lubos
19. jún 2015

Varíme sezónne #2: V hlavnej role mladá mrkva

Ahojte. Tentokrát sa pozrieme iba na jednu jedinú zeleninu, ktorá je tak bežná, až ju považujeme za samozrejmú. Obyčajná mrkva: na jar vyráža jej vňať zo zeme, ale v obchodoch a na trhoviskách je dostupná po celý rok. Vychutnajme si ju však teraz, keď je mladá, sýto oranžová a panensky sladká. Nezasahujme do toho, čo je chutné len tak.

Dajme mrkve na našich tanieroch vyniknúť! Nasleduje pár oranžových obrázkov s popisom.

V horúcich jarných a letných dňoch chutí našim deťom (a aj nám) mrkva iba tak. Oškrabaná alebo ošúpaná rovno z chladničky.

Ak plánujete snack pre väčšie množstvo detí, môžete si vytvoriť takúto vázičku. Studená voda udrží tieto mrkvové lízatká chrumkavé. Nezabudnite na nich ponechať tie zelené držiatka.

Dobrou voľbou je tiež našúpať mrkvu kuchynským šúpačom na tenké plátky a tesne pred podávaním ich dochutiť citrusovou šťavou (citrón, pomaranč, grep), soľou, korením, mladou cibuľkou a vaším obľúbeným panenským olejom. Tu som pridal aj vňaťku z petržlenu a miešané semiačka. Ak je naša mrkva málo sladká, prisladíme spomienkami.

Keď je počasie trochu chladnejšie, ošúpanú mrkvu uvaríme v pare alebo vriacej osolenej vode cca. 4 - 5 minút a rýchlo ochladíme. Pred podávaním zohrejeme na panvici s trochou tuku (maslo, olivový alebo kokosový tuk, ...) a pár kvapkami vody (mrkvičky sa krásne polesknú). Dochutíme, ak chceme, soľou a korením.

Ak tú istú mrkvu, teraz zbavenú vňate, povaríme trochu dlhšie (para, voda, rúra, zakrytá panvica), môžeme ju vidličkou popučiť s kúskom masla, dochutiť a máme zahrievajúce domáce pyré. Pridajte mäkký uvarený zemiak, batát alebo tekvicu, ak máte mrkvy málo.

Surovú mrkvu (a inú surovú zeleninu) nastrúhame najemno, pridáme vajíčko, trošku obľúbenej múky alebo jej náhrady, soľ, korenie, cesnak (ak si trúfneme), štipľavé korenie pre seba a svokru, zamiešame a na miernom plameni a vhodnom tuku pomaly vypražíme z oboch strán do krásna. Jeme teplé, alebo zoberieme na výlet do Bojníc. Škoda, že som pre foto urobil len dve.

Vrásky z počasia vyhladí nakrájaná, s cibuľou a cesnakom vo vode alebo vývare (ak sme šikovní) povarená mrkva. Rozmixujeme, dochutíme a podávame s jogurtom a semiačkami.

Aký by to bol záver bez poznámok?

Každý z týchto receptov sa dá prispôsobiť vlastnej chuti, počasiu a nálade. Každý z nich môže byť prílohou k niečomu chutnému.

Tu je pár tipov na kombinácie korenín:

- mexický nádych: mletý rímsky kmín (cummin), paradajková pasta, čili mleté, koriander mletý

- Francúzsko: tymián, oregano, majorán, rozmarín,

- Taliansko: bazalka, oregáno, tymián,

- Ázia: sójovka, zázvor, chilli, sladidlo, koriander čerstvý, limetka, škorica,

- Slovensko: bryndza, slanina, cesnak, majorán, rasca mletá (alebo z mažiara),

- Španielsko: šafrán, pikantná mletá paprika, bobkový list (napr. do polievky),

- India: horčica, kardamón, škorica, cummin, klinčeky, čili, kurkuma,

- Thajsko: kokos alebo kokosové mlieko, galangal (alebo zázvor), limetkové listy, citrónová tráva, cesnak, čili.

To je nateraz všetko. Prajem ešte príjemný zvyšok toho, čo robíte. Dobrú chuť!

Heštegy: #lubosovakuchyna #mrkva #varimesezonne

Máme doma kopec mrkvy tak si narobil chute 🙂

19. jún 2015

Pekne vypracované, toľko užitočných informácií o mrkvičke 🙂

19. jún 2015
20. jún 2015

článok je o mrkve, ale mne sa najviac pozdáva to štipľavé korenie pre seba a svokru 😀 to by môj pán manžel určite chcel pre tú jeho svokru 😅 🙂 🙂 🙂

20. jún 2015

To je krásne ☺ ozaj, dá sa aj surová mrkva zmraziť?

21. jún 2015
lubos
autor

@vintage_lady ahoj. Dá. Odporúča sa však nechať mrkvu namočenú v silnej octovej vode na pár minút (zničiť baktérie), ošúpať, vysušiť (kvôli námraze), mraziť, spotrebovať do pár mesiacov. Predvarená (3 min. stačí) vydrží dlhšie. Aj v hlbokom mraze sa potraviny znehodnocujú.

21. jún 2015
21. jún 2015

Začni písať komentár...

Odošli