyššia cena

    - vyšší GI

    - nevhodný pre diabetikov

    7. Med

    Med má mnoho zaujímavých prívlastkov a pomenovaní, ako tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Med je dokonca skvelým prírodným antibiotikom.

    GI medu je 58 (závisí od druhu medu).

    Môj názor na med je veľmi jednoznačný. Med určite áno, ale iba od včelára (v žiadnom prípade nie z hypermarketov), aby sme využili všetky jeho plusy, používať ho len v studenej kuchyni, max. do teploty 42st. Pred pridaním do čaju počkať, kým nemá čaj izbovú teplotu. Do pečenia ho zo zdravotného hľadiska nemá význam používať, avšak môžeme prižmúriť oči pri sviatočnom pečení - pri vianočných medovníčkoch a iných medových dobrotách, ktoré však nie sú vhodné na každodennú konzumáciu. 

    Plusy:

    - je prírodný zdroj rýchlo dostupnej energie

    - podporuje imunitný systém

    - je prírodný liek na mnohé zdravotné problémy (ranové infekcie, poruchy spánku, bolesti v krku) a pôsobí antibakteriálne.

    Mínusy:

    - vyšší GI oproti iným sladidlám

    - horšia dostupnosť kvalitného medu (treba si nájsť vlastného dodávateľa v okolí)

    8. Prírodný trstinový cukor


    Hoci ho považujeme za novinku alebo dokonca módny výstrelok posledných desaťročí, v skutočnosti je omnoho starší ako náš repný cukor. Z Európy vraj zmizol počas blokády námorných ciest za napoleonských vojen. Cukrovú trstinu, z ktorej sa cukor vyrába od nepamäti, tak nahradila cukrová repa. V súčasnosti sa však k pôvodnému trstinovému cukru mnohí vracajú. Je totiž výživnejší a ľahšie stráviteľný, pretože v porovnaní s repným má vyšší obsah jednoduchých ovocných cukrov, glukózy a fruktózy. Telu dodáva aj potrebné minerály ako napríklad železo a vápnik. Hoci je zdravší ako biely cukor, pre diabetikov je stále nevhodný, pre svoj privysoký glykemický index - 68. Tu si však treba dať pozor. Nie každý cukor hnedej farby je trstinový. Niektoré sú len prifarbené karamelom alebo melasou. Prírodný hnedý cukor (môže sa získavať aj z cukrovej repy), neprechádza rafinovaním ako biely a uchováva si tak všetky dôležité nutričné látky.

    9. Hroznový cukor


    Hroznový cukor je čistá glukóza, jej GI je maximálny, teda rovných 100. Pre diabetikov by mal byť doslova tabu. Výnimkou je stav hypoglykémie, keď je okamžitým zdrojom energie. Po jeho konzumácii sa glykémia okamžite zvýši, čo je samozrejme nežiaduce, pokiaľ nie ste práve v hypoglykémii. Hroznový cukor je vhodný najmä po náročnom fyzickom výkone, pri rekonvalescencii po chorobe alebo na posilnenie organizmu detí a starších ľudí.

    luciferova
    9. dec 2015    Čítané 2750x

    Fitness diár 2016 - moja recenzia

    Ak ste si niekedy chceli kúpiť motivačný diár a neurobili ste to - teraz je tá správna chvíľa! Vedzte, že doteraz ste o nič neprišli - ale teraz by ste prišli o veľa 🙂

    Prvý pohľad:

    Začnem hneď tým, čo upúta na prvý pohľad - obálkou. Je posiata drobnými symbolmi, ktoré výstižne zachytávajú svet zdravého životného štýlu. Činky, cvikla, karimatka, vitamíny, taška do fitka a veľa iného už hneď na prvý pohľad prezrádzajú, o čom diár bude. Priznávam, že oranžovú farbu v bežnom živote nemám rada, ale na tomto diári si inú ani predstaviť neviem. Okrem toho, že oranžová je farbou fitshaker-u, motivuje človeka k činnosti a oplýva optimizmom. Je fajn, že aj keď je určený pre ženy, nie je veľmi “cukríkový”. Aj veľkosť je taká “akurátna”, vojde do bežnej kabelky a myslím, že sa bude skvele vynímať aj na pracovnom stole 🙂 Čo sa mi veľmi páči (a pri diároch vždy využívam) je integrovaná záložka - šnúrka. 

