Rád sa podelím s rýchlym receptom na obed. Skúste pstruha alebo inú rybu, ale recept bude určite fungovať, ak rybu nahradíte iným proteínom, napr. kuracími prsiami alebo bravčovým karé.
Len si dajte pozor, aby ste kuracie alebo bravčové mäso dlhým opekaním nevysušili (vnútorná teplota tohto mäsa bude okolo 63°C, ak už konečne máte dobrý mäsový teplomer). Pstruh zvládne pokojne 55°C.
Suroviny
pár filiet pstruha dúhového
250g čiernej beluga šošovice (napr. z predajní DM)
asi 125g veľkých jačmenných krúp
1 stredne veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
takmer 1 liter vývaru
citrónová šťava
olej alebo maslo
petržlenová vňať
soľ, korenie
Postup
1. Na masle alebo oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nakrájaný cesnak a po chvíli aj vopred namočenú a prepláchnutú šošovicu.
2. Zalejte šošovicu vývarom alebo vodou (pomer 1 hrnček šošovice : 1,5 hrnčeku vývaru). Tu budete potrebovať asi 450 - 500 ml tekutiny.
3. Uvarte krúpky zvlášť v osolenej vode (alebo vývare) s lyžicou oleja. Pomer krúpky : tekutina = 1 : 2, teda tu asi 340 ml tekutiny.
4. Primiešajte uvarené krúpky k uvarenej šošovici, pridajte soľ, korenie, citrónovú šťavu a nasekanú petržlenovú vňať.
5. Očistené filety pstruha (s jemne narezanou kožou na 2 - 3 miestach) potrite olejom, osoľte z oboch strán a opečte na mierne rozpálenej neprilnavej panvici kožou nadol, pokiaľ nie je asi polovica filety prepečená (uvidíte podľa zmeny farby od kože). Otočte a opečte pár sekúnd na druhej strane. Pstruh môže byť vnútri pokojne jemne ružový, teda úplne nie prepečený. Bude citeľne štavňatejší.
6. Do ešte teplého šošovicového šalátu pridajte umyté listy baby špenátu a nechajte trošku zvädnúť.
My sme ešte na panvici opiekli sušenú šunku a zmiešali s výpekom z ryby - touto omáčkou sme na tanieri poliali rybu a šošovicu.
Dobrú chuť!
Ľuboš.
...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Začni písať komentár...