    Prvé otvorenie:

    Hneď v úvode svojim podpisom spečatíte zmluvu samé so sebou 🙂 Sľúbite si, že každý deň urobíte maximum pre to, aby ste naplnili svoje ciele - to je celkom fajn, nie? Okrem osobných údajov tu nájdete aj tabuľku, do ktorej si zapíšete aktuálne miery, váhu a iné. Praktické 🙂 Hneď na prvej strane máte pred sebou svoje staré ja, ktoré budete po celý rok vylepšovať, nemusíte teda tieto miery hľadať doma medzi papierikmi, či v mobile (ako ja 🙂), máte to pokope. 

    Ak ste už vo svojom živote zažili rozhodnutia niečo so sebou urobiť, no vždy ste predsalen zlyhali, je možné, že sa stala niekde chyba. Možností je viacero: buď ste mali nedostatok motivácie, zadefinovali ste si nereálne ciele alebo boli vaše ciele zadané nesprávnym spôsobom. Hneď na prvých stranách vás diár navedie na to, ako si stanoviť ciele čo najlepšie spolu s niekoľkými tipmi, ktoré vám pomôžu vytrvať, napr. nájsť si parťáka, vedieť sa odmeniť a pod. “Spoločne” s diárom si vypracujete bojový plán. Na ďalších stranách je návod na použitie tohoto diára. Je veľmi osožné si ho prečítať a postupovať podľa neho. Myslím, že si tým veľmi zvýšite svoje šance na úspech 🙂 A o to predsa ide! 

    Tento diár nie je len o značení si dôležitých termínov a schôdzok (na ktoré je, mimochodom, priestoru dosť), ale obohacuje nás o mnohé nové vedomosti. Veľmi sa mi páči, že diár je orientovaný prírodne - berie ohľad na fázy mesiaca a s tým do istej miery súvisiaci aj ženský cyklus. Dozvieme sa, aký vplyv na náš organizmus má spln a čo sa deje v našom tele počas jednotlivých fáz mesiaca. Radí, ako počúvať svoje telo i dušu.

    Diár je rozdelený na mesiace a týždne. Nájdeme tu teda prehľadný plánovač na každý mesiac, či termíny prázdnin (aj v ČR). Diár je plný “nakopávacích” citátov, rôznych návodov ako byť lepším, ktoré Vás prirodzene nútia povedať - koľká pravda v niekoľkých slovách. Nečudo. Sú to citáty fitnessiek športovcov a iných inšpiratívnych ľudí. Nájdeme tu tiež zdravé alternativy niektorých potravín (biela múka, vegeta, biely cukor…).

    Ako teda vyzerá 1 mesiac v diári?

    Na prvej strane vždy nájdeme priestor na stanovenie si konkrétnych cieľov na konkrétny mesiac. Každý mesiac obsahuje 1-2 recepty na nejakú skvelú fitness dobrotu. To, čo spapáme, treba aj vycvičiť, je tu teda aj do detajlov vysvetlený cvik na každý mesiac. Každý týždeň na nás čaká týždenný plánovač cvičenia, no pozor - aj so spätnou väzbou. Po každom týždni nájdeme zhodnotenie, v ktorom sa môžeme tešiť nielen z úspechov, ale poučiť sa aj z prehreškov. Každý deň sa nám stane niečo pozitívne, nájdeme tu teda aj kolonku na “úspech dňa”. Okrem menného kalendára so slovenskými a českými menami nájdeme na každý deň aj odporúčania o vhodnosti či nevhodnosti jednotlivých vecí (napr. pitie kávy, štiav, atď), či úkonov (kúpeľa, nanášania pleťovej, či vlasovej masky a pod.). Oceňujem, že vďaka diáru nezabudneme na veľa zaujímavých medzinárodných dní, ktoré súvisia s fitness svetom. Diár tiež obsahuje upozornenia na začínajúce súťaže, či výzvy. Každý mesiac obsahuje tiež pár slov od ľudí z fitness brandže, ktoré pôsobia taktiež veľmi motivujúco a povzbudivo.

    Niečo naviac: 

    Diár obsahuje tiež sezónne tipy - ako sa popasovať s nádchou, či s inými jednoduchými zdravotnými problémami, ako naštartovať svoj organizmus po zime, čo jesť v lete, zoznam na dovolenku, ako na pitný režim, či kvalitný spánok, čo jesť na jeseň, aby sme boli fit, ako prežiť Vianoce bez kíl naviac, atď. V závere nájdeme spätnú väzbu za celým rokom, veľa zaujímavosti - napr. kolko kalórii spálime pri športe aj bežných aktivitách. Veľmi oceňujem priestor na zoznam prečítaných kníh a miesto na inspiratívne myšlienky. Taktiež je tu dostatočné miesto na dôležité kontakty.

    Moje tipy na vylepšenie:

    Keďže pri chudnutí ide s cvičením ruka v ruke aj strava, absentuje tu miesto na jedálniček priamo v diári. Veľkým plusom je fakt, že “zápisník jedál” ako prehľadnú pomôcku na dosahovanie svojich cieľov si každý čitateľ môže stiahnuť z internetu a vytlačiť, bolo by však praktickejšie mať to pokope v jednom diári. Ako som však spomínala, miesta na zápisky je dostatok, dá sa teda využiť aj na tento účel. Taktiež by som diár obohatila o jednoduchú tabuľku s kalórickými hodnotami jednotlivých bežne používaných surovín.

    Celkové hodnotenie: 

    Diár je nabitý pozitivizmom, vierou v úspech a v seba samého. Obsahuje veľa zaujímavostí, ktoré padnú vždy vhod. Diár sa dá čítať aj ako kniha (vo vlaku, v mhd) pokojne aj každý mesiac. Je to ten typ publikácie, v ktorom si vždy nájdete niečo nové, prešpikovaný do posledného detajlu. Teóriu ovládajú všetci, ale pretaviť ju do praxe je ťažšie. Tento diár je priam určený na to, aby ste vďaka nemu naplnili svoje predsavzatia. Kto ešte váha, neváhajte. Je fakt skvelý!

    Článok a oveľa viac nájdete aj na mojej fb stránke MOJE JEDLO https://www.facebook.com/MOJE-JEDLO-833897606636595/

    luciferova
    7. jan 2012    Čítané 0x

    (Ne)Zdravé jogurty?!?

    Na úvod tohto článku by sa patrilo predstaviť sa. Nie som žiadny študovaný zdravotník, výživár, či hygienik. Som presne ako vy - úplne obyčajná mamina, ktorej záleží na zdraví a zdravej výžive svojho dieťaťa, vie čítať a vyhľadávať na internete. Neraz mam však pocit (hlavne, keď vídavam v obchodoch mamičky s deťmi a obsah ich košíkov), že nie až tak celkom zapadám...

    Pristavím sa pri mliečnych výrobkoch. Je už snáď notoricky známe, že tvaroh je pre deti do 1 roka tabu. Tiež podávanie Activie do 3 rokov neodporúča ani samotné Danone na svojej stránke. Napriek tomu sú nielen na tomto fóre bežné otázky typu – Mám 7 mesačné dieťa, pribináčiky mi papá pekne, kedy mu môžem dať jogurt a aký? Vtip? Bohužial nie... aj napriek neustálemu výskytu a opakovaniu rád, tabuliek a odporúčaní pediatrov tu vo fóre je tento postoj bežnou praxou. A nielen vo fóre 😉

    Pozrime sa teda na to bližšie a tajne dúfajme, že to maminám, ktoré pre svoje bábo chcú to najlepšie, pomôže...

    Keď sa rozhodneme začať zavádzať mliečne výrobky, mali by sme si uvedomiť zopár základných vecí:

    Kedy začať – v otázke podávania jogurtov sú aj pediatri nejednoznační, dá sa povedať, že je to individuálne podľa toho, či bolo dieťa kojené a pod. Pre nekojené deti sa odporúča zavádzať jogurt v druhom polroku života, pre kojené deti a deti s podozrením alergie na mliečnu bielkovinu až po roku. Je to teda na zvážení každej matky.

     Ktorý jogurt je ten pravý?

    Obchodné reťazce majú dnes naozaj širokú ponuku a spotrebiteľ má na výber. Pri výbere prvého jogurtu si však treba uvedomiť, že dieťa doteraz sladkú chuť nepoznalo a tak mu vôbec nebude prekážať, ak nebude jogurt hneď ochutený. Pre dieťa bude novinkou to, že má jogurt, aj keď „len“ biely. Nedajme sa odradiť neúspechom - nevadí, že nezachutí hneď na prvý raz. Spomeňte si na zeleninku alebo mäsko v prvom príkrme – to možno tiež nešlo hneď „na dračku“. Treba skúšať a počkať, neponúkať hneď sladené alternatívy, lebo už niet cesty späť... Po čase môžeme skúsiť do BIELEHO jogurtu postrúhať jabĺčko, či pridať rozmačkané obľúbené ovocie, neskôr môžeme vmiešať lyžičku kvalitného (najlepšie domáceho) džemu, primiešať ovsené vločky a tak si vytvárať vlastné verzie a pritom mať pre dieťa stále ten najzdravší variant – bez prídavných látok, umelých farbív, ochucovadiel, či konzervantov. Dosladiť jogurt môžete neskôr aj zdravým trstinovým cukrom alebo javorovým sirupom.

    Najlepšie jogurty pre deti sú také, ktoré obsahujú čo najmenej zložiek. Teda biele a s obsahom jogurtových kultúr. Čo sa týka obsahu tuku, tak pre malé deti nie sú vôbec vhodné nízkotučné jogurty. Odporúčam vyberať jogurty s okolo 10% tuku, mliečny tuk totiž priaznivo vplýva na rozvoj mozgu.

    Niektoré maminky s obľubou a čistým svedomím siahajú po jogurte Activia. Niet sa čo čudovať, keď reklama tvrdí, že po jej požití sa máme cítiť dobre 😉. Pre deti do 3 rokov je však nevhodná. Po prvé – obsahuje nízke percento tuku a po druhé – na samotnej stránke ich lekárka odporúča tieto jogurty až od 3 rokov.

    Pri kúpe jogurtu by sme si mali vždy poriadne prečítať jeho zloženie, resp. kupovať len jogurty, ktoré nakupujeme stále a ich zloženie poznáme. Najmä pri ochutených jogurtoch si treba dávať obrovský pozor na obsah konzervačných látok a tiež na obsah farbív či umelých sladidiel. Tie v strave malých detí nemajú čo hľadať! Pre ilustráciu – toto obsahuje jeden bežne dostupný jogurt s jahodovou príchuťou: jogurt obsahuje 5g jahodovej zložky, tá sa skladá z vody, cukrového sirupu, jahôd (ale aké množstvo? Neuvádza sa.), modifikovaného škrobu, arómy, farbiva a kyseliny citrónovej plus zahusťovadlo. Vo vnútri niet ani kúsok jahody – no niet sa čo čudovať, lebo výrobca to na obale (našťastie?) ani nesľubuje...

    Rozprávkové postavičky ako šmolkovia, ružové mačky na obaloch ako pútače, rôzne keksíky, guľôčky, minilentilky či iná háveď v jogurtoch tiež nič prínosné neobsahujú, práve naopak – aj keď sa tvária maximálne lákavo a zdravo, spôsobujú alergie, hyperaktivitu, poškodenie orgánov a kadečo iné, bez čoho sa, milé maminky, iste rady zaobídete...

    Zoznamy prímesí sa uvádzajú vzostupne, čiže na prvom mieste je surovina, ktorú výrobok obsahuje najviac, preto si treba dávať pozor aj na poradie surovín.

    Dôležitým údajom je tiež doba trvanlivosti. Platí, že čím dlhšia trvanlivosť, tým vyšší obsah konzervačných látok – takže sa môžete riadiť aj touto informáciou.

    Pribináčky a spol.

    Neviem prečo, ale veľa mamičiek začína podávať najskôr pribináčik (a to ešte pred dovŕšením prvého roka života) a až potom jogurt. Je to nelogické, lebo ako som už písala – jednak si dieťa zvykne na sladkú chuť a jednak obsahuje tvaroh, ktorý sa má zavádzať až po prvom roku života z dôvodu zbytočného zaťažovania obličiek.

    Ale pozrime sa na tieto tvarohovo sa tváriace výmysly bližšie...

    Pribináčik by som stručne definovala ako málo muziky za veľa peňazí. Veľa cukru, zlých tukov a konzervantov... Na internete je veľa receptov na prípravu domáceho pribináčika, stačí sa odhodlať a vyskúšať 🙂

    Za našich čias bol veľmi obľúbený termix. Kedysi bol termix len jeden, dnes ho vyrába množstvo výrobcov. Aj receptúry sa rôznia. Dá sa povedať, ze termix pochádza síce z kyslomliečnej suroviny, ale následne je termizovaním tento proces zastavený, takže finálny produkt už neobsahuje probiotiká. Aj miláčik si pamatám z detstva, rozdiel mezdi ním a termixom bol ten, že miláčik je zo smotany a má údajne obsahovať aj živú mikroflóru. Mnohé tvarohové krémy si tiež ku “krémovosti” dopomáhajú želatínou.

    Jediným schopným výrobkom, ktorý obsahuje výlučne tvaroh a smotanu je český Lipánek od Madety. Nielenže neobsahuje želatínu, ale výrobca ho neobdaril ani inými umelými prísadami a tak ho možno prehlásiť za najmenšie zlo. Navyše je (ako pribináčik) balený v papierovom kelímku a predáva sa v dvoch veľkostiach a tiež dvoch príchutiach – vanilkovej a kakaovej.

    Moje odporúčanie je, aby ste s týmito krémikmi a inými pochúťkami radšej v záujme zdravia dieťaťa počkali, nič mu predsa neujde.

    Hotové pudingy a spol.

    Budem sa opakovať, ale treba si prečítať zloženie. Masívna reklama na Danette, Monte, či sympaticky sa tváriaci puding v priesvitnom tégliku so šľahačkou pod viečkom považujem za maximálny nezmysel chladiacich pultov... áno, puding je lákavá pochúťka, ktorá obsahuje mlieko a mala by byť teda zdravá. Ak si ju pripravíme doma z klasického mlieka a pudingového prášku – nemám nič proti 🙂

    Existujú alternatívy???

    Áno, existujú. Je to len o tom, či sme pohodlné alebo nie. Či skutočne chceme pre svoje dieťa to najlepšie, alebo sa len tak tvárime. V móde sú BIO (aj mliečne) výrobky. Tu sa však pristavím – iste si mnohé poviete, že ani bio nie je celkom bio. Že predsa lietajú nad nami lietadlá, sused používa chemické postreky, ktoré dopadnú aj na našu záhradu, prší kyslý dážď atď. áno, beriem. Ale nie je to stále lepšie ako nebio? Keď neprší, aspoň kvapká a okrem zloženia, ktoré je kóšer, si zaiste aj pochutíte. Ja osobne rozdiel vidím hlavne v chuti.

    Aj tu si však všímajme zloženie jogurtu a obsah tuku, aby bol vhodný z pohľadu veku dieťaťa (určite nie nízkotučný a príchute v podobe možných alergénov ako citrusy, oriešky, či med). Ale aby som sa k tej lenivosti, resp. pohodlnosti vrátila - kvalitný jogurt, tvarohový krém, či puding, o ktorého zložení nebudete musieť pochybovať, si hravo a rýchlo pripravíme aj doma. Pomôckou môže byť jogurtovač, ale na domáci termix úplne postačí aj mixér, či vidlička 🙂 a puding zvládne uvariť aj teenager 😉 veľa šťastia, mamičky! 🙂